Zelf een betonnen aanrechtblad maken: dit moet je weten

beeld vtwonen Beeld

Het is al heel wat jaren niet meer weg te denken uit interieurs: de industriële look. Ben je er ook zo dol op? Dan ben je waarschijnlijk ook weg van een robuuste en stoere keuken. Wat past er dan beter dan een betonnen aanrechtblad? Als je van plan bent om zelf een betonnen aanrechtblad te maken, dan moet je dit weten. 

Lees verder onder de advertentie

De beginselen

Zelf een betonnen aanrechtblad maken, is eigenlijk best simpel als je weet waar je rekening mee moet houden. Er zijn twee methoden om dit te doen: je kunt het beton in een mal gieten en deze later op de keuken plaatsen. Voordeel hiervan is dat je netjes én waterpas kunt werken. Het nadeel is het sjouwwerk dat er bij komt kijken. Een andere methode is om het aanrechtblad direct op de keuken te gieten door middel van een omkisting. Deze methode wordt het meest gebruikt, maar verreist wel secuur werken.

LEES OOK
Een houten aanrechtblad: wel of niet doen?

Voldoende beton

Voordat je zelf een betonnen aanrechtblad wil maken, is het verstandig om je te laten adviseren over het juiste soort beton. Daarnaast is het van belang dat er nauwkeurig berekend wordt hoeveel beton er nodig is. Je wilt er niet tijdens het gieten achterkomen dat je tekort komt. Dan heb je te dealen met en half aanrechtblad. Tel daarom altijd 10% extra beton op bij de nodige hoeveelheid.

Lees verder onder de advertentie

Uitharden betonnen aanrechtblad

Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het maken van een betonnen aanrechtblad is tijd. Het maken van het blad kan al aardig tijdrovend zijn, maar daarnaast heeft het beton vier weken nodig om compleet uit te harden. Hou hier dus rekening mee en begin vroegtijdig met het aanrechtblad als bijvoorbeeld de gehele keuken wordt aangepakt. Zo kun je andere klussen klaren terwijl het betonnen aanrechtblad uithardt.

Snel werken

Toch dient het opgieten van het beton in een hoog tempo te gebeuren. Het compleet uitharden van beton duurt misschien lang, maar over het algemeen vertoont beton snel sporen van opdroging. Voor een glad en strak resultaat dient er dus doorgewerkt te worden. Een korte pauze tussen het opgieten van het beton, zit er dus niet in.

LEES OOK
Wandplank boven het aanrecht: praktisch en stijlvol

Lees verder onder de advertentie

Glad en strak

Netjes werken is heel belangrijk bij het zelf maken van een betonnen aanrechtblad. Met name de mal waarin het beton gegoten wordt moet secuur gemaakt worden. Iedere oneffenheid die hierin te vinden is, kun je namelijk later ook terugvinden in het beton. Denk aan gleuven en kieren, maar ook aan schroefgaten en stiftvlekken. Voor een strak en glad beton moet dus een zeer strakke mal gebruikt worden.

Bewapening

Om het aanrechtblad van beton zo stevig mogelijk te maken, moet er bewapening in het beton worden aangebracht. Dit gebeurt met een draadpaneel. Deze kun je zelf op maat maken of op maat laten maken. Na het opgieten van de eerste laag beton dient de bewapening in het midden te worden aangebracht om vervolgens de toplaag aan te brengen. Als je gewicht en materiaal wilt besparen, kun je het midden hol maken door een binnenmal aan te brengen.

Geen belletje te zien

Als het beton eenmal in de mal gegoten is, dient deze luchtvrij te worden gemaakt. Anders krijg je allerlei belletjes en kleine gaatjes in het betonnen aanrechtblad. En daar kunnen weer etensresten en andere ellende in nestelen: niet ideaal voor een aanrechtblad. Zodra het beton in de mal zit, is het dus belangrijk dat de luchtbellen eruit worden geperst. Dit doe je door bijvoorbeeld een schuurmachine of ander trillend voorwerp tegen de mal van het net gegoten beton te houden. Zo komen de luchtbellen omhoog en kunnen ze ontsnappen uit het beton.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
5 creatieve manieren om koffiecups op te bergen

Vlek- en vochtvrij

Op een aanrechtblad komen etensresten en water terecht. Om te voorkomen dat deze direct in het beton trekken, seal je het aanrechtblad als het ware. Dit gebeurt meestal met een polymeer coating, betonolie of speciaal impregneermiddel voor beton. Geef ‘m het liefst twee lagen voor het gewenste resultaat. Het voordeel van een betonnen aanrechtblad is dat je deze coating altijd nogmaals kunt aanbrengen na verloop van tijd. Afhankelijk van hoe intensief het aanrechtblad wordt gebruikt.

Voor het betonnen aanrechtblad…

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen special DIY 01 | productie & styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans