Dé truc tegen onkruid: plant bodembedekkers
Bodembedekkers zijn handig in de tuin omdat ze niet veel onderhoud nodig hebben, kale stukken grond opfleuren en - helemaal ideaal - onkruid tegengaan. Vaste planten, heesters, coniferen en eenjarigen kunnen hiervoor geschikt zijn. Je leest hier wanneer je bodembedekkers kunt planten en welke soorten goed tegen schaduw kunnen.
De voordelen van bodembedekkers in de tuin
Bodembedekkers zijn lage plantensoorten met een kruipende groeiwijze. Ze vermeerderen zichzelf - of je helpt ze een handje door ze te delen in het najaar - via ondergrondse uitlopers en voor je het weet bedekken ze alle kale stukken in de border.
Met flink wat bodembedekkers in de tuin krijgt onkruid nauwelijks de kans om te groeien, dat alleen al maakt deze plantensoort een ideale tuinbewoner. Daarnaast verdampt water minder snel als er weinig open stukken grond zijn, en dat scheelt weer met sproeien. Last van de buurtkatten? In dichtbegroeide borders is geen plek voor hun graafwerkzaamheden. Maar bodembedekkers hebben niet alleen praktische voordelen, het zijn bovenal blikvangers in de tuin.
Bodembedekkers voor een zonnige standplaats
Ben je op zoek naar bodembedekkers die goed tegen het zonnetje kunnen? Kies dan soorten met een grijs of behaard blad. Dit blad verdampt minder water, is wat dikker en kan daardoor goed tegen de hitte.
- Salie (Salvia officinalis ‘Berggarten’)
- Ezelsoor (Stachys byzantina ‘Big Ears’)
- Gevlekte dovenetel (Lamium maculata ‘White Nancy’)
- Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
- Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)
Bodembedekkers in de schaduw
Bodembedekkers met een glanzend blad doen het goed in de schaduw. Het blad reflecteert namelijk het licht op beschaduwde plekken.
- Dikkemanskruid (Pachysandra terminalis)
- Maagdenpalm (Vinca minor)
- Goudaardbei (Waldsteinia ternata)
- Klimop (Hedera helix ‘Baltica’)
- Grote veldbies (Luzula sylvatica)
- Dwergmispel (Cotoneaster dammeri)
Borders vol bodembedekkende planten
Je kunt ook grote vakken maken van dezelfde soort bodembedekkers. Dit geeft rust in de tuin en tegelijkertijd een massale bloei. Wil je niet wachten totdat de bodembedekkers dichtgegroeid zijn? Kies dan voor kant-en-klare borderpakketten met blauwe maagdenpalm (Vinca minor) of geelbloeiende goudaardbei (Waldsteinia ternata).
Wanneer bodembedekkers planten
Bodembedekkers kun je in principe het hele jaar door planten, tenzij het vriest. Toch is het najaar de beste periode, vooral als je de bodembedekkers onder bomen plant. In de herfst gaan de bomen in rust en halen ze minder voedingsstoffen uit de grond, zo blijft er des te meer over voor de bodembedekkers.
Onkruid is ook in het najaar nauwelijks meer actief, daardoor kunnen de nieuwe plantjes goed inwortelen en zijn ze in het voorjaar klaar voor een flinke groeispurt.
Hoeveel bodembedekkers per m2?
Bij het planten van bodembedekkers kun je je nog weleens vergissen in de de hoeveelheid. De jonge plant is nu nog een sprietje met wat blaadjes, maar groeit al snel uit tot een bodembedekkende plant. Zet ze dus niet te dicht bij elkaar, maar houd een gemiddelde van 9 tot 12 planten aan voor een vierkante meter.