Ezelsoor (Cotton Boll)

beeld vtwonen Beeld

De ezelsoor Stachys byzantina ‘Cotton Boll’ is erg bijzonder door de sterke beharing rond de bloeiwijzen. Hierdoor ontstaat inderdaad een katoenachtige pluizenbol.

Lees verder onder de advertentie

Waar wordt Stachys voor gebruikt in de geneeskunde?

Het geslacht Stachys heeft veel soorten die zowel in de tuin als in de geneeskunde worden gebruikt. Zelfs de oude Egyptenaren maakten al gebruik van de gewone soort omdat het kon worden ingezet tegen allerlei kwaaltjes. Zo werd het blad gebruikt om wonden te verschonen en de gedroogde bladeren om de neus en het hoofd verlichting te geven bij verkoudheid. De grote kracht van deze plant is de lange bloeiperiode.

Wat voor een bladeren heeft de Stachys byzantina ‘Cotton Boll’?

De soort Stachys byzantina komt oorspronkelijk uit een gebied van de Kaukasus tot in Oost-Azië. In het Nederlands heet deze plant ezelsoor. De ovale bladeren zijn zacht, grijs en zwaar behaard. De overeenkomst met een ezelsoor is treffend. Naast de bladeren is vrijwel alles aan deze plant grijs. De stengel, de kelkbladeren, behalve de bloem die lila is is. Deze grijze kleur is een belangrijke reden om hem in een tuin tussen andere planten te plaatsen. Als zogenaamde intermediair in een border verbindt de ezelsoor planten met uiteenlopende kleuren.

Hoe moet ik de Stachys byzantina ‘Cotton Boll’ verzorgen?

In de natuur groeit ezelsoor op droge grond. Kalkvrij is de voorkeur. Verwijder bladeren die van andere planten en struiken in de ezelsoor zijn gevallen. Neem eens een kijkje in de webshop voor het juiste tuingereedschap. Ze zijn namelijk gevoelig om, net als dit blad, te gaan rotten. Mocht het centrum van de plant verouderen, dan kun je jonge uitlopers stekken en opnieuw uitplanten. Laat bij de Stachys byzantina ‘Cotton Boll’ de bloeiwijze staan, zodat dit een mooi silhouet vormt in de winter.

Lees verder onder de advertentie

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan door de website in de gaten te houden. Op onze tuinblog vindt u meer informatie over leuke evenementen en vindt u inspiratie voor leuke ideeën voor in de tuin.

Kenmerken:

Benaming

Naam

halfwintergroen

Latijnse naam

Stachys 'Cotton Boll'

Cult

'Cotton Boll'

Familie

ezelsoor

Latijnse familie

byzantina

Onderhoud

Verzorging

Verwijder gevallen blad.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

zandgrond

Vochtigheid

gering

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

60

Beschrijving

30-60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lila

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus