Aarereprijs (Veronica ‘Romiley Purple’)

beeld vtwonen Beeld

Wat voor kleur bloemen krijgt de Aarereprijs?

De ereprijs of aarereprijs Veronica spicata ‘Romiley Purple’ heeft donkerviolette bloemen.

Lees verder onder de advertentie

Waar groeit de Veronica spicata?

Veronica spicata komt in het wild voor in Europa, Klein- en Centraal-Azië. In de Alpen komt hij zelfs boven de 2000 meter hoogte voor. Hij groeit op stenige bodems, in grof zand en vaak op droge, zonnige plekken in kalkarme grond. Daar kunnen ze grote groepen vormen.

Hoe hoog wordt de ‘Romiley Purple’?

De planten variëren sterk in hoogte (van 15 tot 50 centimeter), afhankelijk van de groeiomstandigheden. Ze bloeien in de zomer heel rijk met dicht bezette, blauwe aren boven de spitse bladeren. Wie ’s zomers in een Europees hooggebergte loopt, komt absoluut schitterend blauw bloeiend ereprijs tegen, maar sommige soorten groeien ook gewoon als lastig, laag onkruid in onze tuinen (gewone ereprijs: Veronica chamaedrys).

Wat voor soorten Aarereprijs zijn er?

Er zijn minstens 300 eenjarige en meerjarige ereprijzen die heel verschillend kunnen zijn. De meeste bloeien blauw, lila, witachtig, roze of zelfs paars. Enkele, zoals de beekpunge (Veronica beccabunga) worden al sinds mensenheugenis medicinaal gebruikt, van andere is daar niets over bekend. De namen Veronica (Romeinse godin van de overwinning) en ereprijs werden al vermeld door de beroemde Dodonaeus. Het is een plant die ‘Eer en de Prijs oft Lof verdient’. Maar dat kwam eigenlijk door het feit dat de winnaar van een middeleeuws toernooi wel met een krans van ereprijs werd geëerd. Ereprijs is altijd herkenbaar aan de twee lange meeldraden die uit de bloemen steken.

Lees verder onder de advertentie

Welke standplaats is geschikt voor Veronica spicata?

Zon en frisse lucht is een absoluut vereiste. De tuin moet voldoende ‘ventilatie’ hebben. De grond mag tijdelijk vrij droog zijn, goede doorlatendheid is erg belangrijk, zeker in de winter. Arme grond wordt verdragen, maar een normale organische basisbemesting in het voorjaar is uitstekend. In het voorjaar de afgestorven plantendelen verwijderen. Na een vijftal jaren kun je de ereprijs opnemen en scheuren.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Veronica 'Romiley Purple'

Cult

'Romiley Purple'

Familie

aarereprijs

Latijnse familie

spicata

Onderhoud

Verzorging

Geen bijzondere zorg nodig

Snoeien

In het voorjaar opschonen

Bemesting

Goede basisbemesting in het voorjaar

Winterhard

volledig, mits geen te natte sta

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal tot vrij droog

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

50

Beschrijving

25 à 50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

donkerviolet

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus