Herfstaster (Harrinton’s Pink)

beeld vtwonen Beeld

De herfstaster Aster novae-angliae ‘Harrington’s Pink’ dankt zijn naam aan Millard Harrington die deze bloem in het wild vond in Quebec. Hij is in Engeland terecht gekomen doordat hij geruild werd voor een zeldzame varen. De Aster novae-angliae ‘Harrington’s Pink’ is misschien iets kwetsbaarder dan andere soorten: in het najaar kan hij wat steun nodig hebben en hij is iets minder bestand tegen meeldauw. Meeldauw is te bestrijden. Maar u heeft wel een mooie hoge aster waar u van augustus tot oktober van kunt genieten.

Lees verder onder de advertentie

De hoogte van een aster novae-angliae ‘Harrington’s Pink’

De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter. Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt.

Wanneer bloeit de Aster novae-angliae?

Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters. De Aster novae-angliae is een van de betere hoge herfstasters. De bloeitijd is vanaf eind augustus tot soms in oktober en zo kan de zomer heerlijk lang duren. Zolang de aster bloeit blijven de vlinders vrolijk op bezoek komen. Hij kan wel een lengte van twee meter bereiken, staat stevig en heeft geen last van meeldauw. Oorspronkelijk komt hij uit Noord-Amerika. In ons land wordt hij in de border gebruikt, maar u ziet ze ook veel als snijbloem. De bloeiwijze is een grote pluim. De bloemen hebben een geel hartje en hieraan zitten de lintbloempjes, die meestal roze tot roodpaars zijn. In het Duits heet deze plant Rauhblattaster. Dat heeft te maken met de ruwe en vrij grove bladeren van deze aster.

Algemeen onderhoud Aster novae-angliae ‘Harrington’s Pink’

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel verplanten.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor een bodemgrond heeft de Aster novae-angliae ‘Harrington’s Pink’ nodig?

In de natuur komen deze asters op betrekkelijk vochtige grond voor, maar ze zijn vrij goed tegen droge grond bestand. Om de levensduur te vergroten, is het raadzaam de planten pas na de winter af te snijden.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Aster 'Harrington's Pink'

Cult

'Harrington's Pink'

Familie

herfstaster

Latijnse familie

novae-angliae

Onderhoud

Verzorging

Planten ondersteunen.

Snoeien

Na de winter terugknippen.

Bemesting

Geen bemesting nodig

Winterhard

ja

Bodem

iedere normale tuingrond

Vochtigheid

normaal tot vrij veel

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

125

Beschrijving

tot 125 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze, zalmroze

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober