Slim stekken
Heb je op dit moment nog geen salie in huis? Dan is de makkelijkst manier om een plant te kopen en zelf te stekken. Zo sla je het zaaiproces over, maar heb je er wel iedere keer opnieuw plezier van. Salie stekken kun je het best in juni of juli doen.
LEES OOK
Stek je gek! Deze planten kun je makkelijk stekken
Waarom en hoe salie knippen
Omdat je te maken hebt met een houterige plant die ieder jaar meer verhout, moet je de plant na de bloei flink knippen.
-
Zet het knippen van salie in de agenda voor de periode eind juni tot eind augustus.
-
Gebruik een scherpe snoeischaar (en let goed op je vingers).
-
Knip de oppervlakkige uiterste delen van de salie weg.
Op deze manier maak je ruimte voor nieuwe bladeren en blijft de plant mooi compact.
Grover geschut? Zo werkt salie snoeien
Heb je als doel om de plant te verjongen? Dan mag je gerust steviger snoeien. Salie snoeien kan het best voor de zomer begint, maar als er overdag geen vorst meer is.
-
Zet het snoeien van salie in de agenda voor de maanden februari en maart.
-
Gebruik schoon en scherp snoeigereedschap.
-
Zoek een scheut vlak boven de grond en snoei de salie net boven die scheut.
Wist je trouwens dat salie de winter prima overleeft? Het kruid is winterhard én wintergroen. Wel staat de plant graag beschut. Als je 'm goed bijhoudt met knippen en snoeien, hoef je er verder dus weinig aan te doen.
Zo gebruik je salie in de keuken
Je kunt salie vers, maar ook gedroogd gebruiken. Zo is het vers heerlijk door een grote pan soep, kruidenthee of fijngehakt door een salade. Gebruik je niet alles? Bind de afgeknipte stukken dan aan elkaar en hang het bosje op zijn kop in een droge, goed geventileerde plek in huis. Die gedroogde bladeren komen vervolgens weer goed tot hun recht in sauzen of suddergerechten. Snoei, knip en eet smakelijk!
Handig snoeigereedschap...
LEES OOK
Kruiden en bloemen drogen