De zolder inrichten: zo pak je dat aan

beeld vtwonen Beeld

Je zolder inrichten kan een flinke uitdaging zijn. Grote kans dat je schuine muren hebt, waardoor plotseling veel ruimte verloren gaat. Hoe zorg je dan toch voor genoeg opbergruimte? En hoe laat je de – vaak – kleine kamer optisch groter lijken? Met deze tips maak je van de zolder een fijne leefruimte.

Lees verder onder de advertentie

Zolder isoleren

Als je de zolder gaat inrichten om er te wonen, bekijk dan eerst het dak. Is alles goed geïsoleerd? Doorgaans verliest een woning de meeste warmte via het dak. Door je zolderkamer goed te isoleren, kunnen kou en stookkosten voorkomen worden. Zo doe je dat.

Schuine wanden

Een zolder heeft vaak schuine wanden. Het voordeel daarvan is de charmante uitstraling, maar het is niet altijd praktisch. Houd hier rekening mee voordat je een bed en meubels koopt. Wil je van de zolder een logeerplek maken? Dan is een zetel waar je op kunt slapen ideaal. Denk ook goed na over waar je op zolder opbergruimte wilt creëren. In plaats van een grote kledingkast kun je ook kiezen voor op maat gemaakte inbouwkasten tegen de schuine wanden. Deze ruimte gebruik je toch niet en zo kun je op een gemakkelijk manier gebruik maken van de verloren ruimte.

Zolder optisch vergroten

Van alle kamers in huis is de zolder vaak niet de grootste kamer. Net als de hal wordt de zolder vaak als een ‘vergeten’ ruimte gezien, terwijl je er juist een fijne plek van kunt maken om te slapen, werken of spelen. Of maak er een logeerkamer van. Door de juiste elementen kun je de zolder bovendien optisch groter laten lijken. Zo geeft een licht kleurenpalet van wit, beige of pastel een ruimtelijker effect. Schilder het plafond eveneens in een lichte kleur, inclusief balken, schrootjes of andere planken tegen het plafond. Lichte raamdecoratie en een lichte vloer dragen bij aan een ruimtelijk gevoel. En een of meerdere spiegels versterken dit effect.

Lees verder onder de advertentie

Raambekleding

Ga je slapen op zolder? Dan is met name de juiste raambekleding belangrijk voor een goede nachtrust. Voor dakramen op zolder kun je het beste een mooi rolgordijn aanschaffen. Met lichtdoorlatende rolgordijnen heb je geen inkijk en toch zon in de kamer. En ook voor vroeg- of uitslapers is er een oplossing: verduisterende gordijnen die fris en licht ogen.

De zolder stylen…

Bron: vtverbouwen extra m2 aan je huis | styling Fietje Bruijn | Fotografie: Alexander van Berge

Lees verder onder de advertentie