Zo maak je een lichtplan voor de keuken

beeld vtwonen Beeld

Nu de restaurants al een tijdje dicht zijn, breng je misschien wel extra veel tijd door in de keuken. Kan deze plek in huis daarom wel een upgrade gebruiken? Begin met het maken van een goed doordacht lichtplan. Ontdek hier hoe je dat doet.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
Beeld: House Doctor Beeld

1. Schets een plattegrond

Een lichtplan voor de keuken begint met een plattegrond. Welke plekken in je keuken zijn belangrijk om te verlichten? En zijn er lades of kastjes waar je spotjes in kwijt kunt? Je kunt de bouwtekening gebruiken of schets zelf een plattegrondje waar je het volgende op aangeeft: waar het daglicht vandaan komt, op welke plekken je licht nodig hebt en welk effect het licht op verschillende plekken moet hebben.

2. In balans

De keuken is een plek waar veilig gewerkt moet kunnen worden. Een juiste balans tussen taakverlichting en sfeerverlichting is daarin cruciaal. Neem daarom verschillende lampen die elkaar aanvullen en afzonderlijk te bedienen zijn, het liefst met dimmers. Plaats de schakelaars wel bij elkaar, zodat alles in een keer aan- en uitgezet kan worden.

Lees verder onder de advertentie
Beeld: Muuto Beeld
Beeld: HKliving Beeld

3. Functionele verlichting

Lampen vanaf het plafond, de bovenkast of een wandplank zijn ideaal om het werkblad functioneel te verlichten. Let er bij de taakverlichting wel op dat je schaduwen op het werkblad voorkomt. Met armaturen die 360° richtbaar zijn, ontstaat optimale flexibiliteit. Ook halogeenverlichting met lampjes van minimaal twintig watt is heel geschikt. Kijk wel uit bij een reflecterend werkoppervlak, zoals een rvs-werkblad. Kies dan liever voor verlichting die wat meer spreidt en dus geen gerichte bundel op het werkblad werpt.

4. Sfeermakers

Een plafondlamp is ideaal omdat het de hele keuken in één keer verlicht. Kies een exemplaar dat dimbaar is, zodat je toch verlichting hebt, maar ook sfeer in de keuken kunt aanbrengen. Ook dimbare wandlampen boven het aanrecht verhogen de sfeer.

Ook ideaal: verlichting in de kasten en lades. Dat kan met led tegenwoordig perfect. Qua zicht is het belangrijk om te bedenken dat een oven op ooghoogte handig is, maar iets lager op grijphoogte nog beter. Dan kun je er ook prima in kijken en kun je hete gerechten er gemakkelijk en veilig uit halen zonder over de hete klep heen te moeten reiken. Een vaatwasser op hoogte is trouwens ook top.

Lees verder onder de advertentie

Shop je favoriete lamp

Bron: vtwonen 05-2020 | beelden: vtwonen, House Doctor, Muuto, HKliving