Start je eigen pluktuin door een bloemenweide te zaaien
Met het zaaien van een bloemenweide kun je tot diep in het najaar genieten van de kleurrijkste bloeiers. Bovendien is een bezoek aan de bloemist dan niet meer nodig: je hebt een privépluktuin! Ook de bijen en vlinders zullen je dankbaar zijn voor dit extra stukje groen. Heel moeilijk is een bloemenweide zaaien niet. Je moet weten wanneer je wat kunt zaaien en daarna is het een kwestie van geduld.
Dit is een bloemenweide
De naam zegt het al een beetje: een bloemenweide is een mix van lang gras met wilde, vooral meerjarige planten. De verhouding is ongeveer 30 procent gras en 70 procent bloemen. Een heerlijke stek voor vlinders en insecten, maar ook een plek voor jezelf om lekker op neer te strijken. Plukken mag natuurlijk ook, maar hoeft niet. Typische planten voor een bloemenweide zijn de margriet, koekoeksbloem, salvia en duizendknoop.
Een bloemenweide komt het mooist tot zijn recht als hij wat groter is. Heb je een kleine tuin of maar een paar vierkante meter beschikbaar, dan zal de bloemenweide er wat rommelig uitzien.
Geschikte bloemen kiezen
Er zijn verschillende mengsels voor het zaaien van een bloemenweide beschikbaar en die zijn allemaal gebaseerd op de soort grond in de tuin. Wees er dus eerst zeker van of je bijvoorbeeld met klei-, zand- of veengrond te maken hebt. Kijk ook naar wat je zelf mooi vindt en of je vooral hoge of lage bloemen wilt of een mix hiervan. Op sommige bloemen komen ook eerder vlinders of juist vogels af. Heb je al je voorkeuren op een rij? Dan kun je de geschikte mengsels ook mixen.
Wanneer een bloemenweide zaaien?
De beste tijd om te zaaien is aan het einde van de zomer, zo tegen augustus en tot oktober. De grond is dan lekker opgewarmd en een ideale voedingsbodem voor ontkiemende zaadjes. We hadden het al over geduld; pas in het voorjaar zul je de eerste resultaten van je inspanningen zien. Zaai je liever in het voorjaar, doe dit dan in maart of april als het goed heeft geregend.
De beste plek in de tuin
Een bloemenweide houdt van de zon, kies dus het zonnigste deel van de tuin uit. Heb je daar al een gazon liggen? Perfect! Dan kun je hier beginnen met het zaaien van de bloemenweide. In een bestaand grasveld is het wel zaak om eerst de grond wat te verarmen, dit maakt de bloemen sterker. Dit kun je heel makkelijk doen door de kleine ratelaar (Rhinanthus minor) te zaaien, deze half-parasiet zorgt ervoor dat het gras niet meer zo sterk groeit. Je kunt ook de bovenlaag van het gazon weghalen, maar dat is best nog een klus.
Dit heb je nodig voor het zaaien van een bloemenweide
- graszaad
- bloemenzaad(mengsel), bijvoorbeeld de vlinder- en insectenweide topmix, voor 1 vierkante meter heb je 1 gram zaad nodig
- spade
- freesmachine
- hark
- gieter of tuinslang met fijne broes
Stap voor stap bloemenweide zaaien
- Bepaal waar de bloemenweide moet komen.
- Ploeg of frees de grond en verwijder eventueel graspollen en stenen.
- Mix het graszaad met het bloemenzaad en zaai het stuk grond er breedwerpig mee in. De graspollen werken straks als steun voor de weidebloemen.
- Geef de zaaibedden na het zaaien regelmatig water. Gebruik hiervoor een fijne broes, anders spuit je al het zaad weg.
Wachten op de eerste bloemen
Heb je in het voorjaar gezaaid? Dan ligt er twee weken na het zaaien vaak al een groene waas over de zandvlakte en na zes weken bloeien de eerste bloemen. Koolzaad komt meestal als eerste op, snel daarna verschijnen ook de andere bloemen. In augustus is de bloemenweide voornamelijk paars met roze met hier en daar een vleugje rood van de klaprozen. Tot ver in oktober blijft de tuin gekleurd en zoemen de insecten en vlinders vrolijk rond.
Onderhoud van de bloemenweide
Een bloemenweide hoef je geen water te geven, dat scheelt. Wel knapt de weide op van een maaibeurt, doe dit in ieder geval één keer per jaar in de herfst. Heb je de ideale voedingsbodem en groeit de bloemenweide als een speer, dan mag je ook een tweede of derde keer maaien.
Met een gewone grasmaaier zul je lastig door de hoge bloemen in de weide komen. Gebruik daarom een zeis of een bosmaaier. Haal na het maaien het maaisel weg, want anders verdwijnen de voedingsstoffen alsnog in de grond en dat is juist niet te bedoeling: de meeste weideplanten groeien op arme grond.