Dwergmispel (Cotoneaster franchetii)

beeld vtwonen Beeld

De dwergmispel kent meerdere soorten, lees meer over de Cotoneaster franchetii.

Lees verder onder de advertentie

Waarvoor kan je de dwergmispels gebruiken?

De dwergmispels of Cotoneaster vormden ooit een van de grootste heestergeslachten voor de tuin omdat ze allemaal zo mooi en veelzijdig zijn. Of je hem nou gebruikt als bodembedekker, taludplant, een mooie bloeier, een sierlijke bessenplant of een struikje op stam, Cotoneaster heeft het allemaal in zich. De euforie over deze plant is een beetje getemperd toen ontdekt werd dat een aantal soorten waardplant was voor het gevreesde peren- of bacterievuur.

Soorten dwergmispels Cotoneasters

Wat nu nog aan Cotoneasters in tuinen wordt gezet, kan absoluut geen kwaad. Geniet dus volop van die vooral kleinbladige soorten die zo mooi bloeien, soms fantastische bodembedekkers zijn, die de grond op hellingen helpen vasthouden en die groenblijvend of bladverliezend kunnen zijn. De hogere groenblijvende soorten zijn iets minder winterhard. Die moeten dus beschut staan. Na de rijke bloei – behorend tot de familie van de rozen lijken de bloemen wel kleine roosjes – volgen bij veel soorten vaak prachtige bessen die lang aan de struiken blijven.

Wat zijn eigenschappen van de Cotoneaster franchetii?

Cotoneaster franchetii is een in normale ’s winters groenblijvende struik die 2 meter hoog kan worden. Hij vormt sierlijk overhangende twijgen met 2-3 centimeter kleine blaadjes. Die zijn glanzend groen met viltige onderzijden. De kleur van dat donslaagje kan variëren van grijs tot geelachtig. Het blad wordt op den duur donkerder. De planten bloeien lichtrood in juni, daarna verschijnen oranjerode vruchten. Deze soort wordt veel in groepen toegepast, maar ook wel als solitair en dan vaak op een onderstam geënt. De struiken kunnen vrij breed worden, breder dan hoog.

Lees verder onder de advertentie

Hoe moet ik de Cotoneaster franchetii onderhouden?

Cotoneasters zijn erg gemakkelijke planten. Ze groeien goed in iedere voldoende voedzame tuingrond die liefst ook humusrijk moet zijn. Ze vragen een zonnige tot licht beschaduwde plaats. Enkele soorten verdragen ook wat zwaardere schaduw. Snoei kan nodig zijn om de planten compact en binnen de perken te houden. Als je na de bloei snoeit, heb je het jaar erop de meeste bloemen en bessen. Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting. Mulchen helpt de humus te verrijken. Zorg dat de grond niet uitdroogt, bij droogte tijdig sproeien.

Hoe kan ik de Cotoneaster franchetii beschermen?

Controleer zo nu en dan op luizen; ook spinselmotten kunnen voorkomen. Bestrijd ze zonodig.Mocht je last krijgen van bacterievuur, dien je direct alle aangetaste delen te verwijderen en te verbranden. Maak het snoeigereedschap ook goed schoon. Bacterievuur is te herkennen aan de verdroogde bloemen, bladeren en bessen, die niet afvallen maar aan de struik blijven. In een latere fase ontstaan bruine en zwarte ‘brand’ plekken op bladeren en takken. Bescherm deze dwergmispel bij ‘kale vorst‘ tegen uitdrogende wind en felle zon. Daarom het liefst niet op het oosten planten.

Kenmerken:

Benaming

Naam

vrijwel wintergroen

Latijnse naam

Cotoneaster franchetii

Familie

dwergmispel

Latijnse familie

franchetii

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

In winter beschermen tegen uitdrogende wind en felle zon.

Snoeien

Snoei kan nodig zijn (na de bloei).

Bemesting

In het voorjaar basisbemesting geven; eventueel mulchen.

Winterhard

goed

Bodem

voedzame, humusrijke grond

Vochtigheid

normaal, grond niet laten uitdrogen

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

200

Beschrijving

tot 2 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Kleurbeschrijving

lichtrood

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni