Vrouwenmantel (Robustica)

beeld vtwonen Beeld

De vrouwenmantel Alchemilla mollis ‘Robustica’ is een wat grovere en iets hogere vorm.

Lees verder onder de advertentie

Wat is het verhaal achter de Vrouwenmantel?

Vrouwenmantel is een inheemse plant in Nederland en België waaraan veel mythes zijn verbonden. Dat komt door de schitterende bladeren. Vooral als het heeft geregend of bij morgendauw zijn de waterdruppels, die als parels op het blad liggen, een bijzonder mooi gezicht. Hier zijn ook de mythes rond ontstaan. Alchemisten, vandaar de Latijnse geslachtsnaam Alchemilla, verzamelden de dauwdruppels op de vrouwenmantel omdat zij dit als het puurste hemelwater beschouwden, hoewel het ook mogelijk is dat de planten het zelf uitgescheiden. Dit water gebruikten zij voor hun pogingen om goud te maken. Reeds daarvoor werden geneeskrachtige effecten toegeschreven aan de bladeren van de vrouwenmantel. Vooral bij vrouwen met menstruatieproblemen en na zwangerschappen. Om die reden is de plant altijd verbonden geweest met een vrouwelijke persoon binnen de heersende religie. Van Venus, via de Germaanse godin Freija, is na de komst van het christendom, de plant opgedragen aan Maria. Het ‘vrouwen’ slaat dan ook op de heilige vrouw of Maria. Het is dus de ‘mantel van Maria’.

Met welke bloemen kan ik Vrouwenmantel combineren?

De vrouwenmantel Alchemilla mollis(de Latijnse soortnaam betekent zacht) is al lang een populaire plant en verdient een plek in elke tuin. Als de zachte vrouwenmantel bloeit, hangt een diffuse gele waas over de plant. Rozen zijn vaak moeilijk te combineren met andere bloeiende planten, omdat ze dan allebei proberen de aandacht naar zich toe te trekken. Maar vrouwenmantel is een van de weinige planten die wel goed combineert met rozen, speciaal met gele.

Wat voor standplaats is geschikt voor Alchemilla mollis ‘Robustica’?

Vrouwenmantel verdraagt droogte slecht. Het zijn van oorsprong bijna allemaal bosplanten. De grond dient dus vocht vast te kunnen houden. Besproei de Alchemilla mollis daarom bij aanhoudende droogte. Verder is een plek in de zon of halfschaduw goed.

Lees verder onder de advertentie

Is het nodig om de Vrouwenmantel te snoeien?

De vrouwenmantel kan zich massaal uitzaaien. Verwijder daarom na de bloei direct alle oude bloemen. Anders dien je het voorjaar erop veel te wieden. Je ontvangt daarnaast nog een toegift. Door de bloemen te verwijderen, is er een tweede bloei in september. Deze tweede bloei heeft niet echt de kans goed zaad te vormen, daarom kun je deze bloemen gewoon laten zitten. Knip in het voorjaar het oude en deels afgestorven loof weg. De bladeren van de vrouwenmantel worden in de loop van de zomer iets minder mooi. Als je gedurende de gehele zomer mooi blad wenst, kun je de bladeren verwijderen in de zomer. Indien u ze tegelijkertijd met de bloemen van de eerste bloei afknipt, kun je snel weer genieten van weer mooi fris blad.

Meer weten over verschillende soorten bomen, planten of bloemen? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Alchemilla 'Robustica'

Cult

'Robustica'

Familie

vrouwenmantel

Latijnse familie

mollis

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Verwijder uitgebloeide bloemen en lelijk blad.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale tuingrond

Vochtigheid

betrekkelijk groot

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon, eventueel iets schaduw

Hoogte

Minimaal

35

Maximaal

45

Beschrijving

35-45 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni