tuinierenSnoeien

Wanneer en hoe moet je een appelboom snoeien?

 
Appelboom Pixabay
Pixabay
 
Leestijd 4 minuten

Heb je een appelboom in de tuin? Dan is het misschien wel tijd om de snoeischaar erbij te pakken. Met een beetje liefde en aandacht zorg je ervoor dat de boom gezond blijft én dat je elk jaar kunt genieten van heerlijke appels.

Lees verder onder de advertentie

Snoeien is daarbij onmisbaar, want zo geef je de boom alle ruimte om te groeien en te bloeien. Dit is hoe en wanneer je dat het beste doet.

Waarom moet je een appelboom snoeien?

Een appelboom snoeien doe je om de boom gezond te houden en natuurlijk om zoveel mogelijk appels te kunnen plukken. Om goede vruchten te krijgen is er licht nodig in de kroon van de appelboom. Deze kroon moet open van structuur zijn, zodat de zon er goed bij kan en de appels kunnen rijpen. Ook is het van belang dat de twijgen, de dunnere zijtakken, in een hoek van 45 tot 90 graden van de stam afstaan. Zo kunnen appels goed naast elkaar groeien en van alle kanten het benodigde zonlicht krijgen. Wanneer je een appelboom niet snoeit, zal deze vooral veel nieuwe takken maken en weinig energie steken in het laten groeien van appels. Door te snoeien kun je zorgen voor een goede oogst. Wees daarom niet bang om er de takkenschaar in te zetten. Snoeien doet bloeien én groeien.

Wanneer moet je een appelboom snoeien?

Om appelbomen gezond te houden, kun je de boom het best twee keer per jaar snoeien:

Lees verder onder de advertentie
  • Aan het eind van de winter, tussen eind januari en eind maart, snoei je dikke, oude takken weg. Daarbij spaar je de kortloten; dit is bloesemhout waaraan de appels groeien.

  • In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei maakt de boom veel waterloten. Dit zijn de snelgroeiende, recht omhoog schietende takken die veel zonlicht wegnemen. Knip deze waterloten weg, zo komen ze niet terug en komt er zoveel mogelijk licht bij de appels.

Pas op voor ziektes

Snoei de appelboom niet eerder dan januari, want de bomen zijn dan nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.

LEES OOK
Vorst op komst! Zo bescherm je planten tegen vorst en sneeuw

Lees verder onder de advertentie

De appelboom snoeien in de winter: zo doe je dat

Tijdens de wintersnoei knip je zoals gezegd de dikke, oude takken weg met een takkenschaar en spaar je de kortloten. Let bij het snoeien goed op wat bloem- en bladknoppen zijn: bloemknoppen 'staan' op de tak en bladknoppen 'liggen' op de tak. Vind je dit lastig te zien, wacht dan met snoeien tot het voorjaar. De eerste knoppen in de boom die groen worden zijn altijd bloemknoppen en de bladknoppen volgen een week of twee later. Stel het snoeien uit tot dit moment. Laat een paar waterloten staan. Hierop ontstaan in het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen.

De appelboom snoeien in de zomer

Als reactie op een te sterke winterse snoei, maakt de boom veel waterloten aan. Deze snelgroeiende, recht omhoog schietende takken herken je meteen en mag je rond juni weghalen. Op die manier gaat de kroon van de appelboom weer open en kan er voldoende zonlicht bij de groeiende appels. De takken zijn niet al te dik en met een goede, schone snoeischaar is deze klus zo geklaard.

APPELBOOM IN EEN POT?
Lees meer over de verzorging bij kleine bomen in pot

Lees verder onder de advertentie

De techniek van het snoeien uitgelegd

In deze video laat tuinman Jurgen Smit zien welke takken je moet snoeien en hoe je dit het best aanpakt.

Gereedschap voor het snoeien van de appelboom

Bij het snoeien van appelbomen is het belangrijk om schoon en scherp gereedschap te gebruiken. Zo voorkom je onnodige snoeiwonden en hoeft de boom daar geen energie aan te verspillen. Snoeiwonden kunnen ervoor zorgen dat de boom meer vatbaar is voor ziektes en infecties. Met deze drie tools kan het snoeien beginnen:

Lees verder onder de advertentie
  • Snoeischaar geschikt voor de kleine, dunnere takken van de boom;

  • Takkenschaar voor de dikkere takken waarvoor je meer kracht moet kunnen zetten;

  • Snoeizaag voor grote zijtakken van de appelboom. Gebruik deze met beleid, want iets te rigoureus snoeien kan ervoor zorgen dat de appeloogst het jaar erop minder zal zijn.

Appelboom herkennen zonder fruit

Heeft de boom nog nooit vrucht gedragen en twijfel je of je met een appelboom of perenboom te maken hebt? Ook zonder fruit is een fruitboom goed te herkennen. Een appelboom groeit met voornamelijk horizontale takken, een perenboom maakt meer verticale takken.

LEES OOK
Appelboom kiezen

Lees verder onder de advertentie

Een perenboom snoeien werkt eigenlijk op dezelfde manier als het snoeien van een appelboom. De bomen zien er alleen wat anders uit en geven natuurlijk andere vruchten. Lees meer over een perenboom snoeien.

Handig gereedschap om mee te snoeien