Even praktisch… dit moet je weten over een kookeiland

beeld vtwonen Beeld

Een grote leefkeuken met kookeiland staat bij veel mensen bovenaan hun verlanglijstje. Ben je zo’n geluksvogel met genoeg ruimte voor een kookeiland? Dan zul je vast vragen hebben over de afmetingen, de meest praktische indeling en hoe het zit met afzuiging. Wat handige tips voor je op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Indeling van de keuken

Met een kleine keuken en weinig uitbouwmogelijkheden, zul je je kookeiland-droom nog even moeten uitstellen. Een keuken met een bijvoorbeeld een L-opstelling is dan gewoon veel praktischer. Maar heb je een open keuken of een aparte keuken van een redelijk formaat, dan is er veel mogelijk.

Ga bij kiezen van een keuken altijd eerst uit van de meest logische indeling, wat de opstelling ook wordt. Je wilt zo min mogelijk ‘afstanden’ afleggen in een keuken, dus:

  • Zorg ervoor dat je bestek en servies kunt opbergen in de buurt van de vaatwasser.
  • Eet je ook in de keuken? Dan is het handig als de je spullen voor het ontbijt makkelijk voor het grijpen hebt.
  • Koken en bakken doe je vaak tegelijkertijd. Het is dus handig als de oven in de buurt staat van de kookplaat. Dit kan ook tegenover elkaar zijn.
  • Zet de koelkast, kookplaat en lavabo of vaatwasser zo dicht mogelijk bij elkaar, bij voorkeur in een driehoek. Tussen deze drie leg je namelijk de meeste afstanden af in de keuken.
Lees verder onder de advertentie

Functie van het kookeiland

Een belangrijke vraag die daarna beantwoord moet worden is welke functie je aan het kookeiland wilt geven. Wil je er koken en spoelen of alleen 1 van deze 2 mogelijkheden? En wil je aan het eiland ook kunnen eten en zo ja, met hoeveel? Kook je vaak voor gasten en vind je het gezellig als ze gezellig bij je aan de ‘bar’ komen hangen wanneer jij in de pannen roert?

Even wat afmetingen

  • Hou minstens 90 cm over aan werkvlak op het keukenblad.
  • Zorg ervoor dat je minstens 120 cm afstand houdt tussen tegenover elkaar liggende werkvlakken. Zo kan je samen in de keuken staan zonder elkaar in de weg te lopen en kan er iemand je zonder gedoe passeren.
  • Wanneer je wilt kunnen zitten aan het keukeneiland, houd dan rekening met 140 centimeter afstand. Een bar is het meest gebruikelijk bij een werk- of spoeleiland. Als er ook gekookt wordt aan het eiland, zorg dan voor genoeg afstand vanwege het spetteren.
  • Barkrukken hebben meestal een hoogte van 95 centimeter.
  • De breedte van een kookeiland is natuurlijk afhankelijk van het aantal keukenkastjes. Wil je aan beide kanten diepe keukenkasten, dan moet het kookeiland ongeveer 130 centimeter diep zijn. Kies je voor minder diepe keukenkasten, dan is de minimale diepte 110 centimeter.
Lees verder onder de advertentie

Afzuiging bij een kookeiland

Wanneer je gaat koken aan het keukeneiland, dan heb je goede afzuigmogelijkheid nodig. Vooral in een open keuken wil je niet dat etensluchten lang blijven hangen. Een afzuigkap aan het plafond blokkeert deels het zicht en is daarom niet bij iedereen favoriet. Toch worden deze eiland afzuigkappen steeds mooier en hebben ze vaak goede verlichting. Best de moeite van het overwegen waard dus.

Een plafond unit is minder aanwezig en deze manier van afzuiging wordt verwerkt in het plafond. Wanneer je een inductie kookplaat hebt, dan werken deze apparaten vaak ook automatisch samen. Nog minder zichtbaar is een zogenaamd downdraft systeem: deze afzuigers stijgen tijdens het koken verticaal uit het keukenblad en zakken daarna weer terug. Ideaal, maar nog wel prijzig.

Lees verder onder de advertentie

Bron: foto: vtwonen