Planten delen
Planten die te groot worden of het gewoon niet zo goed meer doen, kun je een opfriskuur geven door ze te delen. Daarna gaan ze weer volop groeien en bloeien en je krijgt er meer planten voor terug.
Wanneer delen?
De groei en bloei van veel vaste planten wordt minder als ze twee of drie jaar of langer op dezelfde plek staan. Meestal betekent dit dat de tijd is aangebroken om de planten uit de grond te halen, de kluit van de planten delen en terug te planten. Planten die (net) uitlopen, kun je van half maart tot eind april delen. Hoe eerder je begint met planten delen, hoe beter. Wacht met het delen van planten die vol in knop zitten of bloeien tot na de bloei. De periode augustus tot half september is een goede tijd. Ze hebben dan nog ruim de tijd om voor de winter goed te wortelen. Je kunt ook vaste planten stekken en heesters stekken om ze te vermeerderen.
Planten delen
Planten delen is niet moeilijk, volg gewoon de volgende stappen. Zorg wel dat je het juiste gereedschap gebruikt voor de juiste plant.
- Steek de plant die je wilt delen met een spitvork of een spa uit de grond. Doe dit zo ruim mogelijk zodat de kluit intact blijft en de wortels niet beschadigd worden.
- Schud de wortelkluit uit zodat je de wortels en de groeipunten (ontluikende stelen) goed ziet.
- Vervolgens kun je de planten delen. Deel de kluit vervolgens in twee of meer stukken.
- Verwijder dode wortels en onkruidwortels. Bij veel planten telt het hart, het middelste deel van de plant, weinig groeipunten.
- Plant alleen de stukken terug met duidelijk zichtbare groeipunten of uitlopers, de rest heeft geen zin.
- Maak voor iedere nieuwe plant een ruim plantgat, vul dit met potgrond en zet de plant even diep als de moederplant.
- Geef de eerste drie weken extra water.
Losse kluiten
Planten delen doe je niet altijd met hetzelfde gereedschap. Wortelkluiten die geen compacte massa vormen en nog te hanteren zijn, deel je met de hand. Scheur de kluit met beide handen in twee of meer stukken. Purperklokje (Heuchera), elfenbloem (Epimedium) en de meeste ooievaarsbeksoorten (Geranium) zijn met de hand te delen.
Grote kluiten
Wortelkluiten die redelijk makkelijk te delen zijn, maar te groot om met de hand te delen, deel je met twee tuinvorken. Zet de vorken rug aan rug in de kluit en wrik de kluit uit elkaar. Dit werkt voor veel vaste planten zoals aster, duizendblad (Achillea), vetkruid (Sedum spectabile), en flox (Phlox). Lees meer bij vaste planten vermeerderen.
Houtige kluiten
Planten met een harde, houtige kluit of vlezige wortels steek je met een spade in stukken. Snijden of zagen kan ook. Voorbeelden zijn vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ridderspoor (Delphinium), hartlelie (Hosta), vuurpijl (Kniphofia) en polvormende siergrassen zoals lampenpoetsergras (Pennisetum).