Zolder opruimen, zo pak je het aan

Verf bedombouw kleur Coffee Cream (pure-original.nl). Kettingen (stories.com). Linnen pyjama, bruine ochtendjas (hm.com). Grote tas van Studio Noos (zoenvoorgust.be). Karamelkleurige katoenen tas (fishonthemoon.com). Overig privébezit. Beeld

De zolder opruimen, typisch zo’n klus die elk vrij weekend weer vooruit geschoven wordt. Want: het is tóch al een zooi of het komt in de vakantie wel. Tijd om korte metten te maken met deze excuses. Dit weekend nog een nette zolder? Zo ga je te werk.

Lees verder onder de advertentie

Ontspullen

Stap één is het uitzoeken en weggooien van spullen. Zodra alle overbodige zaken weg zijn, oogt het meteen ruimtelijker en dat werkt psychologisch heel fijn. Dus raap alle moed bij elkaar en begin gewoon bij de eerste doos. Verdeel alle spullen in drie categorieën: ‘weg’, ’tweede leven’ en ‘houden’. Wees kritisch en stel jezelf bij alles de vraag ‘mag het weg of wil ik het houden?’. Kleine kans dat je de spullen die al drie jaar liggen te verstoffen nog nodig zal hebben.

Deze dingen zorgen ervoor dat je huis er rommelig uit ziet.

Orde scheppen

Sorteer alle spullen die mogen blijven in dozen en geef ze een vaste plek. Gebruik een systeem dat jij prettig vindt. Knieschotten op zolder? Stal daar bijvoorbeeld spullen die je maar eens per jaar te voorschijn tovert, zoals schaatsen of kampeerspullen. Lege wand over? Een grote kast biedt ruimte voor de spullen die je binnen handbereik wilt houden. Om in één oogopslag te zien wat er in de dichte dozen zit, zijn labels een oplossing. Doorzichtige bakken zien er al snel rommelig uit.

Lees verder onder de advertentie

Poetsen

Na het opruimen van de zolder is het tijd om ‘m eens flink onder handen te nemen. Waarschijnlijk is dit al heel lang – zacht uitgedrukt – niet gebeurd. Zet de ramen en deuren open en laat de muffe zolder goed doorwaaien. Stofzuig in alle hoeken en gaten, dweil de vloer en boen alle oppervlaktes grondig met een fris sopje.

Her-inrichten

Nu de zolder spic en span en de vloer weer zichtbaar is, kun je beginnen met het herinrichten van de zolder. Want in ruil voor een opgeruimde zolder krijg je een extra ruimte terug. Staat een rustige werkplek hoog op de wensenlijst? Een chill-plek voor de jeugd of een hotelwaardig bed voor logees? Een uitgelezen kans om dit nu te realiseren, het kan een hoop woonplezier opleveren. Plus motivatie om de boel netjes te houden!

Shop de stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: productie en styling: Kim van Rossenberg | Uitvoering: Richard van Meerveld | Fotografie: Sjoerd Eickmans