Zonnehoed (Goldsturm)

beeld vtwonen Beeld

De zonnehoed Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ is geselecteerd uit een natuurlijke variëteit van Rudbeckia fulgida. Het is dus een afgeleide van een afgeleide. De Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ bloeit langer en nog rijker dan de soort en met nog feller geel gekleurde bloemblaadjes. Het is een van de meest gewilde rassen.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer staat de Zonnehoed in bloei?

Rudbeckia fulgida wordt tot 75 cm hoog (meestal blijft hij lager) en bloeit overvloedig van juli tot september. Het blad voelt ruw aan en is wat behaard. De samengestelde bloemen hebben een bruinzwart hart met daaromheen gele bloemblaadjes. Hij woekert niet, maar vormt keurige pollen.

Wat voor soorten Zonnehoed zijn er?

Als je nog laat in de herfst gele bloemen op de vaas wilt zien, moet je zeker ‘Goldsturm’ snijden: zonnetjes in huis! De naam Rudbeckia is wat verwarrend omdat ook de paars bloeiende Echinacea wel Rudbeckia wordt genoemd. Dat heeft te maken met verouderde naamgevingen. Planten willen nog wel eens van naam wisselen. De échte Rudbeckia, die zonnehoed wordt genoemd, is een geslacht van sterke eenjarige en vaste planten die nooit paars, maar in allerlei tinten geel, oker en oranje bloeien. De meeste met bruine harten. De bloemen lijken wel wat op grote margrieten. Er zijn lage tot heel hoge soorten en rassen: van 50 tot 200 centimeter. Het blad is vrij grof en niet opvallend mooi.

Wat voor grond is geschikt voor Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’?

Rudbeckia’s groeien in iedere normale tuingrond, zolang die maar niet te droog wordt en wat humus bevat. Bij aanhoudende droogte dus gieten. Ze houden van zon. Hoge soorten in het najaar na de bloei al wat inkorten, met de lagere kan tot het voorjaar worden gewacht. Geef na het opruimen van de afgestorven plantendelen een goede basisbemesting. Meer informatie over het geven van een goede basisbemesting is te vinden in het artikel tuin bemesten.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Rudbeckia 'Goldsturm'

Cult

'Goldsturm'

Familie

zonnehoed

Latijnse familie

fulgida

Onderhoud

Verzorging

Geen bijzondere zorg nodig

Snoeien

In het voorjaar opschonen

Bemesting

Na het opschonen een goede basisbemesting geven

Winterhard

zeer goed

Bodem

vochthoudende, normale tuingrond

Vochtigheid

grond mag niet helemaal uitdrogen

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

60

Beschrijving

60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geel met donkerbruin hart

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober

Lees verder onder de advertentie