Fijnstraal

beeld vtwonen Beeld

Wat voor bloemen krijgt de Fijnstraal?

De fijnstraal Erigeron ‘Azure Beauty’ is een tot 50 cm hoge hybride die in de periode juni-september met blauwviolette bloemen bloeit. Een rijk bloeiende plant, die veel weg heeft van een aster. Wereldwijd komen er wel 150 verschillende soorten Erigeron voor. Indianenstammen gebruikten dit kruid tegen uiteenlopende kwalen, van paardenmedicijn tot het verdrijven van ongedierte. Het hartje van de Erigeron is meestal geel. Je herkent Erigeron aan zijn lintbloempjes, die heel smal zijn (fijnstraal!). De bloei valt in de zomerperiode, vooral in violette, roze en min of meer witte tinten.

Lees verder onder de advertentie

Is de Erigeron een snijbloem?

De cultivars van Erigeron zijn vaste planten, maar er zijn ook een- en tweejarige soorten bekend die hier zijn verwilderd. De Erigeron-cultivars zijn ontstaan uit in het wild voorkomende soorten in Noord-Amerika. Deze tot 60 centimeter hoge vaste planten hebben enigszins slappe stengels. De fijnstraal is een goede borderplant mits ze wat steun krijgen. Soms worden ze ook wel als snijbloem gebruikt. Het hartje van de bloem is geel, de straalbloemen zijn massaal aanwezig en bijzonder smal. De bloeitijd is juni-juli, maar als je de uitgebloeide bloemen wegknipt, bloeit deze plant in de herfst soms nog eens.

Welke standplaats is het beste voor de ‘Azure Beauty’?

Deze fijnstraal heeft een duidelijke voorkeur voor niet te droge, voedselrijke grond en zonnige tot lichtbeschaduwde standplaatsen. Na enkele jaren loopt de bloeirijkheid terug, maar die herleeft weer als je de plant deelt en de jonge delen herplant. Informatie over het stekken van planten vindt u in het artikel stekken en vermeerderen. De cultivar ‘Azure Beauty’ is een sterke plant die vele jaren lang rijk kan bloeien, zeker als deze om de vijf jaar wordt gedeeld. In feite een probleemloze plant die veel gebruikt wordt in borders. Wanneer je de uitgebloeide bloemen wegknipt, komt de plant vaak tot een tweede bloei.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Erigeron 'Azure Beauty'

Cult

'Azure Beauty'

Familie

Fijnstraal

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Eens in de vijf jaar opnemen en delen.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

Na het opschonen een goede basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

goed doorlatende, humusrijke gro

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

50

Beschrijving

tot 50 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

violetblauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September