Waarom groeit er mos op het dak?
Een vochtige herfst en winter trakteren de terrastegels ieder jaar weer op een laagje aanslag en mos, maar ook het dak wordt hierbij niet gespaard. En niet alleen dakpannen zijn de pineut, ook golfplaten, bitumen, shingles en leisteen hebben het flink te verduren. Mossen komen op het dak terecht door sporen die zich verspreiden door de lucht. Deze sporen uit zaadplanten vinden daar een plekje en groeien uit tot een donzige groene moslaag.
Je hebt vooral kans op mosvorming op het dak als:
de buren ook een flinke laag mos op het dak hebben liggen.
het dak op het noorden is gericht en dus weinig zonlicht krijgt.
je oudere, ruwere dakpannen hebt.
je in een bosrijk gebied woont.
Is mos op het dak erg?
Mos ziet er op het eerste gezicht redelijk onschuldig uit, maar het tegendeel is helaas waar. Het wordt zelfs de nummer 1 dakvervuiler genoemd. Waarom mos zo schadelijk is? De wortels of celdraden zijn behoorlijk hardnekkig en kunnen zelfs tot in de diepste poriën en vezels van de dakbedekking groeien. De celdraden houden vocht vast en als het flink gaat vriezen dan zet het water uit en kunnen er scheuren en barsten in de dakpannen ontstaan. Met uiteindelijk lekkage als gevolg.
Ook als het niet vriest kun je last hebben van de mossen op de dakpannen: ze houden het dak lang vochtig en trekken daarnaast veel sneller vuil aan. Genoeg redenen om ermee aan de slag te gaan.
LEES OOK
Wat moet je doen als het dak lekt bij hevige regen?
Het dak ontmossen: zelf doen of uitbesteden?
Het dak ontmossen is dus zeker geen overbodige luxe: het dak zal in goede conditie blijven - en dus langer meegaan - en je sluit er vervelende gevolgen zoals lekkage zoveel mogelijk mee uit. Het mos verwijderen kun je zelf doen, maar uitbesteden is misschien nog wel een prettiger idee.
Zelf mos verwijderen van het dak
Mos verwijderen van het dak is in principe goed zelf te doen, mits je goed bij het dak kunt en geen last hebt van hoogtevrees. Een aantal tips:
Zelf ontmossen doe je bij voorkeur na een vochtige periode, het mos is dan veel sneller te verwijderen.
Gebruik een stabiele ladder om op het dak te komen. Een hoogwerker is helemaal ideaal.
Een dak met mos is meestal glad, zorg dus voor goede schoenen met een goede grip.
Een hogedrukreiniger is in principe voldoende om het dak weer schoon te krijgen. Je kunt eventueel een speciaal schoonmaakmiddel toevoegen. Check wel of de dakbedekking bestand is tegen een hogedrukreiniger. Betonnen en keramische dakpannen zijn meestal geen probleem, bij leien en shingles gebruik je beter een lagedrukspuit.
Hardnekkig mos haal je weg met een voegenkrabber of hark. Met een borstel veeg je het losgeraakte mos weg.
Behandel het dak na het schoonmaken met een moswerend middel.
Dak ontmossen uitbesteden
Als je de klimpartij niet ziet zitten en er zeker van wilt zijn dat het schoonmaken goed gebeurt, dan is het slim om het ontmossen uit te besteden aan een professional. Je kunt hiervoor terecht bij dakreinigers die precies weten hoe ze de klus moet uitvoeren bij jouw type dak en dakbedekking. Elk dak is namelijk weer anders. Een dakreiniger kan na de schoonmaak het dak ook impregneren en coaten zodat het langer bestand is tegen weersinvloeden en rondvliegende moszaden.
Voor een professionele dakreiniger betaal je meestal een bedrag per vierkante meter. Dit wordt uitgesplitst in het daadwerkelijk schoonmaken en het eventueel impregneren en coaten van het dak. Vraag bij voorkeur offertes bij meerdere partijen aan en vraag goed door over de service die wordt geboden. De kosten voor het ontmossen van het dak liggen gemiddeld rond de 10 euro per vierkante meter. Wil je het dak ook laten impregneren, dan ga je richting de 15 euro. Is coaten ook de bedoeling, dan zit je op zo'n 30 tot 40 euro per vierkante meter.
LEES OOK
Mos in het gazon? Zo verwijder je het makkelijk
Mos op het dak voorkomen
Mosvorming helemaal voorkomen zal niet lukken, maar je kunt het wel proberen zoveel mogelijk tegen te gaan.
Kijk of je veroorzakers van schaduw - bijvoorbeeld hoge bomen en struiken - weg kunt halen.
Check het dak regelmatig op mos en kom meteen in actie als je ziet dat het weer terugkomt.
Breng na het schoonmaken een coating aan op het dak. Dit maakt de dakbedekking gladder en zorgt ervoor dat mosplanten zich niet meer kunt vastklampen aan jouw dak.