Alles wat je wilt weten over een gietvloer

beeld vtwonen Beeld

Op veel woonwensenlijstjes staat de gietvloer bovenaan en dat heeft ie vooral aan zijn strakke, tijdloze uitstraling te danken. Toch weten we vaak niet alle ins en outs van de gietvloer. Want is het nu echt beton of heeft het alleen de looks? En kun je het overal leggen, dus ook over bestaande vloeren? Hoe zit met vloerverwarming en niet onbelangrijk: welk prijskaartje hangt eraan?

Lees verder onder de advertentie

Wat is een gietvloer nu precies?

Een gietvloer lijkt op beton, omdat er vaak voor de kenmerkende grijze kleur wordt gekozen, maar het gaat om een kunststof vloer. Echt beton is voor gebruik in een woning vaak niet handig: het is zwaar, niet flexibel, kan scheuren bij temperatuurwisselingen en het neemt vocht op. De vloer heeft wel de looks van de betonvloer, maar je kunt al die bovenstaande nadelen wegstrepen.

De vloer bestaat uit meerdere kunststoflagen die in vloeibare staat worden aangebracht. Elke laag wordt geëgaliseerd en moet drogen, daarom duurt het meerdere dagen voordat de vloer helemaal is zoals ie moet zijn. Maar dan heb je ook wat! De vloer is dan trouwens nog maar 2 tot 5 mm dik. Meestal wordt voor gietvloeren in woningen kunsthars met polyurethaan gebruikt, vandaar dat je vaak de term PU gietvloer ziet staan.

Voordelen gietvloer

Een kunststof vloer ondervangt veel nadelen van de echte betonnen vloer, we noemen de belangrijkste voordelen van de gietvloer:

Lees verder onder de advertentie
  • strakke, naadloze afwerking
  • gaat zeker 20 jaar mee
  • hygiënisch en makkelijk schoon te houden
  • slijtvast
  • duurzaam
  • vochtwerend
  • geschikt voor vloerverwarming
  • dunne vloer
  • niet statisch
  • verkrijgbaar in verschillende afwerkingen en alle ral-kleuren

Nadelen gietvloer

Elk voordeel heeft zijn nadeel en dat geldt in beperkte mate ook voor de gietvloer:

  • kostbare uitgave
  • het is een harde vloer en daarom misschien minder handig met kleine kinderen
  • vloer is lastig te verwijderen
  • mag niet altijd in een huurhuis of appartement
  • ze zijn niet altijd geluiddempend, een PU-gietvloer wel
  • plaatsten kost een aantal dagen
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
Ronde wit gebeitste houten eettafel Marktplaats, stoelen Giron met leren zitting Sol y Luna, erboven Paper Chandelier van Studio Job voor Moooi. Grote vaas, merk onbekend, witte vaas Couleur Locale in Knokke. Kalebassen op tafel Sukha. Grote spiegel vintage. Beeld

Kosten van een gietvloer

Zoals gezegd, een gietvloer is een flinke uitgave. Je doet er dan wel tientallen jaren mee, maar je moet het er wel voor willen en kunnen uitgeven. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de hoogte van de prijs:

  • het aantal vierkante meters
  • soort gietvloer
  • de staat van en het type ondervloer
  • de kleur

Hoe meer vierkante meters je voorziet van een gietvloer, hoe lager de prijs per vierkante meter wordt. Je zou zelfs samen met de buren een offerte aan kunnen vragen, want je betaalt dan vaak maar één keer de opstartkosten. Verder kost een PU-vloer meer dan een vloer die van epoxy is gemaakt. Epoxy wordt meestal toegepast in bedrijfsruimtes, omdat dit harder is en beter tegen een stootje kan. En dan kun je ook nog voor een coating kiezen, dit is een nog dunnere laag. Goedkoper ook, maar de vloer gaat wel minder lang mee.

Lees verder onder de advertentie

Ook de staat van de ondervloer heeft invloed op de prijs, want hoe beter en gladder deze is, des te minder lagen er nodig zijn. Tenslotte heeft ook de kleur nog invloed op de prijs. Kies je voor één ral-kleur dan is dit goedkoper dan dat je de vloer laat bewerken. Dit kost een gietvloer gemiddeld:

  • PU gietvloer (2 tot 3 mm hoog) kost 55 tot 85 euro per m2
  • Epoxyvloer (2 tot 3 mm hoog) kost 40 tot 70 euro per m2
  • Vloercoating (0,5 mm dik) kost 20 tot 45 euro per m2

En dan zijn er natuurlijk nog de bijkomende kosten, zoals voorrijkosten, het eventueel repareren of egaliseren van de ondervloer, de plinten en een extra anti-sliplaag. En de prijzen zijn meestal ex. btw, let daar ook op.

Lees verder onder de advertentie

Zelf doen?

Om geld te besparen kun je natuurlijk zelf een gietvloer aanbrengen, maar makkelijk is niet. Een ervaren klusser draait er zijn of haar hand misschien niet voor om, maar een gietvloer zelf leggen blijft een flink project. Wanneer je zelf aan de slag gaat zul je door de aanschaf van het gereedschap en alle materialen en vloeistoffen rond de 50 euro per vierkante meter kwijt zijn. Een besparing, maar nog steeds een behoorlijk bedrag. Bovendien heb je geen garantie op de vloer als je deze zelf aanbrengt, dus het moet met veel precisie en geduld gebeuren.

Gietvloerkleuren

Met een gietvloer kun je echt alle kanten op. De meeste mensen kiezen voor de typische betonlook of voor een lichtgrijze of witte tint. Maar alle ral-kleuren en mengvormen zijn in principe mogelijk. Je kunt kiezen voor een gemêleerd effect of de volle kleur en verder kun je nog variëren met mat en glans of er zelfs een patroon in laten maken. Hoe gekker, hoe duurder, dat wel.

Hoe lichter de vloer, des te besmettelijker deze is. Gympen met zwarte zolen geven strepen, maar ook huisdieren en pubers laten vaak een spoor van rommel achter. Het voordeel van een gietvloer is wel dat het zo weer schoon te maken is, maar ben je niet zo’n poetser dan is een spierwitte gietvloer misschien niet de meest handige keuze. De bewoners van dit vrijstaande huis in Emmen durfden die witte gietvloer wel aan.

Lees verder onder de advertentie
Grijze woonkamer met open haard | Houtkachel Tibas. Wandbank met lade maatwerk. Draadmand Mica Decorations. Kandelaars, hanglamp Casa Vivante. Peertje Hornbach. Vazen Casa Gitane. Grote kruik en fauteuil Madam Stoltz. Vloerkleed Karwei. Muurverf CC020 Zinco van Carte Colori. Beeld

Veel mensen weten niet dat de toplaag van de gietvloer kan worden geschuurd en gelakt. Dan is de vloer weer als nieuw.

Gietvloer en vloerverwarming combineren

Omdat een gietvloer uit zo’n dunne laag bestaat, is het een ideale combinatie met vloerverwarming. Dit geldt trouwens wel alleen voor de PU gietvloer, de epoxyhars gietvloer is er niet geschikt voor. Bereid de nieuwe vloerverwarming goed voor en het liefst samen – of in ieder geval in samenspraak – met de leverancier van de gietvloer, want als de vloer er eenmaal ligt, dan ligt ie. Bovendien scheelt het vaak behoorlijk in de kosten als je het door één partij laat doen.

Lees verder onder de advertentie

Vloerverwarming als bijverwarming inclusief de vloer kost rond de 70 euro, voor hoofdverwarming betaal je gemiddeld 100 euro per vierkante meter.

LEES MEER
5 weetjes over vloerverwarming

Gietvloer op een bestaande vloer

Een gietvloer kan in principe over elke bestaande vloer – van hout tot tegels – worden aangebracht. De ene ondergrond zal wat meer voorbewerking nodig hebben dan de ander, maar veel problemen levert het niet op. En omdat de gietvloer zo dun wordt aangebracht, hoeven deuren bijvoorbeeld niet te worden ingekort.

Lees verder onder de advertentie

De ondervloer mag geen naden, gaten en andere oneffenheden hebben. Dat betekent dat de bestaande vloer eerst egaal moet worden gemaakt door de gaten te vullen of juist te schuren. Een gietvloer over tegels vergt meer voorbereiding dan een houten vloer, omdat je te maken hebt met voegen, ongelijke delen en een gietvloer die niet goed hecht op het glazuur van de tegels. Deze laag zal er eerst afgeschuurd moeten worden, voor een gietvloer over plavuizen geldt hetzelfde verhaal. Wanneer je het aanbrengen van de vloer uitbesteedt, kun je dit werk beter ook aan de pro’s overlaten.

Gietvloer in de badkamer

Een gietvloer kan overal in huis, van de woonkamer tot de zolder. Ook in de natte ruimtes van het huis is het geen enkel probleem. Ben je dus klaar met die eeuwige voegen in de badkamer, dan is een gietvloer helemaal geen gek idee. De vloer is namelijk niet alleen waterbestendig, je kunt ‘m ook anti-slip laten maken. Als de badkamervloer heel nat is, let dan alsnog op, want dan ligt gladheid toch nog op de loer. Een badmat kan in dat geval je redding zijn.

beeld vtwonen Beeld
Keuken maatwerk van Maek Meubels. Kraan Quooker.Lampen boven kookeiland Frama, boven aanrecht DCW Editions. Accessoires via The Garden Store. Beeld

Onderhoud van een gietvloer

Een gietvloer is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een houten vloer, eenvoudig schoon te maken en te houden. De vloer heeft geen naden, kieren en nerven waar vuil zich zou kunnen nestelen. De vloer kan tegen een flinke plens water en de meest hardnekkige vlekken, zoals vet en wijn, zijn redelijk eenvoudig weer te verwijderen. Daardoor is de vloer ook een prima keuze voor in de keuken.

Lees verder onder de advertentie

Schoonmaken van een gietvloer doe je zo:

  • gebruik een bezem, stofzuiger met zachte stofzuigermond of wisser, liefst met microvezeldoek
  • gebruik zeepvrije, zachte reinigingsmiddelen
  • vermijd schoonmaakdoekjes met een olielaagje, dit laat een lelijke waas achter op de vloer

Verder is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Gebruik dus meubelviltjes, houd zand buiten de deur en kies voor een bureaustoel met zachte wielen.

Kan een gietvloer buiten?

Wanneer je binnen en buiten in elkaar wilt laten overlopen, dan kun je ervoor kiezen om de gietvloer ook buiten aan te brengen. Dit werkt niet alleen optisch vergrotend, het is ook zachter aan de voeten en die naadloze vloer houdt elk onkruid stevig in bedwang. Een gietvloer buiten heeft natuurlijk wel te maken met alle weersinvloeden en moet ook bestand zijn tegen een flinke hagelbui en de nodige UV-straling. Daarom is de samenstelling van de vloer anders dan die voor binnenshuis.

Lees verder onder de advertentie

Omdat de verschillende lagen moeten worden aangebracht als het meerdere dagen droog is en bovendien niet te warm of te koud, is dit wederom een specialistisch werk. Een hele handige klusser durft ‘m misschien aan, maar denk er goed over na of je er voldoende tijd (en geduld) voor hebt. Besteed het uit als het enigzins kan.

Gietvloer verwijderen

Een gietvloer kies je voor de lange termijn, maar het kan zijn dat je zelf die keuze niet hebt gemaakt of dat je er toch spijt van hebt. Kun je een gietvloer dan verwijderen? Het kan, maar het is het is geen eenvoudige klus. Begin er ook vooral zelf niet aan, maar huur hier een specialist voor in met het juiste gereedschap. Zelf slopen betekent meestal dat je ook de hele ondervloer meeneemt en vakmensen hebben speciale schrapers waarmee ze laag voor laag kunnen verwijderen. Je raadt het al: dit kost aardig wat tijd, want per dag kunnen ze maar een beperkt aantal vierkante meters doen. Reken voor het verwijderen van de gietvloer dan ook 40 tot 50 euro per m2.

Een gietvloer hoef je trouwens niet te verwijderen als je een andere vloer wilt: een houten vloer, pvc of marmoleum zijn prima te leggen over een bestaande vloer.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld 1: vtwonen 08-2018 | Fotografie Jeltje Janmaat | Styling Erika Vocking | beeld 2: vtwonen 04-2021 | styling Cathelijne Sterenberg | fotografie Sonja Velda | beeld 3: vtwonen 2020 DIY special 2 | styling Esther Loonstijn | fotografie Louis Lemaire | beeld 4: vtwonen 08-2021: styling José Spaans | fotografie Stephanie Driessen | beeld 5: vtwonen november 2015 | Fotografie Hans Mossel | Styling Sabine Burkunk | beeld 6: vtwonen 08-2021 | fotografie Muk van Lil