Welke planten snoei je in het najaar?
Wist je dat het snoeien van tuinplanten in het najaar om twee redenen kan helpen? Door op tijd te snoeien, kunnen vorstgevoelige planten zich beter beschermen tegen de kou. Daarnaast zorgt een snoeibeurt ervoor dat de planten hun energie kunnen sparen voor het komende groeiseizoen. Door uitgebloeide bloemen en zwakke takken weg te knippen, verspillen ze geen energie meer aan onnodige groei. Zo kunnen ze zich richten op hun winterslaap en met frisse kracht weer tot leven komen in het voorjaar.
Het is belangrijk om te weten welke plant of boom baat heeft bij een najaarssnoei. Een aantal voorbeelden van planten die je wel kunt snoeien in het najaar:
1. Leibomen
Leibomen, zoals de linde en de plataan, snoei je in het najaar om ze winterklaar te maken. Een snoeibeurt in het najaar helpt om hun vorm te behouden en te voorkomen dat lange takken beschadigd raken door harde wind of sneeuw. Zorg ervoor dat je takken snoeit die naar binnen groeien of de structuur verstoren. Let er wel op dat je prunussen (zoals kersen, pruimen en abrikozen) nu niet snoeit. Deze bomen zijn gevoelig voor rot wanneer ze in het najaar worden gesnoeid. Voor prunussen is de zomer de beste tijd om ze onder handen te nemen.
2. Hagen
Veel haagplanten, zoals de beukenhaag, zijn in het najaar nog toe aan een laatste snoeibeurt voordat de kou inzet. Het is ideaal om een haag twee keer per jaar te snoeien: eenmaal rond juni, wanneer de dagen het langst zijn, en een tweede keer in de herfst. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat de haag zich goed ontwikkelt, voller groeit en er verzorgd uitziet. Door dode takken en uitstekende delen tijdig weg te knippen, blijft de haag sterk en goed beschermd tegen winterse weersomstandigheden.
LEES OOK
Haag snoeien: met deze snoeiregels kan iedereen het
3. Bepaalde fruitstruiken
Bepaalde fruitstruiken profiteren ervan als je ze nu uitdunt. Denk hierbij aan zwarte bessen, kruisbessen en aalbessen. Ook zomerframbozen kunnen nu worden uitgedund, mits je dit niet direct na de oogst hebt gedaan. Fruitbomen, zoals appel- en perenbomen, worden pas later in het seizoen gesnoeid.
4. Klimop
Klimop is een veelzijdige plant die ideaal is om in de tuin te planten of tegen de schutting te laten groeien. Het is het beste om klimop twee keer per jaar een goede snoeibeurt te geven, maar je kunt het eigenlijk het hele jaar door snoeien, zolang het niet vriest. Dus als je merkt dat er te lange takken zijn, kun je die in het najaar gewoon nog wegknippen. Regelmatig snoeien helpt je om nieuwe scheuten te krijgen en zorgt ervoor dat je klimop er altijd netjes uitziet.
5. De meeste bomen
De winter is een uitstekende tijd om bomen te snoeien, want de meeste bomen zijn dan in rust. En bij een kale boom zie je nu eenmaal beter welke takken gesnoeid moeten worden. Daarnaast is de winter de beste periode om bomen een goede verjongingsbeurt te geven, zodat deze in het voorjaar weer volop kunnen groeien en bloeien.
Welke planten kun je beter niet snoeien in het najaar?
Niet alle planten zijn geschikt om in het najaar te snoeien. Sommige planten bloeien in deze periode, terwijl bij andere takken juist een beschermende rol spelen tegen de winterkou. Het is belangrijk om de volgende planten in dit jaargetijde met rust te laten:
1. Planten uit warmere klimaten
Planten die oorspronkelijk uit warmere klimaten komen, zoals de hortensia en de vijgenboom, hebben het moeilijker in de winter, dus het is beter om ze nu met rust te laten. Wacht tot maart om de oudste en dikste takken van de hortensia te snoeien. Als je elk jaar een derde van de takken verwijdert, houd je de plant mooi vol en gezond. De vijgenboom kun je ook beter in het voorjaar snoeien. Als je het in het najaar doet, bestaat het risico dat de snoeiwonden gaan rotten door de kou en vochtigheid. Dus, geef deze planten de kans om zich voor te bereiden op de winter, en pak de snoeischaar pas weer op als het voorjaar aanbreekt.
LEES OOK
Deze planten snoeien tuinexperts Vivian & Mark wel en niet in de winter
2. Vaste planten
Vaste planten sterven in de winter boven de grond af, maar dat betekent niet dat je alles meteen moet snoeien. Het is helemaal prima om de uitgebloeide bloemen te verwijderen, maar laat de rest van de plant vooral staan. Die takken bieden namelijk wat bescherming tegen de vorst en zijn ook een schuilplek voor verschillende diertjes in je tuin. Het is een win-win. In het voorjaar, wanneer het weer opwarmt, kun je de stengels gewoon lekker dicht bij de grond wegsnoeien. Zo geef je de vaste planten de kans om weer fris en voluit te groeien.
3. Herfstbloeiers
Er zijn een aantal prachtige planten die juist in de herfst hun bloemen laten zien, zoals de skimmia, anemoon en geranium 'Rozanne'. Als je deze nu snoeit, verwijder je niet alleen de bladeren, maar ook de knoppen en toekomstige bloemen, en dat zou zonde zijn. Dan mis je dit jaar die mooie bloei. Dus laat deze herfstbloeiers lekker met rust, zodat je volop kunt genieten van hun kleurrijke bloemen als de dagen korter worden.
4. Siergrassen
In de herfst is het beter om siergrassen met rust te laten, omdat ze een mooie, natuurlijke uitstraling geven en ook bescherming bieden tegen de winterse kou. De pluimen en bladeren zorgen voor een sfeervolle aanblik, vooral als er wat sneeuw op ligt. Als je ze nu snoeit, mis je deze charme. Wacht tot het voorjaar om ze terug te snoeien. Dan kun je de dode delen van de plant netjes verwijderen en genieten van een frisse start voor de nieuwe groei.
5. Sommige struiken en bomen
Voor een aantal struiken en bomen is een snoeibeurt in de herfst niet fijn. Met de winter in aantocht stagneert de groei. Hierdoor groeien open snoeiwonden minder of niet dicht. Voor sommige bomen is dit geen probleem, maar er zijn uitzonderingen. Een paar belangrijke soorten die beter niet gesnoeid worden in de herfst zijn de bolcatalpa of trompetboom, bolacacia, vlinderstruiken en hortensia's. De twijgen van deze bomen hebben een holle structuur die door vorst makkelijk aangetast wordt. Snoei deze soorten daarom altijd aan het einde van de winter (maart/april).
Tips voor het snoeien in de herfst
Kies een droge dag: snoeien als het regent kan de kans op schimmels vergroten.
Snoei niet bij vorst.
Gebruik scherp tuingereedschap: met bot gereedschap beschadig je de planten eerder, wat ze vatbaarder maakt voor ziektes.
Knip de takken en stengels schuin af: zo blijft er minder water op de wond staan, en is de kans op een schimmelinfectie dus kleiner
Kijk voor het snoeien welke takken je weg wilt hebben en welke niet, zodat je vorm kunt geven aan je struik, plant of boom
LEES OOK
Groene toppers in winterslaap? Zo maak je de tuin klaar voor de koude maanden