Wat is een designwoonstijl?
Designliefhebbers houden van een rustige basis met een aantal echte klassiekers in de spotlights. Alle meubels en accessoires worden zorgvuldig uitgezocht en soms moet er ook even flink gespaard worden om een nieuwe aankoop te kunnen doen. Voor fans van de design woonstijl geldt: kwaliteit gaat boven kwantiteit.
Designitems zijn tijdloos en dat geldt eigenlijk voor het hele huis. De nieuwste trends worden niet klakkeloos overgenomen en de verfkwast wordt niet meteen opgepakt als de nieuwe kleur van het jaar bekend is gemaakt. Een designwoonstijl kenmerkt zich door een doordachte vormgeving met veel aandacht voor luxe en technische snufjes, het liefst subtiel weggewerkt.
Welke materialen horen bij een designwoonstijl?
Materialen die je vaak terugvindt in een design interieurstijl zijn leer, stoer beton – met name als vloer – maar ook moderne materialen zoals hoogwaardig plastic, fiberglass en microvezels. Soms mat, soms glas. Patronen in stoffen zie je maar zelden, maar grafische kunstwerken en ronde patronen zijn als accessoire een mooie aanvulling.
LEES OOK
Gietvloer in gedachten? Hier vind je alles wat je moet weten
Typische kleuren voor de design stijl
De designwoonstijl heeft vaak een witte basis, volgens sommige mensen een beetje steriel of saai. Allesbehalve dat: wit is sfeervol, aaibaar, gevarieerd, leefbaar en boeiend, want het bestaat uit veel tinten die je allemaal kunt combineren. Extra mooi wordt het wanneer je een materialenmix aan het geheel toevoegt, of een handvol felle kleuren. Kijk maar naar onderstaand beeld met de opvallende Vitra-eetkamerstoelen. Een prachtige combi, toch?
Design in de woonkamer
De woonkamer van een designfan is meestal strak en opgeruimd en er is veel aandacht voor designmeubels, vintage klassiekers en hightech-apparatuur. Strakke lijnen voeren de boventoon en randen en grepen zijn zoveel mogelijk weggewerkt. Kasten openen met een push to open-systeem, de gordijnen worden met een slimme app bediend en je ziet dat over elk detail goed is nagedacht.
LEES OOK
Cashen met klassiekers: deze meubels zijn een goede investering
Design in de keuken
Een designkeuken gaat buiten de gebaande paden. Love it or hate it, maar spraakmakend is-ie altijd. Denk aan hightech-apparaten, geometrische prints en extravagante verlichting. Maar ook hoogwaardige afwerkingen als greeploze fronten en een dun werkblad. Én natuurlijk een designkraan als finishing touch.
Design in de slaapkamer
Ook de designslaapkamer is strak, opgeruimd en voorzien van de laatste snufjes. Een luxe bed met verstelbare lattenbodem, gordijnen die je op afstand kunt bedienen, slimme verlichting en een wake-up light, waarmee je op een natuurlijke manier wakker wordt. Kleding wordt opgeborgen in kasten die bijna onzichtbaar zijn. En wil je nog even de beeldbuis staren voor het slapen gaan? De nieuwste televisies gaan zoveel mogelijk op in het interieur.
Design in de badkamer
Strak is-ie zeker, de design badkamer. Soms ook minimalistisch, maar altijd met ruimte voor een flink statement. Een strak lijnenspel, luxe materialen en bijzondere tegels maken de badkamer oogstrelend. Een mooie afwerking gaat boven alles en geeft de ruimte een extra verfijnde uitstraling. Matte tinten en glans worden afgewisseld met marmer, messing en hardhout.
Welke accessoires passen bij een designwoonstijl?
Kunst met een eenvoudige afbeelding en gekleurde accessoires komen het mooist tot hun recht in een subtiel interieur met een rustige basis. Wanneer vormen of afbeeldingen elkaar aanvullen, krijg je een compact geheel waar niets meer op af te dingen is. Heb je het gevoel dat een kamer of stilleven nog niet helemaal klopt? Kijk of het helpt als je iets weghaalt, dat doet soms wonderen. Less is more kan voor de design woonstijl zeker opgaan.
Wat voor meubels zijn typerend voor een designwoonstijl?
Typisch design zijn natuurlijk de echte klassiekers, zoals een Eames, Revolt-stoel, Barcelona Chair of de populaire Togo. In tijdloos design wordt met liefde geïnvesteerd, al moet je soms wel diep in de buidel tasten. Ook een speurtocht naar tweedehands design is het overwegen waard. Heb je bijvoorbeeld een vintage stoel of bank gevonden waarvan de bekleding eigenlijk niet meer kan? Dan is herstofferen helemaal geen gek idee. Designmeubels zijn er trouwens niet alleen in een vintage variant; veel bekende designmerken, zoals Vitra, bestaan nog steeds en brengen nieuwe ontwerpen of oude bekenden in een ander jasje opnieuw op de markt.
LEES OOK
Tijdloze interieurs: met deze 3 woonstijlen zit je altijd goed