50 toppers voor de wintertuin
Altijd gedacht dat de winter een triestige periode is voor de tuin? Hoeft helemaal niet! Er zijn zeker 50 planten die bloeien of op een andere manier weten te boeien. November staat gelijk aan plantentijd dus je kunt meteen aan de slag!
Winterbloeiers
Van decemberbloeiers tot de lentevoorbodes die in februari bloeien: als je de beplanting zo uitkiest dat bloeitijden uitgesmeerd zijn, staat er van december t/m februari altijd wat in bloei in je tuin.
Deze planten en heesters bloeien in de winterperiode: kerstrozen (Helleborus), wintercyclamen (Cyclamen coum) sneeuwklokjes (Galanthus), winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), winterviolen (Viola cornuta), toverhazelaar (Hammamelis), Chinese mahoniestruik (Mahonia bealei), Kornoelje (Cornus mas), peperboompje (Daphne mezereum), meloenboompje (Chimonanthus praecox), winterheide (Erica carnea), winterbloeiende kers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’, Skimmia japonica, rotsheide (Pieris japonica), sneeuwbal (Viburnum opulus), Viburnum bodnantense ‘Dawn’ en winterakoniet (Eranthis hyemalis). Ook heel veel camelia’s bloeien vroeg zoals Camellia × williamsii ‘Saint Ewe’ vanaf januari.
Bessenbeauty’s
De oranje bessen van vuurdoorn (Pyracantha) en de onnatuurlijke ogende, knalpaarse bessen van schoonvrucht (Callicarpa bodinieri): ze geven niet alleen kleur aan de wintertuin, maar dienen ook als vogelsnack in de periode dat het voedsel schaars is. Sommige bessen zie je rond de kerstperiode aan de struik waardoor ze ideaal zijn om in decoraties te verwerken.
Denk maar aan de stekelige takken met rode bessen van hulst (Ilex aquifolium). Andere struiken die in de winter bessen dragen: dwergmispel (Cotoneaster dammeri), sneeuwbes Symphoricarpos doorenbosii ‘White Hedge’, Gelderse roos (Viburnum opulus), bergthee (Gaultheria procumbens). Sierappelboompje Malus ‘Red Sentinel’ behoudt zijn dieprode kersachtige vruchten ook de hele winter.
Dodelijk mooi
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de wintersilhouetten van vaste planten. Terecht, want door pas in het voorjaar te snoeien, geniet je de hele winter van een stilleven in je tuin. Waar de ene vaste plant als een pudding in elkaar zakt, blijft de andere de hele winter fier overeind.
Zoals deze: Koninginnekruid (Eupatorium), kruisdistel (Eryngium bourgatii), Virginische ereprijs (Veronicastrum), kardoen (Cynara cardunculus), grote kaardenbol (Dipsacus fullonum), hortensia (alle soorten), zonnehoed (Rudbeckia), vetkruid (Sedum spectabile) engelwortel (Angelica sylvestris), Cacalia speciosa, ijzerhard (Verbena bonariensis), brandkruid (Phlomis russeliana), ruit (Thalictrum), slaapbol (Papaver somniferum), duizendblad (Achillea millefolium), bergamotplant (Monarda), rode zonnehoed (Echinacea purpurea), dropplant (Agastache) en siergrassen, zoals Chasmanthium latifolium, prachtriet (Miscanthus), pijpenstrootje (Molinia) en vingergras (Panicum).
Kristel blogt over tuinieren
Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.
Foto: mooiwatbloemendoen.nl