En met de juiste verzorging geef je ze een lang en gezond leven.
Goed om te weten
Dat bomen het liefst in de volle grond staan, is geen fabeltje. Toch zijn er genoeg boomsoorten die ook prima in een pot kunnen. Houd er dan wel rekening mee dat de boom kleiner blijft dan wanneer hij in de tuin zou wortelen. Maar hé, is dat niet juist de bedoeling? Onthoud ook dat de grond in een pot geen eindeloze mineralen bevat en de boom daarom wel wat extra liefde en verzorging nodig heeft.
Deze kleine bomen kunnen in een pot
De getallen zijn wat lastig te lezen, maar van 1 t/m 7 zijn dit ideale bomen voor in een pot:
Blazenboom (Koelreuteria paniculata): de boom heeft groot blad dat in de herfst geel verkleurt. Ook krijgt hij een soort opgeblazen vruchten. Kies hier niet voor zure grond.
Malus domestica 'Benoni': een appelboom met kleine, zoetzure handappels. Appelbomen brengen in pot geen fantastische oogst, maar kunnen er wel goed leven. Houd er rekening mee dat je regelmatig mest.
Olijfboom (Olea europaea): een sterke boom met grijzig blad. De olijf groeit zeer langzaam, maar kan honderden jaren oud worden. Zet de boom beschut en pak hem gedurende een koude winter in met een winterhoes.
Mispel Mespilus germanica: een kleine boom met witte bloemen en na verloop van tijd eetbare vruchten.
Sambucus nigra 'Eva': een vlier met roodbruine bladeren en zachtroze bloemen. Hij krijgt ook nog regelmatig zijn oude naam, Sambucus nigra 'Black Lace'.
Treurhoningboom (Sophora japonica 'Pendula'): een boom met bochtige, vertakte stam. Bloeit in juli en augustus en krijgt dan lichtgele opgaande pluimen. Hij staat het liefst droog, warm en in een flinke kuip.
Poncirus trifoliata: een winterharde citrusplant met geurende witte bloemen. Let op, de vruchten zijn niet om op te eten. De grote bladeren krijgen in het najaar een mooie gele herfstkleur.
Ook deze kleine bomen doen het prima in pot:
Krentenboom (Amelanchier lamarckii 'Ballerina'): met witte bloesem, oranjerode bessen én geel herfstblad.
Tamarisk (Tamarix ramosissima): bloeit mooi roze.
Sierpeer (Pyrus salicifolia 'Pendula'): treurvorm met grijs blad.
Olijfwilg (Elaeagnus angustifolia): heeft een mooi grijs blad.
Berk (Betula utilis 'Doorenbos'): de meest witte berk die er is.
Betula pendula 'Youngii': een treur- of prieelberk met horizontaal en grillig naar beneden vallende twijgen. De boom wortelt oppervlakkig en waait hierdoor sneller om. Zet hem daarom op een beschutte plek.
Japanse esdoorn (Acer palmatum 'Garnet'): met diep ingesneden roodbruin blad. Staat graag in vochtige grond.
Fluweelboom (Rhus typhina): met een mooie oranjerode herfstkleur. De boom kan goed tegen droogte en doet het juist goed als je hem niet snoeit.
Pinus sylvestris: een grove den die zeer langzaam groeit. De den kan goed tegen droogte en wordt uiteindelijk erg groot. Houd daar rekening mee in een kleine tuin of op een klein balkon.
Zo verzorg je bomen in pot
Met onderstaand stappenplan creëer je de juiste omgeving voor kleine bomen in pot. Daarnaast kun je deze stappen volgen om de boom zo te verzorgen dat hij optimaal groeit en bloeit.
Kies voor een winterharde pot en onthoud: beter te groot dan te klein. Voor een gemiddelde kleine boom moet de pot minimaal 50x70 cm (Øxh) zijn. Hier lees je meer over geschikte potten en bakken.
Stort hydrokorrels onderin de pot voor goede afwatering.
Zorg voor een goede basis door een mengsel van 2/3 potgrond (het liefst met keurmerk) en 1/3 compost te maken.
Doe jezelf een mooie gieter cadeau en geef de boom regelmatig water.
Start na een week of zes met het bemesten van de grond.
Bemest twee tot drie keer per jaar met Culterra of een hand kunstmest.
Voeg in de maanden maart, mei en juli of augustus wat gedroogde koemest toe.
Voor goede groei is snoeien net zo belangrijk als voeden. Laat je adviseren bij de kweker, zorg voor een scherpe en schone snoeischaar en bekijk de vtwonen-snoeikalender voor meer tips.
Struiken in een pot
In plaats van een kleine boom kun je ook overwegen om een struik in de vorm van een boom te snoeien. Je creëert een soortgelijke sfeer én maakt de insecten in de tuin dolgelukkig. Dit zijn perfecte alternatieven voor een kleine boom:
Duivelswandelstok (Aralia elata): een grote heester die daardoor ook wel een kleine boom lijkt. Hij heeft witte pluimen en enorme bladeren.
Vlinderstruik (Buddleja davidii): een struik die je kunt snoeien tot boomvorm. Hij bloeit paars, roze of wit en geeft zo een kleurrijke sfeer (afbeelding 8 op de eerder getoonde foto).
Gele kornoelje (Cornus mas): als je de onderste takken verwijdert, kun je deze struik zelf snoeien tot lookalike-boom.