Struikklimop
Naast de gewone klimop is er ook de struikklimop. Deze plant groeit en klimt niet meer, vandaar ook de toevoeging struik.
Is de Hedera helix ‘Arborescens’ een klimplant?
De struikklimop Hedera helix ‘Arborescens’ is de klimop na zijn gedaantewisseling. Hij klimt en groeit niet echt meer. Hij gedraagt zich meer als een struik en wordt daarom struikklimop genoemd. Zijn populariteit dankt de Hedera helix ‘Arborescens’ aan zijn rijke bloei en vele bessen. Hedera, klimop, is een van de meest gebruikte klimplanten. Het is van oorsprong een bosplant die via bomen en andere klimsteunen met zijn hechtwortels naar het licht toegroeit. Die oorsprong van de bosbodem maakt dat ze vrij veel schaduw kunnen verdragen. Zolang scheuten over de grond groeien, vormen ze daar ook normale wortels, waardoor klimop ook een uitstekende, groenblijvende bodembedekker is. Klimop kan alles overwoekeren en tot enorme omvang uitgroeien. Het is voor één enkele plant geen probleem om een vlak van 10 bij 10 meter in 5 à 10 jaar totaal te overgroeien met haar opvallende pijlvormige blad.
Wanneer staat de Struikklimop in bloei?
Als klimop niet verder kan groeien, dan is de plant volwassen en ondergaat een gedaantewisseling. Nieuwe takken hebben geen hechtwortels meer. Het blad krijgt een ruitvorm. Klimop begint te bloeien en vormt bessen. Door te snoeien wordt deze fase nooit bereikt. Gewone klimop is een inheemse bosplant en dus buitengewoon goed bestand tegen ons klimaat. Nadeel daarvan is dat klimop alles overgroeit wat hij tegenkomt. Dat kan prachtig, maar ook lastig zijn. Door zijn sterke groei, kan hij doordringen in spleten in muren, naast kozijnen en onder dakranden, zodat de boel daar wordt ontwricht. Dat dus in de gaten houden. Een klimopbedekking houdt een muur droog en werkt als extra isolatielaag. Het is onzin dat klimop voegen uit gemetselde muren trekt. Alleen oude, al verkorrelde voegen kunnen worden aangetast.
Wat voor standplaats is geschikt voor de Hedera helix ‘Arborescens’?
De Hedera helix ‘Arborescens’ doet het in vrijwel elke grond die niet te arm of te droog is, maar optimaal is voedselrijke, humushoudende zandgrond. Als de plant niet goed meer groeit, doet een beetje mest vaak wonderen. Lang niet alle soorten en rassen zijn voldoende winterhard in ons klimaat. Zelfs de gewone klimop, die toch wel wat gewend is, zal in zeer strenge winters het blad verliezen, zeker wanneer hij in een boom groeit en dus veel wind vangt. De hoofdtakken blijven echter leven en zullen weer uitlopen.
Hoe kan ik de Struikklimop snoeien?
Klimop kan het gehele jaar goed gesnoeid worden. Als je de bodembedekkers om de paar jaar afknipt, resulteert dit in een mooi, vlak, nieuw tapijt. De gesteltakken moet je natuurlijk sparen. Hetzelfde geldt voor een met klimop begroeide schutting: spaar de gesteltakken en knip verder alles weg. Klimop kan last hebben van blad- en stengelvlekkenziekten. Eerst een bruinzwarte verkleuring op stengels of op het blad, daarna zwarte vruchtlichamen. De infectie gaat vooral via wonden, bijvoorbeeld door het snoeien. Treed vooral op bij bodembedekkers die in beschaduwde, vochtige omstandigheden groeien.
Kenmerken:
Benaming
Naam
wintergroen
Latijnse naam
Hedera 'Arborescens'
Cult
'Arborescens'
Familie
Gewone klimop
Latijnse familie
helix
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Kan het gehele jaar gesnoeid worden.
Bemesting
Een handje mest als groei stagneert.
Winterhard
volkomen
Bodem
ideaal is voedselrijke, humushou
Vochtigheid
matig vochtig
Licht
Type
Zon, Halfschaduw, Schaduw
Beschrijving
schaduw tot volle zon
Hoogte
Minimaal
100
Maximaal
100
Beschrijving
1 meter
Kleuren
Eerste kleur
Groen
Tweede kleur
Geel
Kleurbeschrijving
groengeel
Bloeitijd
Begin
September
Eind
Oktober