Scherpe hulst (Ilex aquifolium)

beeld vtwonen Beeld

De gewone of scherpe hulst Ilex aquifolium is een groenblijvende, sterk vertakte, meestal vrij stijf omhoog groeiende heester of zelfs boom.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn eigenschappen van de Ilex aquifolium?

Er zijn exemplaren van deze Europese soort bekend van 20 meter hoog en zeker 6 meter breed.De planten zijn zeer vorstbestendig. Ze hebben sterk gestekeld, glanzend blad dat aan de onderkant lichter groen van kleur is. In het voorjaar bloeien de planten onopvallend wit, maar in de herfst verschijnen de prachtige felrode bessen. Deze soort is goed geschikt voor hagen, hoewel het knippen natuurlijk een erg stekelige onderneming zal zijn.

Is de Ilex aquifolium wintergroen?

Bij hulst denken we bijna automatisch aan kerst. De karakteristieke groene blaadjes met rode besjes, die inmiddels ook al in chocolavorm te verkrijgen zijn. De bessen zijn niet alleen decoratief rood, maar hebben kleuren die variëren van rood tot geel en zwart. De meeste soorten bloeien vrij onopvallend met witte bloemen. De wintergroene hulstsoorten met hun mooie bessen en glanzend groen blad zorgen in de winter voor leven in de tuin. Ze hebben vanwege dit wintergroene uiterlijk altijd een grote rol gespeeld in de oude mythologie, net als klimop, taxus, dennen en sparren. En heeft altijd met leven en overleven te maken.

Waar moet ik de Ilex aquifolium planten?

Hulst houdt van goed doorlatende grond en groeit zowel in zon als schaduw goed. Hij houdt wel van een enigszins beschutte plaats, want van veel wind kan het blad lelijk worden. Als de plant eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst.

Lees verder onder de advertentie

Hoe moet ik de Ilex aquifolium mulchen?

Snoeien is geen probleem, je kunt hem zelfs in vorm snoeien. Doe dat laat in het voorjaar. Je kunt ieder voorjaar een goede basisbemesting geven. Zorg dat de wortels koel blijven, door onder de planten te mulchen. Meer informatie over mulchen vind je in het artikel mulchen op onze site.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Ilex aquifolium

Familie

scherpe hulst

Latijnse familie

aquifolium

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Modelsnoei in april. Haag snoeien in augustus en eventueel in juni.

Bemesting

Goede humusrijke grond in voorjaar, boven de wortels mulchen

Winterhard

uitstekend

Bodem

zure, humusrijke, voedzame grond

Vochtigheid

normaal

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

1200

Beschrijving

tot 12 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei