Klimop (Hedera helix)

beeld vtwonen Beeld

De gewone klimop, Hedera helix, is een van de meest gebruikte klimplanten. Het is van oorsprong een bosplant die via bomen en andere klimsteunen met zijn hechtwortels naar het licht toegroeit. Je kunt bij ons de hedera ook kopen.

Lees verder onder de advertentie

Is Hedera helix een bodembedekker?

De oorsprong van de bosbodem maakt dat klimop planten vrij veel schaduw kunnen verdragen. Zolang scheuten over de grond groeien vormen ze daar ook normale wortels, waardoor klimop ook een uitstekende, groenblijvende bodembedekker is. Klimop kan alles overwoekeren en tot enorme omvang uitgroeien. Het is voor één enkele plant geen probleem om een vlak van 10 bij 10 meter in 5 à 10 jaar totaal te overgroeien met haar opvallende pijlvormige blad. Als klimop niet verder kan groeien, dan is de plant volwassen en ondergaat een gedaantewisseling. Nieuwe takken hebben geen hechtwortels meer. Het blad krijgt een ruitvorm. Klimop begint te bloeien en vormt bessen. Door te snoeien wordt deze fase nooit bereikt.

Hoe groot wordt Hedera helix?

Gewone klimop is een inheemse bosplant en dus buitengewoon goed bestand tegen ons klimaat. Nadeel daarvan is dat klimop alles overgroeit wat hij tegenkomt. Dat kan prachtig, maar ook lastig zijn. Door zijn sterke groei, kan hij doordringen in spleten in muren, naast kozijnen en onder dakranden, zodat de boel daar wordt ontwricht. Dat dus in de gaten houden. Een klimopbedekking houdt een muur droog en werkt als extra isolatielaag. Het is onzin dat klimop voegen uit gemetselde muren trekt. Alleen oude, al verkorrelde voegen kunnen worden aangetast.

Waar kan ik klimop planten?

Klimop doet het in vrijwel elke grond die niet te arm of te droog is, maar optimaal is voedselrijke, humushoudende zandgrond. Als de plant niet goed meer groeit, doet een beetje mest vaak wonderen. Lees meer bij klimop planten.

Lees verder onder de advertentie

Is klimop wintergroen?

Lang niet alle soorten en rassen zijn voldoende winterhard in ons klimaat. Zelfs de gewone klimop, die toch wel wat gewend is, zal in zeer strenge winters het blad verliezen, zeker wanneer hij in een boom groeit en dus veel wind vangt. De hoofdtakken blijven echter leven en zullen weer uitlopen.

Wanneer kan ik klimop snoeien?

Klimop snoeien kan het gehele jaar goed gedaan worden. Als je de bodembedekkers om de paar jaar afknipt, resulteert dit in een mooi, vlak, nieuw tapijt. De gesteltakken moet je natuurlijk sparen. Hetzelfde geldt voor een met klimop begroeide schutting: spaar de gesteltakken en knip verder alles weg.

Waarom krijgt mijn hedera bruine vlekken?

Klimop kan last hebben van blad- en stengelvlekkenziekten. Eerst een bruinzwarte verkleuring op stengels of op het blad, daarna zwarte vruchtlichamen. De infectie gaat vooral via wonden, bijvoorbeeld door het snoeien. Treed vooral op bij bodembedekkers die in beschaduwde, vochtige omstandigheden groeien.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Hedera helix

Familie

gewone klimop

Latijnse familie

helix

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Kan het gehele jaar gesnoeid worden.

Bemesting

Een handje mest als groei stagneert.

Winterhard

niet geheel, kwetsbaar bij groei

Bodem

ideaal is voedselrijke, humushou

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

schaduw tot volle zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

600

Beschrijving

langer dan 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

groengeel

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober

Lees verder onder de advertentie