Volle aanrechten en donkere kleuren: de no-go’s in een kleine keuken

Theepot (kinto-europe.com). Melkkan van Athena ceramics(hkliving.nl). Schaal (housedoctor.nl). Stoffer en blik (cabanaz.com). Overig privébezit. Beeld

Een kleine keuken is niet altijd even praktisch, maar hoeft ook niet meteen een ramp te zijn. Met een goede indeling en het juiste kleurgebruik ben je al een eind op weg. Wil je een kleine keuken groter laten lijken? Dan moet je dit vooral níét doen.

Lees verder onder de advertentie

Donker kleurgebruik

In kleine ruimtes kan donker kleurgebruik funest zijn voor het ruimtelijke gevoel. Donkere tinten kunnen een ruimte bedompt laten voelen, omdat ze het licht opzuigen. Licht kleurgebruik in een kleine keuken is dus een must als je ‘m groter wilt laten lijken. Van vloeren tot muren en keukenkastjes: probeer donkere kleuren te vermijden.

LEES OOK
4 makkelijke manieren voor meer kleur in de keuken

Licht blokkeren

Als je al goed op weg bent door donker kleurgebruik in een kleine keuken te vermijden, dan is stap twee zoveel mogelijk daglicht binnenhalen. Zorg dat de natuurlijke lichtinval niet wordt tegengehouden door hoge kasten of raamdecoratie. Laat zoveel mogelijk ruimte voor de ramen vrij.

Lees verder onder de advertentie

Zodra het daglicht ’s avonds verdwijnt, kan dit worden opgevangen door spotverlichting. Zo kan de lichtintensiteit worden aangevuld waar het nodig is én heb je altijd goed zicht tijdens het koken. Daarnaast neemt spotverlichting weinig ruimte in op het plafond, wat ook voor luchtigheid zorgt.

Alles afsluiten

Niet alles in een keuken hoeft achter gesloten deuren. Zo kunnen wandplanken boven het aanrecht voor meer openheid zorgen dan gesloten wandkasten, en ze laten ook meer licht door. Daarnaast zijn schappen boven het aanrecht ook nog eens praktisch: alles wat je nodig hebt, zet je gewoon binnen handbereik. Zet ze alleen niet te vol, want dat kan voor een rommelige look zorgen.

Ook het vervangen van keukendeurtjes voor doorzichtige varianten kan een wereld van verschil maken, op voorwaarde natuurlijk dat je het in die kastjes opgeruimd houdt.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Wandplank boven het aanrecht: praktisch én stijlvol

Ruimte onbenut laten

Of je nou voor wandplanken of keukenkasten gaat boven het aanrecht, trek beide door tot het plafond. Zo benut je niet alleen de ruimte optimaal (extra opbergruimte), maar lijken de muren ook optisch hoger en de ruimte dus groter. Houd bij het indelen van de ruimte rekening met balans: een keuken volgebouwd met kasten tot aan het plafond kan óók zwaar ogen.

Drukke tegelwand

In de keuken worden tegels vaak ingezet achter het fornuis. Ideaal, want zo kun je de boel makkelijk schoonmaken en krijg je geen vlekken op je stucwerk. Iets om te vermijden in een kleine keuken is het gebruik van kleine en drukke tegels. Ga voor een clean design in een rustige kleur, op een groter formaat tegel. Optisch lijkt de muur daardoor hoger en groter dan bij het gebruik van kleine tegels met een druk dessin.

Lees verder onder de advertentie

Overvol aanrecht

Van fruitschalen tot waterkokers: je kunt van alles kwijt op een aanrecht. Maar in het geval van een kleine keuken geldt: less is more. Overvolle aanrechten geven een chaotische indruk en zijn daarnaast onpraktisch. Hoe meer werkruimte je hebt in een keuken, hoe makkelijker je erin kunt koken.

Geef keukenapparatuur waar mogelijk een plek in een kast. En laat ongebruikte pannen niet op het fornuis staan, maar geef ze een mooi plekje aan bijvoorbeeld een pannenrek.

LEES OOK
Een eiland in een kleine keuken? Zo krijg je toch je zin

Lees verder onder de advertentie

Voor een kleine grote keuken…