7x stressvrij verbouwen

Trolley Grace van Schonburch € 1404,-,schalen met deksel van When objectswork vanaf € 284,- (homestede.nl).Eikenhouten barkruk Beaver € 299,-,eikenhouten octagon snijplank medium€ 87,- (bolia.nl). Terracota hoge schaalop aanrecht € 35,99, ovale houtendienblad € 9,99, rechthoekig houtendienblad € 17,99, witte kan € 39,95,grote terracotta schaal met plant erin€ 45,99 (zarahome.com). Houten schaaltegen kast van Zanat € 367,- (kasstoor.nl).Stoffer € 17,-, bamboe blik vanaf € 27,50(pantoufle-design.nl). Grote houtenpepermolen vanaf € 70,- (oturn.nl).Overig privébezit.  Beeld

Verbouwen staat bij veel mensen hoog in de stress-top-10. Niet zo gek, want het is niet iets wat je dagelijks doet en je bent van zoveel mensen en factoren afhankelijk. Een goede voorbereiding helpt je om groot gedeelte van die stress weg te nemen. Helemaal zen zul je van een verbouwing niet worden, maar met deze 7 tips voor stressvrij verbouwen kom je aardig in de richting.

Lees verder onder de advertentie

1. Zelf doen of uitbesteden?

Wanneer je twee linkerhanden hebt of geen tijd hebt om zelf flink te gaan klussen, dan kun je kiezen voor een aannemer of klusbedrijf. Bij een groot verbouwproject is een aannemer onmisbaar: hij of zij coördineert de complete verbouwing en neemt je daardoor veel werk uit handen.

Vraag in je zoektocht naar een goede aannemer altijd goed rond. Via via krijg je vaak de beste tips. Je kunt natuurlijk ook op internet zoeken en bekijken of de afgeronde projecten van deze aannemer je aanspreken. En zie je ergens een huis verbouwd worden? Schroom niet om te vragen of je even mag kijken en wat informatie in te winnen. Vraag ook altijd verschillende offertes aan, soms zitten er enorme verschillen in de bedragen. Kies verder voor een bedrijf dat is aangesloten bij een brancheorganisatie en vraag naar garanties en referenties.

Je kunt naast een aannemer ook een architect in de arm te nemen. Hij kan een ontwerp maken, vergunningen aanvragen, adviseren over de aannemer en de verbouwing begeleiden.

Lees verder onder de advertentie

2. Budget en kosten besparen

Het belangrijkste uitgangspunt voor de verbouwing en stressvrij verbouwen is je budget. Maak een afspraak met een aannemer voor een oriënterend gesprek, zo krijg je een idee van de kosten en de eventuele besparingsmogelijkheden.

Zijn de kosten hoger dan je budget? Maak dan een lijstje van klussen die je zelf ook zou kunnen doen. Voor slopen en het opruimen van bouwafval zijn twee linkerhanden ook goed genoeg en je bespaart er meer geld mee dan je denkt.

3. Denk zakelijk

Misschien zit afdingen niet in je aard, maar om korting vragen kan je ontzettend veel geld besparen. En echt, in verbouwland is een korting de normaalste zaak van de wereld. Je moet er alleen wel zelf naar vragen. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, dan krijg je er zelfs lol in.

Lees verder onder de advertentie

Soms loont het ook om net over de grens te gaan shoppen. Een ritje naar Duitsland voor keukenapparatuur kan je zomaar een paar honderd euro opleveren.

4. Verbouwing financieren

Hoeveel eigen geld heb je? En hoeveel daarvan wil je besteden aan de verbouwing? Wat kun en wil je lenen? Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren , zoals een tweede hypotheek of een persoonlijke lening. Wil je meer weten over jouw specifieke mogelijkheden? Ga dan naar een financieel adviseur.

5. Check: is een vergunning nodig?

Soms is voor een verbouwing of een uitbouw een vergunning noodzakelijk. Ook moet het bouwplan passen in het bestemmingsplan van de gemeente en heb je soms te maken met een welstandscommissie of restricties omdat je woning bijvoorbeeld een rijksmonument is. Allemaal handig om uit te zoeken en te regelen voordat de verbouwing van start gaat.

Lees verder onder de advertentie

6. Regel verzekeringen

Hoe goed de klik met een aannemer of klusbedrijf in eerste instantie ook was, soms ontstaat er toch een meningsverschil of onenigheid. In zo’n geval is een goede rechtsbijstandverzekering onmisbaar.

Kijk ook naar de bestaande opstalverzekering: een verbouwing kan de waarde van je woning verhogen en dan moet ook de opstalverzekering tijdig worden aangepast. Check of je aannemer een CAR-verzekering (Construction All Risks) heeft. Die verzekering dekt schade die de aannemer tijdens de verbouwing veroorzaakt.

7. Vergeet je buren niet

Een verbouwing kan flinke en langdurige overlast veroorzaken voor je buren. En misschien heb je hun medewerking wel nodig om je plannen goed ten uitvoer te brengen. Blijf dus in gesprek en betrek ze zoveel mogelijk bij je plannen. Nodig de buren uit op de bouwplaats voor een bouwborrel en proost ook na afloop op het mooie eindresultaat.

Lees verder onder de advertentie

Wil je alles weten over futureproof en stressvrij verbouwen? Bestel dan het derde nummer van vtverbouwen.

Bron: foto: styling Wilma Custers, fotografie Renee Frinking