Salie (Salvia officinalis)

beeld vtwonen Beeld

De salie Salvia officinalis komt uit Noord- en Midden-Spanje, Zuid-Frankrijk, West-Balkan. Onmisbaar in de kruidentuin! Ook aardig in de border en zelfs in potten.

Lees verder onder de advertentie

Hoe hoog wordt de Salvia officinalis?

Salie is een halfheester die in de winterperiode zijn opvallende grijsviltige bladeren niet verliest. Die bladeren 3 à 7 cm lang, zijn ovaal tot lancetvormig en aan de voet iets geoord. De planten worden 50 à 75 cm hoog.

Wanneer bloeit de salie?

Salvia’s zijn vaak nogal opvallend. Naast de tuinsalie, die meestal wel in de kruidentuin staat, zijn er nog honderden soorten met allemaal sterke eigenschappen. Zij zijn mooi, bijna altijd sterk en ze stellen weinig eisen. Het mooie zit hem in de bloemen die bloeien in lente of zomer. De 1 à 2 cm lange, violetlila bloemen bevinden zich in schijnaren (juni-juli-augustus).

Is de salie Salvia officinalis wintergroen?

Na de bloei blijven de vaak paarse schutbladeren aan de plant tot de herfst. Daardoor is de sierwaarde extra groot. Ook het blad is mooi, meestal met een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de plant, in zachte winters tot bijna in het voorjaar. De sterkte houdt in dat deze planten stevig staan en niet windgevoelig zijn.

Lees verder onder de advertentie

Is salie winterhard?

Sommige soorten zijn niet helemaal winterhard. Geef ze altijd een plaats in de zon. Voor de rest groeit deze plant overal. Alle Salvia’s hebben een bijzonderheid. Als een van de weinige planten hebben ze vierkante stengels. Een vorm die niet veel voorkomt in de natuur.

Waar kan ik salie planten?

Salvia’s doen het overal zolang de grond maar niet te nat is. Op kalkhoudende grond staan ze het best. Strooi daarom elk voorjaar wat kalk bij deze soorten. Zo zonnig mogelijk en in grond die goed ontwatert.

Wanneer kan ik Salvia officinalis snoeien?

Geef de planten vanwege de betrekkelijk geringe winterhardheid een beschutte plaats. ’s Winters beschermen, in het voorjaar terugsnoeien. Meer over salvia snoeien lees je bij salie knippen.

Lees verder onder de advertentie

Nog geen kruidentuin? Kijk eens in het artikel kruidentuin aanleggen voor meer informatie over het zelf maken van een kruidentuin.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Salvia officinalis

Familie

salie

Latijnse familie

officinalis

Onderhoud

Verzorging

Vervang om de vijf jaar.

Snoeien

Terugsnoeien in voorjaar en na bloei.

Bemesting

Eventueel wat kalkrijke bemesting in voorjaar.

Winterhard

matig

Bodem

goed doorlatende tuingrond

Vochtigheid

matig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

70

Beschrijving

50-70 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

lila

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus