Vogels in de tuin

beeld vtwonen Beeld

Vogels zijn dankbare en makkelijke gasten die weinig eisen stellen. Ze willen wat te eten én een veilige plek om te rusten. Hoe gevarieerder een tuin, hoe aantrekkelijker.

Lees verder onder de advertentie

Wil je ook graag meer vogels in de tuin? In een gevarieerde tuin voelen niet alleen vogelsoorten als roodborsten, huismussen, mezen en merels zich thuis, maar ook vinken, heggenmussen, winterkoninkjes, vliegenvangers, koperwieken, groenlingen, sijzen en braamsluiper. Met onderstaande tips maak jij je tuin vogelvriendelijk.

Vogels in de tuin

Met alleen voeren kom je er niet. Zorg voor een vogelvriendelijke tuin als je vogels in de tuin wilt. Besteed aandacht aan de volgende vier punten:

  1. Beplanting: zorg voor gevarieerde beplanting. Dus hoog en laag, mét en zonder doornen en/of bloemen, bladhoudend en bladverliezend.
  2. Voedsel: het hele jaar door natuurlijke voorraad aanwezig (insecten/zaden/bessen/noten) en niet alleen in de winter.
  3. Schuilplaatsen: zorg voor genoeg schuilplaatsen voor een veilig heenkomen.
  4. Nestplaatsen: natuurlijke holtes/nissen voor het veilig broeden en nestkasten.
Lees verder onder de advertentie

Bekijk ook de video over het aanleggen van een diervriendelijke tuin voor nog meer praktische tips.

Beplanting

Door te kiezen voor inheemse beplanting zorg je indirect voor meer vogels in de tuin, omdat ze aantrekkelijk zijn voor insecten. Ook enkele uitheemse planten hebben in het ecologische systeem hun meerwaarde. Vooral als je let op soorten met nectar voor insecten of eetbare vruchten, zaden en bessen. Zo wordt de vlinderstruik Buddleja druk bezocht door vlinders, bijen en hommels.

Vogels zijn ook dol op besdragende bomen en struiken, zoals klimop met bessen Hedera helix ‘Arborescens’ en krentenboompje Amelancier lamarckii. En doornige struiken als hulst Ilex aquifolium en rimpelroos Rosa rugosa zorgen voor een veilig heenkomen. Dergelijk struikgewas biedt ook nestgelegenheid.

Lees verder onder de advertentie

Goede bomen voor de uitkijk, om te schuilen en als voedselbron zijn onder andere: lijsterbes Sorbus aucuparia, els Alnus glutinosa (putters en sijzen eten de zaden) en diverse appelbomen Malus.

Vijver

Een vijver met ondiepe oevers geeft vogels de gelegenheid om te drinken en een lekker bad te nemen. Oever- en waterplanten trekken weer extra insecten aan. Oude dakpannen zijn ideaal voor het wegwerken van vijverfolie langs de randen. Behalve dat het mooi staat, vormen de holtes ideale schuilgelegenheden voor allerlei kleine (water)dieren.

Waterbad

Is er geen ruimte voor een vijver? Een platte brede schaal met water voldoet ook prima. Ververs het wel regelmatig, vooral als het warm is. Ook in de winter kun je water geven, eventueel met wat suiker toegevoegd zodat het minder snel bevriest. Doe er dan wel wat gaas over om te voorkomen dat ze er een bad in nemen, daarvoor is suikerwater niet geschikt. Bij strenge vorst kun je ze wat ijsgruis geven. Zet de schaal op een veilige, beschutte plek, bijvoorbeeld naast wat struiken. Mussen zijn dol op een stofbad in droog zand onder bladhoudende struiken, stort voor hen een zak zandbakkenzand uit op een zonnige plek onder een struik.

Lees verder onder de advertentie

Vogelhuisjes

Er zijn allerlei vogelhuisjes en nestkasten te koop. In onze eigen Tuinieren webshop kun je bijvoorbeeld heel veel mooie vogelhuisjes kopen. Zelf maken kan natuurlijk ook! Op ons blog vind je een mooi stappenplan voor het maken van een vogelhuisje.

Vogels voeren

Door te voeren krijg je snel meer vogels in de tuin. Vogels hebben verschillende culinaire wensen. Zo heeft de ene vogel insecten op de verlanglijst staan en de andere zaden en bessen of nootjes. Maar er zijn ook vogels die zich te goed doen aan álles dat voorradig is. Kijk bij ons artikel over vogels voeren om daar meer over te lezen.

Strooi bijvoorbeeld gemengd vogelvoer bij voorkeur op een voedertafel of in een voederhuisje, maar ook op de grond. Geef het liefst kleine hoeveelheden ’s ochtends en ’s middags. Op ons blog vind je veel leuke zelfmaakideeën met vogelvoer.

Lees verder onder de advertentie

Bloemen in het gazon

Vogels houden van bloemrijke gazons. Voor hen is het juist prettiger als je wat minder vaak maait. Er mogen best wat madeliefjes, ereprijs, klaver, hoornbloemen en paardenbloemen blijven staan. Puttertjes komen graag even langs om de zaadjes eruit te peuzelen. Je kunt ook een paar grashoekjes laten verwilderen. Vooral merels zullen zich te goed doen aan de aanwezige wormen in het gazon.

Schuilplaatsen

Stel zoveel mogelijk het tuinonderhoud uit tot het eind van de winter of het begin van het voorjaar. Snoei struiken bij voorkeur nooit allemaal tegelijk, want het zijn belangrijke schuilplaatsen voor vogels.

Kijk voor nog meer tips over vogels in de tuin op vogelbescherming.nl.

Lees verder onder de advertentie