Zo tover je de zolder om tot knusse slaapkamer

Hangkastje via @flowerchild.arnhem, klok Ikea, wandlamp House Doctor, kussens Bij Emma Thuis, bedlinnen Zara Home, lijsten, krukje en stoel kringloopwinkel, bureaulamp Ikea, gouden vogels Powders & Hazel, print Maartje van den Noort, vakken op de muur zelfgemaakt, overig via familie en kringloopwinkels.  Beeld

Donkere, muffe plekken die meestal alleen als opslag dienen: zolders. Zonde, want de zolderverdieping heeft veel potentie. Voor een extra slaapkamer, om maar iets te noemen. Verhuizen dus, naar die zolder slaapkamer. Met deze tips wordt-ie helemaal next level.

Lees verder onder de advertentie

Extra vierkante meters

De typische schuine wanden, een diepe nok of robuuste balken: een zolder kent charmante elementen die een geborgen gevoel geven. Ideaal voor een slaapkamer. Bovendien benut je de ruimte in huis ten volle als je je bed verplaatst naar de zolderverdieping. En zeg nou zelf, het is toch zonde dat de enige die plezier beleeft aan deze verdieping de huisspin is? Tijd om de boel af te stoffen en je zolder terug te pakken dus.

Schuine daken op de zolder slaapkamer

Schuine daken hoeven geen belemmering te zijn om te slapen op de zolderverdieping. Integendeel: slapen onder een hellend dak geeft een knus en geborgen gevoel. Zolang de minimale hoogte van de slaapkamer 180 centimeter is voor de doorloop, zit je eigenlijk wel goed. Daar waar de zolder lager is dan 180 centimeter, kun je bijvoorbeeld kasten plaatsen, speelruimte voor kinderen creëren of een ligbad neerzetten.

LEES OOK
Met de juiste dosering en tint roze voeg je warmte en romantiek toe aan de slaapkamer.

Lees verder onder de advertentie

Zolder slaapkamer met dakkapel

Voelt het toch te laag, of heb je meer een vliering dan een zolder? Je weet wel, zo’n veredelde kruipruimte die buitengewoon geschikt is voor het stallen van spullen, maar net te krap is om er een slaapkamer van te maken. Misschien kan een dakkapel dan uitkomst bieden. Een zolder slaapkamer met dakkapel geeft namelijk niet alleen extra vierkante meters, het voorziet ook in veel natuurlijke lichtinval. Mits je kiest voor een kapel met een raam.

Volgens werkspot.nl liggen de kosten voor het laten plaatsen van een dakkapel tussen de € 750 en € 8500. Een behoorlijke duit uit de zak, maar de zolder verbouwen tot slaapkamer is beslist geen verkeerde investering in je woongenot. Je kunt je huidige slaapkamer bovendien omtoveren tot thuiskantoor, inloopkast, speelkamer voor de kinderen en zo zijn er nog wel wat bestemmingen te bedenken voor de vrijgekomen ruimte.

Wil je niet dat de zolder er kil en steriel uitziet, combineer het wit dan met hout

Lees verder onder de advertentie
Linnen laken kleur Charcoal vanaf € 119,-, linnen kussen-
slopen kleur Charcoal, per stuk vanaf € 30,- (By Mölle). Dekbedovertrek kleur Misty grey met bijpassende kussen-
slopen met houten knoopjes, vanaf € 99,95 (Yumeko). Donkergrijs linnen dekbedovertrek kleur Mud, vanaf € 129,95, grijze plaid met lichtgrijze binnenkant en rafels € 99,95, grijs-witte wollen deken € 199,95 (House in Style). Donkergrijs kussen € 46,- (Tine K Home). Waterglas € 8,-
(Tine K Home). Composiet bijzettafel € 329,- (Loods 5 Design). Zwarte kandelaar € 49,99 (Mobilia). Grijze hanglamp met kap € 109,- en fitting € 94,- (vtwonen.nl). Handcrème van Le Labo € 29,- (Skins Cosmetics). Witte theepot € 54,- (Six and Sons). Jieldé lamp Signal kleur Khakii € 420,- (Van der Linden Elektrotechniek). Linnen ochtendjas € 39,99 (H&M Home). Poster Hydrangea € 79,- eikenhouten lijst € 45,- (Paper Collective). Overig privébezit.  Beeld

Donkere zolder licht maken

De meeste zolders baden niet in het daglicht. Ben je van plan een verdieping op te schuiven, dan is voldoende natuurlijke lichtinval geen overbodige luxe. Er zijn een aantal simpele manieren om de zolder echt slaapkamerwaardig te maken:

De juiste indeling

Lees verder onder de advertentie

Plaats je bed dichtbij en het liefst pal onder het raam. De donkere hoeken van de zolder gebruik je voor opslag van kleding. Lees hier de drie oplossingen voor een schuin dak.

Witte wanden

Een donkere kamer kun je ruimtelijker laten ogen door voor lichte kleuren te kiezen. De eenvoudigste manier om een kamer – de zolder in dit geval – ruimer te laten lijken, is door de wanden wit te sausen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
4 tips om vroeg op te staan in de wintertijd

Wit met hout cobineren

Wil je niet dat de zolder er kil en steriel uitziet, combineer het wit dan met hout. Kies een houtsoort met een duidelijke houtnerf, want die zorgt voor lekker veel leven en karakter. Zo behoud je de voordelen van wit, maar krijgt de ruimte toch warmte.

Lees verder onder de advertentie

Accentkleuren

Met meer uitgesproken accentkleuren breng je de slaapkamer zolder tot leven. Twijfel je over de juiste kleuren? In dit artikel lees je hoe je een geslaagd kleurpalet samenstelt.

KLEUR TIP:

Lees verder onder de advertentie

Houd altijd rekening met de ligging van een kamer. Daglicht vanuit het noorden heeft een blauwe gloed (koud) en licht vanuit het zuiden een gele (warm). Dus heeft je zolder licht uit het noorden, vermijd dan koele tinten (die met een blauwe en groene ondertoon) en kies juist voor warme kleuren op de muur.

Een plan voor het plafond

Geef het (schrootjes)plafond iets extra’s. Bijvoorbeeld met white wash (melkbeits) en een statement hanglamp.

Lees verder onder de advertentie

Lichtjes voor sfeer

Wees scheutig met sfeerverlichting. Maak desnoods op voorhand een lichtplan voor de slaapkamer op zolder. Hoe dat in z’n werk gaat lees je hier.

Werken met het bestaande

Lees verder onder de advertentie

Benut originele elementen van de zolderverdieping. Bakstenen muur of zichtbare draagbalk? Integreer die in het interieur. Helemaal een pré bij een landelijke of industriële woonstijl.

Shop moois voor in de nok…

Bron: Beeld 1: vtwonen 09-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen . Beeld 2: vtwonen 03-2018 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie