Salie (Berggarten)

beeld vtwonen Beeld

De salie Salvia officinalis ‘Berggarten’ is een laagblijvende Sedum met grijs blad. Hij bloeit matig.

Lees verder onder de advertentie

Is Salie een heester?

Salvia officinalis komt uit Noord- en Midden-Spanje, Zuid-Frankrijk, West-Balkan. Onmisbaar in de kruidentuin. Ook aardig in de border en zelfs in potten. Het is een halfheester die in de winterperiode zijn opvallende grijsviltige bladeren niet verliest. Die bladeren 3 à 7 cm lang, zijn ovaal tot lancetvormig en aan de voet iets geoord. De 1 à 2 cm lange, violetlila bloemen bevinden zich in schijnaren (juni-juli-augustus). De planten worden 50 à 75 cm hoog.

Wat zijn de voordelen van Salie?

Salie is vaak nogal opvallend. Er zijn honderden soorten met allemaal sterke eigenschappen. Zij zijn mooi, bijna altijd sterk en ze stellen weinig eisen. Het mooie zit hem in de bloemen die bloeien in lente of zomer. Na de bloei blijven de vaak paarse schutbladeren aan de plant tot de herfst. Daardoor is de sierwaarde extra groot. Ook het blad is mooi, meestal met een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de plant, in zachte winters tot bijna in het voorjaar. De sterkte houdt in dat deze planten stevig staan en niet windgevoelig zijn. Sommige soorten zijn niet helemaal winterhard. Geef ze altijd een plaats in de zon. Voor de rest groeit deze plant overal. Alle Salvia’s hebben een bijzonderheid. Als een van de weinige planten hebben ze vierkante stengels. Een vorm die niet veel voorkomt in de natuur.

Wat voor bodem wenst Salvia officinalis ‘Berggarten’?

Salie doet het overal zolang de grond maar niet te nat is. Op kalkhoudende grond staan ze het best. Strooi daarom elk voorjaar wat kalk bij deze soorten. Zo zonnig mogelijk en in grond die goed ontwatert. Geef de planten vanwege de betrekkelijk geringe winterhardheid een beschutte plaats. ’s Winters beschermen, in het voorjaar terugsnoeien.

Lees verder onder de advertentie

Wellicht is het artikel kruidentuin aanleggen ook interessant.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Salvia 'Berggarten'

Cult

'Berggarten'

Familie

Salie

Latijnse familie

officinalis

Onderhoud

Verzorging

Vervang om de vijf jaar.

Snoeien

Terugsnoeien in voorjaar en na bloei.

Bemesting

Eventueel wat kalkrijke bemesting in voorjaar.

Winterhard

matig

Bodem

goed doorlatende tuingrond

Vochtigheid

matig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

70

Beschrijving

50-70 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lila

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus