De slimste & zuinigste manieren om planten in de tuin water te geven

unsplash.com Beeld unsplash.com
Beeld unsplash.com

Het is best een ontspannend klusje, de planten in de tuin met de hand water geven – mits deze niet al te groot is. Heb je juist wel veel groen om je heen dat onderhouden moet worden? Dan kan een watersysteem een uitkomst zijn. Met deze tips geef je de planten in de tuin zo slim mogelijk water.

Lees verder onder de advertentie

Efficiënt en zuinig de planten water geven

Handmatig planten water geven doe je met een gieter of door te sproeien met een tuinslang. Automatisch sproeien kan tegenwoordig erg gericht en efficiënt, maar ook bij handmatig water geven kun je zo zuinig mogelijk met water omgaan. Met deze tips kun je op jaarbasis vele liters water besparen:

  • Check of de grond wel echt droog is. Vaak is alleen de bovenlaag droog en voelt de grond eronder nog vochtig. Als dit het geval is, kun je het gieten en sproeien nog even uitstellen.
  • Geef de planten ’s avonds water. Overdag, in de zon, verdampt het water snel.
  • Zet tuinsproeiers eens in de week een uur of langer aan in plaats van iedere dag kort. Zo kan het water dieper doordringen in de grond. Daardoor zullen de plantenwortels dieper wortelen en kunnen ze uiteindelijk bij het grondwater.
  • Maak rond dorstige bomen en struiken die net geplant zijn een dijkje van grond. Dit voorkomt dat het water meteen wegstroomt.
  • Bedek kale grond tussen planten en onder struiken en hagen met een mulchlaag van cacaodoppen, grasmaaisel of houtsnippers.
  • Zet planten die veel water nodig hebben niet in grond die snel uitdroogt.
unsplash.com Beeld unsplash.com
Beeld unsplash.com
Lees verder onder de advertentie

Planten in de tuin automatisch water geven

In een grote tuin ben je in de zomer al snel wat uren bezig met water geven. In dat geval kan een automatisch watersysteem echt een uitkomst zijn. Er bestaan bovengrondse watergeefsystemen waar sproeiers en druppelslangen op aangesloten kunnen worden. Ook heb je verzonken watergeefsystemen voor onder de grond. Bij het verzonken systeem komen sproeikoppen vlak voor het sproeien door de waterdruk omhoog, daarna verdwijnen ze weer onzichtbaar in de grond. Het voordeel is dat je met dit systeem geen last meer hebt van slangen en losse sproeiers. Het nadeel is dat de aanleg een stuk bewerkelijker is en daarbij altijd een specialist aan te pas moet komen. En dat is nu net waar de meeste kosten in gaan zitten.

Watergeefsytemen

Er zijn verschillende watergeefsystemen die kunnen helpen om je planten van voldoende water te voorzien. Daarnaast zijn er ook speciale sproeisystemen voor het gazon.