Salie (Salvia uliginosa)

beeld vtwonen Beeld

De Salvia uliginosa komt uit Brazilië, Uruguay en Argentinië, maar is in ons land een zeldzame verschijning. De bloei is uitzonderlijk.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn eigenschappen van de Salvia uliginosa?

Hij heeft prachtige blauwe bloempjes met een klein wit vlekje in september en oktober als de meeste bloemen al zijn uitgebloeid. De Salvia uliginosa is een borderplant en heeft echter wel een steuntje bij de groei nodig. Hij kan dan uitgroeien tot ruim anderhalve meter hoog. Zowel de stengels als de bladeren zijn enigszins kleverig.

Hoe bloeit de Salvia?

Salvia’s zijn vaak nogal opvallend. Naast de tuinsalie zijn er nog honderden soorten met allemaal sterke eigenschappen. Zij zijn mooi, bijna altijd sterk en ze stellen weinig eisen. Het mooie zit hem in de bloemen die bloeien in lente of zomer. Na de bloei blijven de vaak paarse schutbladeren aan de plant tot de herfst. Daardoor is de sierwaarde extra groot.

Kenmerken van Salvia

Ook het blad is mooi, meestal met een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de plant, in zachte winters tot bijna in het voorjaar. De sterkte houdt in dat deze planten stevig staan en niet windgevoelig zijn. Sommige soorten zijn niet helemaal winterhard. Geef ze altijd een plaats in de zon. Voor de rest groeit deze plant overal. Alle Salvia’s hebben een bijzonderheid: als een van de weinige planten hebben ze vierkante stengels. Een vorm die niet veel voorkomt in de natuur.

Lees verder onder de advertentie

Hoe moet ik de Salvia uliginosa verzorgen?

Salvia’s doen het overal zolang de grond maar niet te nat is. Op kalkhoudende grond staan ze het best. Strooi daarom elk voorjaar wat kalk bij deze soorten. Kalk strooien is dus belangrijk. De Salvia uliginosa is qua vocht een uitzondering. Het is van nature bijna een moerasplant. Hij kan wel in droge grond staan, maar dan dient u hem zelf nat te houden. Deze Zuid-Amerikaan wenst ’s winters een luchtig dek om de vorstperiode goed door te komen. Je kunt hem dan een mulchlaag geven.

Hoe moet ik de Salvia uliginosa snoeien?

Knip in het voorjaar deze plant terug tot op 20 centimeter boven de grond, zodat hij weer opnieuw uitloopt. Vanwege zijn lengte kan een steun tijdens het groeiseizoen helpen. Plaats er een bijvoorbeeld in juni.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Salvia uliginosa

Familie

Salie

Latijnse familie

uliginosa

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Veel water geven. Steun in juni.

Snoeien

Afknippen in het voorjaar.

Bemesting

Mulchlaag in najaar aanbrengen.

Winterhard

matig

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

175

Beschrijving

150-175 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

azuurblauw

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober