Appelboom kiezen

Appelboom Kopen Beeld

Wat is er nu lekkerder dan appels van je eigen boom? Zelfs in een wat kleinere tuin kun je vaak wel een appelboom kwijt. Ga je een appelboom kopen? Houd dan rekening met onderstaande punten.

Lees verder onder de advertentie

Soort appels

Als je een appelboom wilt kopen bedenk dan eerst wat voor appels je wilt hebben. Wil je zoete appels zoals ‘Golden Delicious ‘of ‘Jonagold’, of liever stoofappeltjes? Ook kun je kiezen voor een handappel (‘Elstar’) of een moesappel (‘Boskoop’). Bedenk ook wanneer je de appels wilt oogsten. Zo zijn er bijvoorbeeld zomerappels (‘Discovery’) en bewaarappels (‘Elstar’), waarmee je fruit hebt tot aan het begin van de lente.

Ruimte

Bedenk voor je een appelboom koopt hoeveel ruimte je hebt voor de boom. Ouderwetse rassen (‘Notarisappel’, ‘Goudreinette’) groeien uit tot metershoge en brede bomen. Ze worden als hoogstamboom gekweekt. Plukken en snoeien gaat bij deze appelbomen met een ladder. Heb je minder ruimte, kies dan een halfstam-appelboom, die blijft kleiner. Voor het oogsten zijn geen ladders nodig, je loopt er gewoon langs. In een kleinere tuin zijn half- of laagstam appels ideaal. Ze nemen niet veel ruimte in, en de kinderen plukken de appels zó uit de boom.

Appelboom kopen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Soorten appelbomen

Onderzoek of de soort die je kiest een andere appelboom nodig heeft voor de bestuiving. Woon je in een buurt waar veel tuinen zijn? Dan is de kans groot dat je appelboom bestoven wordt via de boom van de buren. Ze moeten verschillend van ras zijn, zolang ze maar gelijktijdig bloeien. Zelfs sierappels kunnen dienen als kruisbestuiver. Er bestaan ook soorten die zelfbestuivend zijn en die je dus alleen kunt planten. In onderstaand schema staan de meest verkochte appelbomen bij elkaar. Vraag bij de kweker altijd naar de eigenschappen van de appelboom.

Appelboom kopen Beeld

Appelboom snoeien

Het is belangrijk een appelboom te snoeien, anders blijft hij groeien en maakt hij geen appels. Bij appelboom snoeien lees je hoe je een appelboom snoeien kunt.

Lees verder onder de advertentie

Appelboom kopen

In de meeste tuincentra kun je wel een appelboom kopen, maar je kunt het beste je appelboom kopen bij een kweker. Bij de kweker krijg je vaak het beste advies. Hieronder vind je een aantal adressen waar je een appelboom kunt kopen, een aantal van hen hebben ook een webshop.