Aan 2 kanten een keuken: de parallel keuken is functioneel en compact
Houd jij van efficiënt koken met alle keukenelementen binnen handbereik? Dan is de parallel keuken misschien wel jouw favoriet! Hij bestaat uit twee rechte blokken tegenover elkaar en de keukenopstelling staat bekend om zijn functionaliteit en zeeën van opbergruimte. Benieuwd naar de mogelijkheden, opstellingen en kosten? Je leest het hier.
Wat is een parallel keuken?
Een parallel keuken is een keukenopstelling waarbij twee losse, rechte keukenelementen tegenover elkaar geplaatst zijn. De beide delen kunnen tegen een muur worden geplaatst of één deel in de kamer en één deel tegen een muur. Eigenlijk is de parallel keuken de uitgebreide variant van de rechte keuken of het keukenblok. Hij neemt weinig vierkante meters in beslag en biedt genoeg opberg- en werkruimte.
Wat zijn de mogelijkheden van een parallel keuken?
Aan efficiëntie geen gebrek bij de parallel keuken. De kookplaat, oven, gootsteen en vaatwasser zitten allemaal dicht bij elkaar. Omdat de ruimte tussen de twee keukenelementen niet groot hoeft te zijn, is alles binnen handbereik. Dit is vooral ideaal wanneer je een liefhebber bent van praktisch koken en een smallere keuken hebt.
LEES OOK
Van de besteklade tot de voorraadkast: keukenkastjes indelen als een pro
Hoeveel ruimte moet er tussen de twee delen van een parallel keuken?
Het is belangrijk om rekening te houden met de ruimte tussen de zijdes. Het is wel zo fijn dat er twee lades tegenover elkaar open kunnen. Of dat je de keuken nog in en uit kunt lopen als iemand een boterham aan het smeren is. Anderzijds mag de ruimte niet te groot zijn, omdat de keuken dan zijn functionaliteit verliest. De zogenaamde keukendriehoek mag niet te groot worden. Oftewel: de kookplaat, spoelbak en koelkast mogen niet te ver uit elkaar staan.
Het advies is om minimaal 1.20 meter ruimte tussen de twee kanten van een parallel keuken te rekenen. Voor veel bewegingsruimte is 2 meter aan te raden.
5 verschillende opstellingen van parallel keukens
Een keuken in een parallel-opstelling bestaat altijd uit twee delen, maar is verder helemaal naar jouw wens te stylen. Hieronder lichten we een paar opties uit:
1. De parallel rechte keuken: lekker compact
De klassieke parallel opstelling is de rechte variant. Het keukenblok vormt de basis, net als bij een reguliere rechte keuken, alleen dit keer zijn alle keukenelementen verdeeld over twee blokken. Zo kun je ervoor kiezen om het gasfornuis aan de ene kant en de koelkast en de gootsteen aan de andere kant te plaatsen.
Denk bij het indelen van rechte keukens aan de plaatsing van de koelkast, spoelbak en kookplaat. Is de persoon die de keuken het meeste gebruikt rechtshandig? Dan is het slim om het gasfornuis rechts te plaatsen en de gootsteen links daarvan. Of andersom bij linkshandigen.
2. Parallel keuken met een kastenwand: veel opbergruimte
Wil je graag extra opbergruimte in je keuken? Dan is de parallel keuken met een kastenwand een aanrader. Geen enkel inbouwapparaat is dan te gek. Een combinatiemagnetron, stoomoven of ingebouwd koffiezetapparaat kun je gemakkelijk kwijt. Zelfs de koelkast kun je in de kastenwand bouwen. Zo blijft er in het andere keukendeel alleen nog maar werkruimte over.
3. Parallel keuken met een schiereiland
Heb jij beschikking tot een bredere ruimte? Dan zou je kunnen kiezen voor een schiereiland. Het eiland staat dan met een zijde tegen een muur en sluit de keuken optisch af. Het schiereiland kun je gebruiken als extra werkblad of om op te koken. Een groot voordeel van een schiereiland ten opzichte van een kookeiland is dat je gebruik kunt maken van de leidingen en stopcontacten in de muur. Zo hoef je minder te verleggen.
4. Parallel keuken met een bar: de gezellige optie
De keuken met bar is bij velen een favoriet. Logisch, want je creëert een sfeervolle zitplek met barkrukken voor familie en vrienden. Als je bij het hierboven genoemde schiereiland het werkblad een stukje verlengt en verhoogd, heb je dat effect al bereikt. Hieraan kunnen gasten plaatsnemen terwijl de thuischef heerlijke gerechten bereidt.
LEES OOK
5x tips voor meer werkruimte in de keuken
5. Parallel keuken met een doorgang
Een andere opstelling die vaak voorkomt, is de keuken met een uitgang naar bijvoorbeeld de achtertuin of een balkon. Zo benut je optimaal de ruimte en zorg je voor een makkelijke doorgang naar het woongedeelte.
De voor- en nadelen van een parallel keuken
Een parallel keuken heeft, net als elke keuken, een aantal voordelen en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij.
De voordelen:
- In vrijwel iedere ruimte komt deze keuken tot zijn recht door de eindeloze mogelijkheden.
- Deze keuken beschikt over genoeg opbergruimte. Kasten, lades, bovenkasten, kastenwanden: alles is mogelijk.
- Je hebt veel meters werkruimte en je kunt eventueel met meerdere personen tegelijk koken.
- Alles is binnen handbereik.
De nadelen:
- De bewegingsruimte tussen de twee delen mag niet te groot en niet te klein zijn. Denk extra goed na over de afmetingen.
- Ga je voor een ruime opzet en kies je voor veel bewegingsruimte tussen de twee delen? Dan kan de afstand van hoek tot hoek wat groot zijn.
Tips bij het kiezen van een parallel keuken
Als je overtuigd bent van de parallel keuken en de voor- en nadelen tegen elkaar hebt afgewogen, komt het lastigste. Het kiezen van alle materialen, de afmetingen en kleuren. Hierbij ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Gelukkig kom je met deze tips een heel eind.
Wel of geen bovenkastjes?
Spreekt een parallel keuken jou aan, maar heb je liever geen bovenkastjes? Dat kan natuurlijk. Dit geeft de keuken een ruimtelijk gevoel. Je zal dan iets inleveren op opbergruimte, maar afhankelijk van de lengte van jouw keuken, zal een parallel keuken alsnog genoeg opbergmogelijkheden bieden. Wil jij het beste van twee werelden? Een plank aan de muur of een kastenwand is een mooie opties.
Verlichting in een parallel keuken
Tijdens het koken heb je goede verlichting nodig. Dit kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. De basisverlichting van de keuken hangt meestal in het midden van de ruimte, maar omdat dit bij de parallel keuken ook de ruimte is waarin jij je beweegt, is een hanglamp wat lastig. Vandaar is (dimbare) spotverlichting een goede oplossing.
Heb je bovenkastjes? Hier zou je verlichting onder kunnen plaatsen, voor extra licht op je werk. Dit voorkomt dat je in je eigen schaduw staat te werken. Wanneer je voor een keuken met schier- of kookeiland gaat, kan een hanglamp met warme ledverlichting veel sfeer maken. Werk je met een kastenwand? Denk dan aan spotjes in of boven de kast. Als je de kastenwand onderbreekt met mooie houten planken, zou je hierin ook spotjes kunnen verwerken.
LEES OOK
Dit zijn de lampentrends van dit jaar!
Dieper keukenblad bij parallel keuken
Naast de ruimte tussen de twee zijdes, kun je ook variëren in de diepte van het keukenblad bij een parallelle keuken. Hoe meer diepte, hoe meer werkruimte. En hoe meer ruimte om jouw favoriete keukenapparatuur te showen. De standaard diepte voor een aanrechtblad is 60 centimeter. Ongeacht het soort keuken, is dit de minimale aanbevolen ruimte.
Voorbeelden van parallel keukens
Inspiratie opdoen? Deze interieurliefhebbers waren je al voor met hun prachtige parallel keukens:
Deense keuken 5 tips voor jouw leefkeuken
Inrichting-styling Hoe je in een kleine keuken toch een eiland fixt
Inrichting-styling Creëer een mediterraanse sfeer in de keuken
keuken Bovenkastjes in de keuken: terug van weggeweest
Smalle parallel keuken
De parallel keuken mag smal zijn. De keuken is voor smalle ruimtes juist uiterst geschikt. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden, is de ruimte tussen de twee delen. Die mag gelukkig klein zijn, als het maar minimaal 1 meter 20 is. Ideaal tijdens het koken, want één keer draaien en alles is binnen handbereik!
In een eengezinswoning of appartement met een smalle keuken, wordt de parallelle keuken vaak tegen de wanden geplaatst om de ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken. Zo creëer je op weinig vierkante meters zoveel mogelijk keuken.
LEES OOK
Volle aanrechten en donkere kleuren: de no-go’s in een kleine keuken
De moderne parallel keuken
Moderne parallel keukens zijn misschien wel de meest populaire optie. Omdat deze keuken zich typeert door de rechte lijnen, past het goed bij een design woonstijl. Dit karakter kun je versterken door te kiezen voor glad afgewerkte kastjes, greeploze fronten en innovatieve inbouwapparatuur.
Ben jij gek op het ruimtelijke gevoel van moderne interieurs? Ook dan is de parallel keuken passend. De keuken zorgt vaak voor een doorgang van de keuken naar de tuin, of van de woonkamer naar het eetgedeelte. Dit geeft een open effect.
Een parallel keuken in het zwart of in het wit
Wit is veilig, licht en altijd goed. Omdat een parallel keuken soms gepaard gaat met een kastenwand of eiland, kan de keuken flink in het oog springen. Een witte keuken is dan fijn. Wil je iets meer pit? Wit kun je goed combineren met natuurlijke materialen, voor een knipoog naar de Scandinavische stijl. Of ga voor een mooie houten plank aan de muur met kleurrijke mokken en kommen. Een tegelwand in een felle kleur kan ook ineens een heel ander gezicht geven aan een keuken.
Wanneer je van een stoere look houdt, is een zwarte parallel keuken een goede keuze. Zwart is tijdloos, chic, stoer of basic. Het is maar net hoe je het stylet. Matzwart geeft een industrieel gevoel, terwijl hoogglans een design woonstijl ademt. Denk je dat zwart te zwaar wordt in de ruimte? Dan kun je voor de eventuele kastenwand, bovenkastjes of het kookeiland een andere kleur kiezen.
Parallel keuken van Ikea
Als je iets minder budget hebt, is een parallel keuken van Ikea een optie. Ikea biedt kant-en-klare keukenblokken, maar online kun je via een planner ook je eigen keuken ontwerpen. Daarbij staan Ikea keukens vaak bekend om hun praktische indelingen en oplossingen voor het opbergen van spullen. Dat komt goed uit, want een parallel keuken heeft vaak bovengemiddeld veel opbergruimte.
Wat zijn de kosten van een parallel keuken?
Gemiddeld liggen de kosten van een nieuwe keuken tussen de 12.000 en 25.000 euro, inclusief apparatuur en montage. De prijs van een parallel keuken ligt vanzelfsprekend hoger dan een rechte keuken. Je hebt immers twee keer zoveel keuken.
Verder heeft het aantal en de materiaalkeuze van je keukenkasten, laden en inbouwapparaten invloed op het totaalbedrag. Houten keukendeurtjes zijn duurder dan spaanplaat kastjes. En een betonnen aanrechtblad kost meer dan een kunststof keukenblad met een houtlook. Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt!
Sfeermakers shoppen
Bron: beeld 1: vtwonen 09-2021 | binnenkijken | Styling José Spaans | Fotografie Barbara Groen | beeld 2: vtwonen 04-2021 | Styling Sharon Roest | Fotografie Caroline Martinot | beeld 3: vtwonen 02-2021 | Productie en fotografie Stine Christiansen | Styling Gitte Christensen | beeld 4: vtwonen 1-2020 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga | beeld 5: vtwonen 09-2021 | styling Jeske Weel | fotografie Caroline Coehorst