Eendagsbloem (Leonora)

beeld vtwonen Beeld

De eendagsbloem Tradescantia ‘Leonora’ is violetblauw en bloeit van de vroege zomer tot in de herfst.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor een bloemen heeft de Tradescantia ‘Leonora’?

Gelukkig krijgt de Tradescantia ‘Leonora’ net als de andere soorten van de eendagsbloem telkens weer nieuwe bloemen. Zo kun je de gehele zomer genieten van de bloei van deze plant. Echter, een individuele bloem bloeit maar voor een dag. Een bundel bevat altijd drie bloemen, die meestal kort na elkaar bloeien. Ze openen zich in de morgen en sluiten zich voor altijd in de namiddag. Opvallend zijn de behaarde meeldraden. De haartjes van de meeldraden zijn slechts een cellaag dik. Ze worden wel gebruikt bij biologielessen om onder een microscoop te bekijken.

Waar komt de Tradescantia ‘Leonora’ oorspronkelijk vandaan?

Oorspronkelijk komt deze plant uit Amerika. Opvallend zijn de stengels. Ze zijn zeer saprijk, maar helaas niet zo sterk. Daarom moeten deze planten meestal gesteund worden want bij een beetje wind gaan ze om. Daarom zien we sommige soorten ook terug als kamerplant.

Hoe hoog wordt de Tradescantia ‘Leonora’?

Deze eendagsbloem behoort tot de Tradescantia Andersoniana-groep. Dit zijn opgaande vaste plant die ruim een halve meter hoog worden. De bloemen hebben drie gekleurde bloemblaadjes (bij de wilde soort violet van kleur) en staan met enkele bij elkaar. Er zijn vaak lichtviolet gekleurde schutbladeren aanwezig. De plant bloeit vanaf juni tot in oktober.

Lees verder onder de advertentie

De naam Tradescantia

Tradescantia is een geslacht van ongeveer 70 soorten overblijvende planten en is vernoemd naar twee Britse hoveniers en plantenverzamelaars: John Tradescant sr. (-1638) en zijn zoon John Tradescant jr. (-1662); beiden waren tuinman aan het hof van koning Karel I van Engeland.

Hoe moet ik de Tradescantia ‘Leonora’ verzorgen?

Eendagsbloemen groeien graag vrij vochtig en hebben veel licht nodig. Elke normale tuingrond volstaat. Mest zorgt voor een extra lange bloeitijd. Steunen is noodzakelijk voor deze plant.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan door onze website in de gaten te houden. Daarnaast kunt u op het blog meer informatie vinden over evenementen en tuinideeën opdoen.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Tradescantia 'Leonora'

Cult

'Leonora'

Familie

eendagsbloem

Onderhoud

Verzorging

Steun lange planten.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Eventueel bemesten.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

80

Beschrijving

60-80 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

donkerblauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober

Lees verder onder de advertentie