Wat kost een nieuwe keuken?

beeld vtwonen Beeld

Een nieuwe keuken koop je niet voor het leven, maar toch wel minstens voor een jaar of 15. Het is een flinke uitgave en die wil je natuurlijk weloverwogen doen. De kosten van een keuken lopen nogal uiteen: het formaat, de gekozen materialen en alle extra snufjes bepalen de hoogte. Met een overzicht van de gemiddelde kosten van een keuken geven we je meer inzicht in de prijzen en weet je waar je eventueel kunt besparen.

Lees verder onder de advertentie

De kosten van een nieuwe keuken

De kosten van een nieuwe keuken kun je zo hoog maken als je zelf wilt, van enkele duizenden euro’s tot vele tienduizenden. Gemiddeld geven we tussen de 12.000 en 25.000 euro uit aan de keuken, inclusief apparatuur en montage. Er zijn een aantal zaken en keuzes die de prijs van de keuken beïnvloeden.

Wat heeft invloed op de prijs van de keuken?

 • De formaat van de keuken is uiteraard van invloed op de kosten. Een eenvoudige rechte keuken van drie meter waar alles inzit, is een ander verhaal dan een royaal kookeiland plus een achterwand.
 • Het maakt ook uit voor welke merken en materialen je kiest: aan een aanrecht van natuursteen hangt een ander prijskaartje dan aan een kunststof blad.
 • Als er leidingen moeten worden verlegd, bijvoorbeeld naar een kookeiland, lopen de kosten op.
 • Bij een nieuwe keuken in een ouder huis komt meestal ook meer kijken, met hogere kosten als gevolg. Dit kan gaan om oude water-, gas- en elektraleidingen en soms moet de constructie van de ruimte worden aangepast.
 • Sommige gebreken komen pas naar boven als de oude keuken is verwijderd, houd hier ook rekening mee.
 • Ga je van het gas af en over op inductie? Dan is er een perilex aansluiting nodig waarvoor de meterkast moet worden uitgebreid met twee groepen. Kan dat niet, dan moet de hele meterkast worden aangepast. Daarna moet ook de bedrading nog onzichtbaar naar de keuken worden geleid. Dit brengt ook de nodige kosten met zich mee.

Oppervlakte van de keuken

De grootte van de ruimte is het startpunt van de zoektocht. Wat kun je erin kwijt? Wordt het een rechte of U-opstelling? Of is er – yes! – plek voor een keukeneiland? Een kleine keuken van maximaal 10 m2 kun je al voor € 1.000 scoren, een gemiddelde keuken is ongeveer 15 m2 en kost € 3.500. Grote keukens zijn gemiddeld € 6.000. We hebben het dan alleen over de keuken zelf, dus exclusief apparatuur en het aanrechtblad.

Lees verder onder de advertentie

Type keuken

Basic en vooral functioneel of een designkeuken met strakke lijnen en technische hoogstandjes? Het type keuken bepaalt ook voor een groot deel de prijs van de keuken. Ga je voor eenvoudig dan kun je voor de totale keuken rond de € 6.000 kwijt zijn en kies je voor het nieuwste van het nieuwste en een hoogwaardige afwerking dan is de sky the limit natuurlijk. Reken in ieder geval € 15.000.

Dtile keuken zelfgemaakt. Kraan Nivito. Houten groenteschaal Hema. Snijplank Ikea. Dutchbone fauteuil Loods 5 Garage. Barkrukken Kave Home Farley. Hanglampen Made.Koelkast M-system. Afzuigkap, apparatuur en inductieplaat Ikea. Natuurbehang Hornbach. Overig onbekend. Beeld
Verfkleur Amande SL05 van Ressource. Wandtegels Mosaic del Sur. Tafel en bistrostoelen Maison Gatti. Keramieken servies op planken Catherine Magdelaine voor Galerie Peinture Fraîche. Snijplanken gemaakt door Mariannes man, meubelontwerper Franck Evennou Beeld

De kosten van een keuken met kookeiland

Heb je genoeg plek voor een keukeneiland? Dan is het budget natuurlijk ook nog een ding. Want een nieuwe keuken met kookeiland neemt vaak ook het nodige hak- en breekwerk en de nodige kosten met zich mee. Leidingen voor de afvoer, elektra, gas en water moeten verplaatst worden en dat is bij betonvloeren en houten vloeren een flinke klus.

LEES OOK
Even praktisch… dit moet je weten over een kookeiland

Lees verder onder de advertentie


Apparatuur kiezen

Je kunt het met apparatuur het zo gek maken als je zelft wilt, bedenk daarom goed wat je echt nodig hebt. Zeker met een beperkt budget. Is de keuken juist de belangrijkste ruimte in huis voor jou als thuiskok en/of gezelligheidsdier? Dan kan een simpele keuken, aangevuld met meerdere ovens en andere handige geïntegreerde apparatuur een goede en toch betaalbare optie zijn. Is het budget wat ruimer, denk dan alsnog goed na of je geen geavanceerde apparatuur aanschaft die je uiteindelijk maar één keer zult gebruiken. Zonde van het geld.

Inbouwapparatuur is meestal de grootste kostenpost en het loont daarom zeker om dit zelf online bij elkaar te sprokkelen. Als je weet wat je zoekt, dan kun je goed prijzen vergelijken en de beste deal maken. Voor de basisapparatuur – zoals een koelkast, vaatwasser, kookplaat en combi-magnetron – ben je gemiddeld € 2.500 kwijt. Ga je voor iets meer luxe, zoals een kokendwaterkraan of ingebouwd koffiezetapparaat, dan kun je er nog € 2.000 bij optellen. Met luxe apparaten zoals een stoomoven, wijnklimaatkast en warmhoudlades kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Tel er dan nog zeker € 3.000 bij op.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Alles wat je moet weten over de kokend water kraan

Merk- of merkloze keuken

Het merk – of juist de afwezigheid daarvan – van de keuken heeft ook invloed op de prijs. De bekende merken zijn over het algemeen kwalitatief goed, maar brengen ook een beduidend hoger prijskaartje met zich mee. Een A-merk keuken begint meestal met € 5.000 voor een basic keuken, terwijl een merkloze keuken al voor € 1.000 kan worden gekocht.

Of je voor een merkkeuken gaat, heeft vaak te maken met smaak, maar ook met de plannen voor de toekomst. En hoe het zit met jouw trendgevoeligheid. Een keuken koop je niet voor een paar jaar, maar hoe duurder de keuken, hoe langer je ‘m waarschijnlijk houdt. Woon je in een huis waar je maximaal vijf jaar wilt blijven of weet je dat je snel uitgekeken raakt op kleuren en stijlen? Dan is het bijna zonde om voor een dure merkkeuken te kiezen.

Lees verder onder de advertentie

Dit kost een keuken van Ikea

Bij sommige bouwmarkten en bij Ikea kun je helemaal naar wens zelf een keuken samenstellen uit modules. Het kiezen van deze vrijstaande keukenelementen is eigenlijk net zo eenvoudig als het aanschaffen van meubels. Ikea heeft een handige keukenplanner waarmee je zelf – of met behulp van een medewerker in de winkel – online een passende keuken kunt ontwerpen. Een standaard Ikea-keuken kun je ook aanvullen met wat luxere opties, zoals een ander aanrechtblad, koperen kranen of andere frontjes. Zo ontwerp je een keuken die helemaal bij jou past, voor een goede prijs. De gemiddelde prijs voor een keuken van Ikea, inclusief apparatuur, is € 8.000.

beeld vtwonen Beeld

Werkblad

Het materiaal van het werkblad is een belangrijk onderdeel van het totale kostenplaatje van de nieuwe keuken. Er zijn heel wat opties voor het aanrechtblad, zoals kunststof, rvs, composiet, hout, natuursteen, beton en bamboe. Een kunststof werkblad is het goedkoopst, voor rvs betaal je € 300 per m2 en massief hout en graniet is gemiddeld € 500 per strekkende meter. Kies je voor keramiek of glas dan moet je nog iets dieper in de buidel tasten: de prijs hiervoor is gemiddeld € 650 per strekkende meter.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Een werkblad voor de keuken kiezen

Montage van de keuken

Met de kosten van de keuken en alle apparatuur ben je er helaas nog niet: ook voor het plaatsen van de keuken moet je een bedrag reserveren. De meeste keukenkopers zullen afhankelijk zijn van de technische kennis van de monteurs, maar ook de garantie meewegen. Plaats je de keuken zelf, dan vervalt dit namelijk meestal.

Gemiddeld kost het laten plaatsen van een nieuwe keuken € 600. Dit is uiteraard afhankelijk van alle bijkomende werkzaamheden, zoals het verleggen van leidingen. Check goed of dit duidelijk staat opgenomen in de offerte. Moet er ook gestuukt of getegeld worden? Vraag dan na of dit door jullie zelf moet worden gedaan of dat de keukenleverancier die voor jullie kan doen. Als je budget hiervoor hebt, dan kan het heel fijn zijn om dit bij één partij neer te leggen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
7x stressvrij verbouwen

Verlichting in de keuken

Een goed lichtplan is noodzakelijk in een keuken, neem de verlichting daarom vanaf het begin mee in het ontwerp van de nieuwe keuken. Zo’n lichtplan zorgt voor balans tussen de broodnodige functionele verlichting – lampen die zorgen voor goed zicht op het werkblad – en sfeerverlichting. Laat waar mogelijk geïntegreerde verlichting in de plannen meenemen, want dit is hét moment daarvoor.

Lees verder onder de advertentie

Als de keukenmuren open liggen, denk dan ook meteen aan extra stopcontacten en dimmers. Als de boel weer dicht zit, dan doe je dit namelijk niet meer. Voor het aanleggen van verlichting in de keuken ben je ongeveer € 500 kwijt.

LEES OOK
Zo maak je een lichtplan voor de keuken

De keuken persoonlijk maken

Is het ontwerp helemaal naar wens en is alle apparatuur uitgezocht? Houd dan nog een klein deel van het budget vrij voor de finishing touch. Want de keuken is pas echt compleet als je ‘m persoonlijk hebt gemaakt. Mooie glazen opbergpotten, een massief houten snijplank en een design waterkoker maken het helemaal af. Denk ook aan kookgerei: wanneer je overstapt van koken op gas naar inductie is het soms nodig om nieuwe pannen aan te schaffen. Nog zo’n kers op de taart die meer kost dan je denkt: raambekleding die én tegen vocht én tegen vuil kan.

Lees verder onder de advertentie

Dit kost een keuken inclusief de montage

Misschien duizelen al die keuzes en bedragen je een beetje, daarom hebben we in onderstaand tabel de kosten van een nieuwe keuken in kaart gebracht:


aanschaf keuken
demonteren en afvoeren oude keuken
montage nieuwe keuken
verleggen van leidingen
meterkast uitbreiden
stuken/tegelen
schilderen
verlichting
accessoires

Gemiddelde kosten in € incl. btw
12.000-25.000
200-1.000
600
500-750
100 per groep
14-20 per m2
30 per m2
500
50-200

Lees verder onder de advertentie

Besparen op de kosten van een nieuwe keuken

Schrik je je een hoedje van de hoogte van de kosten en moeten er ergens toch echt concessies worden gedaan? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt besparen bij een keuken:

 • Probeer bij een nieuwe keuken sowieso altijd af te dingen, meestal lukt het wel om een aardig bedrag eraf te krijgen. Het hoort ook een beetje bij het spel, dus schroom niet. Een korting van 30% is meestal het maximale dat je eruit kunt slepen.
 • Door voorbereidende werkzaamheden zelf te doen, zoals het slopen van de keuken en afval afvoeren, kun je flink besparen.
 • Komen er ook nieuwe tegels in de keuken? Als de muren al glad zijn, dan zijn de kosten van tegelzetten minder hoog.
 • Vraag voor hetzelfde keukenontwerp verschillende offertes aan. Zorg dat daarin dezelfde punten, van apparatuur tot montage, zijn opgenomen om de prijzen goed te kunnen vergelijken. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de levertijd, voorwaarden en de service die wordt gegeven voor, tijdens en na de plaatsing. Soms kunnen iets hogere kosten tijdgebrek en een hoop stress voorkomen.
 • Veel keukenmerken en leveranciers bieden showroomkeukens online te koop aan. De korting en de voorwaarden worden duidelijk aangegeven en ook waar de betreffende keuken zich bevindt in het land. Als de aangeboden keuken past en je gaat akkoord met alle voorwaarden, kun je flink besparen.
 • Zoek op veilingsites naar keukenonderdelen die door particulieren worden aangeboden. Vraag altijd of de aankoopbon en de productinformatie nog aanwezig zijn voor de garantietermijn en installatie-instructies.
 • Kies voor een betaalbare basis van bijvoorbeeld Ikea en combineer deze keuken met een op maat gemaakt keukenblad of bijzondere fronten.
 • Kies voor één opvallend (prijzig) aspect, bijvoorbeeld de keukenfronten, het fornuis of het blad. Andere onderdelen – denk aan de afzuigkap of kraan – mogen best goedkoper zijn.
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

De nieuwe keuken financieren

Een van de belangrijkste vragen is natuurlijk hoe je de verbouwing van je keuken financiert. Het antwoord is simpel: met eigen geld of door middel van een hypotheek. Een combinatie van die twee kan natuurlijk ook.

Lees verder onder de advertentie

Hypotheek verhogen: omdat de rente nu heel laag is, is het verhogen van je hypotheek goedkoper dan een los krediet. De extra maandlasten zijn daardoor te overzien en de hypotheekrente is ook nog eens aftrekbaar als al het geld wordt gebruikt voor woningverbetering. Dat geldt niet voor schilderwerk of gordijnen, maar wel voor een keuken. Voorwaarde is meestal wel dat er overwaarde op de woning zit.

Spaargeld gebruiken: op ons spaargeld krijgen we geen rente meer, dus als je een nieuwe keuken nodig hebt of wilt verbouwen, kun je het beter daar aan besteden. Het is uiteraard wel verstandig niet al het spaargeld daarvoor te gebruiken en een buffer te houden voor andere uitgaven.

Subsidie voor een keuken

Als je gaat verduurzamen en het huis energiezuiniger wilt maken, bijvoorbeeld door extra te isoleren of zonnepanelen te plaatsen op het platte dak van de nieuwe uitbouw, kun je daarvoor subsidie krijgen. Voor het verduurzamen van de keuken is dat tot op heden nog niet mogelijk. Maar wie weet in de toekomst wel.

Lees verder onder de advertentie

Kosten van een nieuwbouwkeuken

In een nieuwbouwhuis zijn de kosten van een nieuwe keuken vaak inbegrepen. Vaak, dus niet altijd. Koop je een nieuwbouwwoning, let hier dan goed op. Is de aankoopprijs van het huis inclusief de keuken, dan zit je vast aan een merk of keukenleverancier en soms zelfs een type keuken. Je kunt de standaard keuken uiteraard wel aanpassen, de extra snufjes, kasten of apparatuur worden dan in rekening gebracht. Dit meerwerk loopt aardig op en kun je bekostigen uit het bouwdepot van de hypotheek.

Wil je zelf beslissen welke keuken er in jouw nieuwbouwwoning komt en met welke leverancier je in zee gaat? Dan kun je er ook voor kiezen om de ruimte casco te laten opleveren. Het bedrag van de standaardkeuken wordt dan in mindering gebracht.

Wordt het huis meer waard door een nieuwe keuken?

Helaas niet. Het is niet verstandig om bij de aanschaf of verbouwing van een nieuwe keuken rekening te houden met een toekomstige verkoop van het huis. Van een nieuwe keuken moet je zélf plezier hebben, het geld dat je erin stopt, haal je er nooit volledig uit bij verkoop. Wat jij mooi vindt, valt misschien absoluut niet in de smaak bij een toekomstige koper en die sloopt het er dan gewoon weer uit.

Lees verder onder de advertentie

Een bestaande keuken opknappen

Geen geld voor een nieuwe keuken? Een compleet nieuwe uitstraling krijg je ook door je keuken in een andere kleur te schilderen of te (laten) spuiten. Laten spuiten kan ook een uitkomst zijn voor een slecht verkoopbaar huis met een te uitgesproken keuken. Voor circa € 1000,- worden de meeste spuitklussen geklaard. Ook de keukenfronten vervangen zorgt al voor een hele nieuwe look.

Bron: beeld 1: vtwonen 08-2021, styling Ilona Jongepier, fotografie Dana van Leeuwen | beeld 2: vtwonen 10-2021, styling Emmy van Dantzig, fotografie Jansje Klazinga | beeld 3: vtwonen special tiny houses , styling Marianne Evennou, fotografie Stephan Julliard | beeld 4: styling Marianne Luning | video en foto Lotte Kwant | beeld 5: vtwonen 03-2021, styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 6: styling Liza Wassenaar, fotografie Sonja Velda