Grote maagdenpalm (Vinca)

beeld vtwonen Beeld

Welke soorten Grote maagdenpalm zijn er?

Er zijn twee soorten maagdenpalm: de grote en de kleine, respectievelijk Vinca major en Vinca minor. Het zijn de best bloeiende wintergroene bodembedekkers die sterk zijn en schaduw verdragen. Daarom worden ze in veel onderhoudsarme tuinen gebruikt. Onder bomen en struiken houden ze het onkruid weg. Ze zijn zo sterk dat het af en toe belopen van een volwassen plant geen probleem vormt. De maagdenpalm heeft twee soorten stengels. De verticaal groeiende stengels dragen in het voorjaar de bloemen, meestal blauw. De horizontaal groeiende takken kruipen over de grond en wortelen zich, zodat de bodem bedekt wordt. Hoewel het geen echte klimplant is, kan maagdenpalm ook klimmen als hiervoor aanknopingspunten zijn.

Lees verder onder de advertentie

Is Vinca wintergroen?

Naast overeenkomsten zijn er ook verschillen tussen de twee soorten maagdenpalm. Als je beide in de tuin hebt, dan heb je het volgende lijstje niet nodig. De grote maagdenpalm heeft grotere bladeren en bloemen. Hij bloeit later en vormt eerder lange ranken dan een gesloten tapijt. Deze laatste eigenschap zorgt ervoor dat grote maagdenpalm wordt gebruikt in hanging baskets. Doordat grote maagdenpalm uit Zuid-Frankrijk komt en kleine maagdenpalm uit de Ardennen, is grote maagdenpalm minder winterhard. Hij kan in heel strenge winters invriezen, maar loopt vrijwel steeds weer uit.

Wat voor bodem is geschikt voor Maagdenpalm?

Maagdenpalm groeit goed in vochthoudende grond die voldoende humus moet bevatten. Schaduw wordt goed verdragen, alleen bloeien de planten in de schaduw minder goed.

Hoe kan ik Vinca snoeien?

Zolang het beoogde oppervlak nog niet bedekt is, hoeft u niet te snoeien. Daarna kunt u het beste in het voorjaar de plant verjongen en modelleren door hem te snoeien. U knipt dan de horizontale twijgen weg. Anders gaat de plant op den duur woekeren. In de winter beschermen tegen vrieswind. Plaats bijvoorbeeld coniferentakken over de plant heen. U kunt ook beter het najaarsblad laten liggen tot het voorjaar (in tegenstelling tot bij de kleine maagdenpalm).

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Vinca

Familie

grote maagdenpalm

Latijnse familie

major

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tijdens vrieswind.

Snoeien

In toom houden door in voorjaar horizontale twijgen weg te knippen

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

redelijk goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

licht beschaduwd

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Maximaal

40

Beschrijving

tot 40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Lees verder onder de advertentie