Cashen met klassiekers: deze meubels zijn een goede investering

Eames Lounge Chair van Vitra met daarin hond Soof. Vloerlamp Flos. Poster Helle Heiberg & Joel Anderson. Eikenhouten kast erfstuk, geschilderd in Svenska Blue van Annie Sloan. Erop onder meer een monstera (gatenplant). Muurverf Shaded White van Farrow & Ball. Overig herkomst onbekend. Beeld

Een stoel, bank of lamp koop je in eerste instantie omdat je ‘m mooi vindt. Maar sommige merken en types kunnen je over een aantal jaar misschien ook nog eens een flinke som geld opleveren. En dan bedoelen we echt een stuk meer dan je er zelf voor hebt betaald. We tippen een aantal designklassiekers die naast beauty’s ook een goede investeringen zouden kunnen zijn.

Lees verder onder de advertentie

Uit productie genomen

Over het algemeen geldt dat designklassiekers die niet meer worden gemaakt de beste investering zijn. Maar ook die ene stoel, tafel of bank waarvan je vermoedt dat ie binnenkort weleens uit de collectie genomen zou kunnen worden. Veel designklassiekers hebben een upgrade gekregen om ze beter aan te laten sluiten bij onze tijd, bijvoorbeeld omdat de zithoogte is aangepast aan de langer geworden mens. Deze nieuwe versies zijn ook helemaal geen verkeerde investering, maar het echte cashen gebeurt nu met de oudjes. Mits in goede staat natuurlijk.

Eames Lounge Chair van Vitra

Charles en Ray Eames, een Amerikaans echtpaar, hebben aardig wat klassiekers op hun naam staan. En de meeste ontwerpen van hun hand zijn de investering waard. De Eames Lounge Chair, je ziet ‘m hierboven, is een van de bekendste designklassiekers ever. Hij is nog steeds erg gewild en daardoor waardevast. Koop je ‘m nu nieuw, dan weet je bijna zeker dat hij zijn waarde behoudt.

Maar ook de vernieuwde DSR, DAR, DSW en DA-stoelen, nu in Europa uitgebracht door Vitra, zullen met de tijd hun geld opbrengen. Heb je er eentje staan met een zitting van fiberglass, dan zit je echt op goud. Deze vintage Eames stoelen van fiberglass zijn tijdelijk weer terug in productie. Ze kosten nu nieuw rond de 600 euro, maar er wordt beweerd dat ze al snel weer uit de handel zullen gaan. Een goede tijd om toe te slaan dus.

Lees verder onder de advertentie

Hanglamp PH-5 van Louis Poulsen

De Deen Poul Henningsen ontwierp in 1985 de PH-5-lamp voor Louis Poulsen. Een op het eerste gezicht eenvoudige, maar inmiddels iconische lamp. Vooral liefhebbers van de Scandinavische woonstijl lopen ermee weg. Boven de eettafel is het een parel en bovendien is ie functioneel: je kunt niet in de lamp kijken en toch geeft ie genoeg licht. De lamp wordt nog steeds gemaakt, maar als je een oudje te pakken kunt krijgen, betaal je daar nu evenveel voor als nieuw exemplaar.

Bank Togo van Ligne Roset

De Togo is een van die banken die je misschien niet van naam kent, maar wel van de looks. De loungebank is al bijna vijftig jaar oud en toch zie je ‘m regelmatig in binnenkijkers – en hoog op die-wil-ik-lijstjes – terug. De bank is een van de meest verkochte items van het Franse designmerk Ligne Roset en wordt gemaakt van extra zacht schuim. Met de Togo haal je niet alleen een eyecatcher in huis, het is vaak ook een investering die zijn waarde behoudt. Tweedehands zijn ze steeds moeilijker te vinden, maar een nieuwe Togo bank kun je gelukkig ook nog kopen.

LEES OOK
Ken je klassiekers: de Togo

Lees verder onder de advertentie

Slaapbank BR02 van Martin Visser

De mooiste en meest strakke slaapbank uit de geschiedenis is de BR02 van Martin Visser. Hij ontwierp hem in 1960 voor Spectrum en is een van die designklassiekers die de investering meer dan waard is. Uiteraard is de bank vaak nagemaakt, maar heb je de echte te pakken, houd ‘m dan nog even. Want hij wordt waarschijnlijk alleen maar prijziger. Zelfs een opknapper. Liever een nieuwe versie om in te investeren? Dan is de BR02 slaapbank van Martin Visser nog steeds nog aan te schaffen.

Chaise longue LC4 van Le Corbusier

Chaise longue LC4 van Le Corbusier is volgens sommigen de perfecte ligstoel, met zijn ideale balans tussen ergonomie, schoonheid en design. Alleen al ernaar kijken geeft je een geluksgevoel. De LC4 van Le Corbusier werd in 1929 ontworpen door Charlotte Perriand, Pierre Jeanneret en Le Corbusier. Sinds 1965 wordt hij door Cassina in licentie geproduceerd. Helaas is er veel namaak in omloop. Weten of je een echte in huis hebt? In het metaal staan de handtekeningen van de drie ontwerpers Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand en het merk gegraveerd. Hoewel, dat geldt alleen voor de nieuwere versies. Misschien heb je wel een echt oud exemplaar in huis, uit de tijd waarin ze nog niet gemerkt werden, en zit je écht op goud…

Tips

  • Verdiep je niet alleen in de grote merken, maar let ook op nieuwkomers.
  • Een beetje onderzoek op veilingsites levert veel info op over welke merken en meubels hot zijn.
  • Unieke samenwerkingen tussen merken en designers of artiesten zijn meestal ’tot de voorraad strekt’. De tweedehands-prijzen stijgen daardoor vaak snel.
  • Niet alleen ‘gerenommeerd’ design levert geld op, soms zijn ook de tijdelijke collecties van Ikea sterke investeringen.
  • Dutch designers doet het goed in het buitenland en dat drijft de prijzen op. Studio Job, Maarten Baas, Joost van Bleiswijk, Kiki van Eijk en Marcel Wanders zijn van die namen die het goed doen.
  • In kringloopwinkels of op vlooienmarkten kom je de echte designklassiekers waarschijnlijk niet meer tegen, maar heb je je al verdiept in veilingen? Je vindt er namelijk niet alleen antiek, maar ook modern design. Hier lees hoe veilingen werken.
Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 07-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen