Planten stekken

Je hebt altijd planten waar je dol op bent en waar je er wel meer van zou willen hebben. Je kunt je lievelingsplanten verpotten, zaaien, stekken en vermeerderen! En als je dat op een goede manier doet ben je succes verzekerd.

planten Stekken maken
Hieronder lees je hoe je vaste planten en halfheesters kunt stekken. Kijk bij heesters stekken indien je een struik wilt stekken. In dit artikel vind je een uitleg van deze verschillende vormen van stekken. Een andere manier om vaste planten te vermeerderen is door afleggen.

Stekken maken

Belangrijk is de potgrond die je gebruikt voor je stek. Een extra fijne structuur en een goed evenwicht tussen lucht en vocht zijn belangrijk. DCM Potgrond Zaaien & Stekken zorgt voor een snelle wortelontwikkeling en een goede kieming bij zaaien en stekken. Er zijn verschillende manier om planten te vermeerderen.

Ook bij moeilijkere planten zoals peterselie en basilicum is de juiste potgrond essentieel. De potgrond van DCM heeft een aangepaste bemesting die je een gelijkmatige opkomst en een gezonde groei van de jonge zaailingen garandeert.

Halfheesters

Halfheesters zijn planten die aan de basis houtachtige stengels hebben, zoals echte salie (Salvia officinalis) of de struikmargriet (Argyranthemum frutescens). Van deze planten zijn de jonge nog niet verharde scheuten ideaal als stekjes. Bij planten die wortelstokken vormen, kun je van de wortelstok stekken maken. Daarnaast kunnen herfstbloeiende anemonen en papavers worden vermeerderend door stekjes te maken van de wortels.

Stekken met jonge scheuten

In het voorjaar, de zomer of de herfst kunnen van veel vaste planten, halfheesters en terrasplanten stekjes worden gemaakt van de jonge, nog niet verharde scheuten. Hieronder geven we je een stappenplan waarmee het je zeker moet lukken!

 1. Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter.
 2. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten.
 3. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond.
 4. Druk de grond rond het stekje goed aan.
 5. Geef het stekje een beetje water.
 6. Dek het stekje af met een plastic zakje of kapje, om te veel verdamping te voorkomen.
 7. Laat de stekjes regelmatig even luchten om rotten te voorkomen.
 8. Zet de stekjes op een schaduwrijke vensterbank.
 9. Zodra er wortels zijn gevormd, kun je ze overzetten in een groter potje.
 10. Kweek ze verder op in de pot.
 11. Zet de plantjes het volgend voorjaar uit in de volle grond.

Ideale planten voor een stek met jonge scheuten zijn: margriet (Argyranthemum frutescens), monnikskap (Aconitum), herfstaster (Aster), ridderspoor (Delphinium), anjer (Dianthus), fijnstraal (Erigeron), bellenplant (Fuchsia), zonnekruid (Helenium), teunisbloem (Oenothera), Pelargonium, siernetel (Plectranthus), zonnehoed (Rudbeckia), salie (Salvia-soorten), eendagsbloem (Tradescantia) en ereprijs (Veronica).

Stekken met wortelstokken

Sommige planten, zoals de baardiris, vormen wortelstokken. Deze planten kunnen in de zomer direct na de bloei worden vermeerderd. Volg het stappenplan hieronder om planten met wortelstokken te stekken of lees meer bij wortelstekken.

 1. Graaf de gehele plant direct na de bloei op.
 2. Snijd de wortelstok in stukken, waarbij aan elk stuk bladeren moeten zitten.
 3. Het blad moet vervolgens bijna helemaal worden afgesneden, om verdamping te voorkomen.
 4. Je kunt de stekken nu in een ondiepe pot verder opkweken of direct planten in de volle grond.
 5. Zorg altijd voor zanderige grond en zet de stekken niet te diep.

De baardiris is een plant waarbij deze vorm van stekken het best werkt. Andere planten die je op deze manier kunt proberen te vermeerderen zijn: bloemriet (Canna), lelietjes-van-dalen (Convallaria), pioenroos (Paeonia), rabarber, salomonszegel (Polygonatum) en varens die wortelstokken vormen.

Stekken met wortels

Een derde manier om te stekken is met de wortels. Vooral herfstbloeiende anemonen en papavers kun je in het najaar eenvoudig vermeerderen door stekjes te maken van de wortels. Dit is een eenvoudige methode waar je snel resultaat van ziet. Volg de stappen en je hebt zo een wortelstek gemaakt.

 1. Haal de plant uit de grond.
 2. Snijd een paar van de dikste wortels af en zet de plant terug in de volle grond.
 3. Snijd de wortels in stukjes van ongeveer vijf centimeter.
 4. Steek de stukjes wortel in een potje met de bovenkant naar boven. Zorg dat ze net iets boven de grond uitkomen.
 5. De stekjes zullen vrij snel uitlopen en kunnen vervolgens apart verder opgekweekt worden.

Planten delen

In het najaar kun je vaste planten vermeerderen door ze te delen. Ook tussen eind maart en eind april kun je dit doen. De pollen die na een aantal jaren wat minder zijn gaan groeien, kun je op deze manier verjongen. Vaak kun je de wortels wel met de hand uit elkaar trekken, op die manier raken er zo min mogelijk wortels beschadigd en blijven ze vastzitten aan de bovengrondse scheuten. Als het echt een vast kluit is, kun je de spade erin zetten, zorg dan wel dat deze goed scherp is. Lees meer bij planten delen.

Voor meer informatie: dcm.info

nog meer: tuinieren