Elegant en statig: inspiratie voor een klassieke woonkamer

Een klassieke woonkamer omarmt je bij binnenkomst. Rijke materialen, waardevolle objecten en diepe kleuren wisselen elkaar af in een klassieke stijl. Het effect? Een behaaglijk thuisgevoel. Niet oubollig, maar juist tijdloos met een vleugje glamour. Lees gauw verder als jij droomt van zo’n chateauwaardige woonkamer.

rond vloerkleed roze
Kunst links aan muur Birds on a Cherry, 60×120 cm, siervorm op de grond, blauw kussen, langwerpig roze kussen, groot kussen met dessin , tafeltje met takpoot (loods5.nl). Roze bank breedte 175 cm, siervorm boekensteun in kast (edha-interieur.nl). Bruine tafel (mobilia.nl). Fauteuils Baxter, vloerkleed (covanderhorst.nl). Goudkleurige bijzettafel met spiegeltjes , staande lamp, theepot, witte plaid 180×140 cm, kwast, witte doos, blauw-witte doos, hoge blauwe vaas prijs op aanvraag, stenen siervorm op kast prijs op aanvraag, grote schaal op tafeltje (badenbaden.nl). Schaaltje op tafeltje (couleurlocale.eu). Roze vaas met goudkleurige rand, cirkelvormige lamp, boek goudkleurige schaal (homestede.nl). Vergrootglas, siervorm op kast met witte steen en goudkleurige voet (zarahome.com). Goudkleurig dressoir Amaro van Riverdale (vtwonen.be). Stuk marmer op tafel (stonedmarble.com). Kussen rechts op bank, prijs op aanvraag (wva.nl). Roze doosje (hm.com).

Wat is een klassieke stijl?

Een klassieke stijl in de woonkamer wordt gekenmerkt door rijke stoffen, sierlijke vormen en warme kleuren. Je hebt zelf in de hand of je voor over de top of ingetogen kiest. Van een tikkeltje mysterieus tot mini-huiskamermuseum en totale glamour: de klassieke woonstijl kent vele gradaties.

LEES OOK
De klassieke woonstijl, zo pas je ‘m toe

Kenmerken van een klassieke inrichting

  • Elegant, statig en luxe zijn kernwoorden.
  • Rijke stoffen zijn afgewisseld met stoere materialen.
  • Kunst en waardevolle objecten spelen een grote rol: een klein huiskamermuseum kan een inspiratiebron zijn.
  • Warme, donkere kleuren.
  • Ornamenten en sierlijsten aan de wanden en het plafond.
  • Blinkende accessoires.
  • Statement meubels stelen de show.

Een klassieke woonkamer: zo doe je dat

Een klassieke woonkamer mag over de top, maar kan ook heel eenvoudig en tijdloos zijn. Alles draait om balans. Misschien heb je het geluk dat je huis zelf al klassieke details heeft (hállo jaren ’30 parel), zoals ornamenten, lambrisering, paneeldeuren of een parketvloer. Maar ook in nieuwbouw kun je de klassieke stijl toepassen.

Misschien heb je het geluk dat je huis zelf al klassieke details heeft (hállo jaren ’30 parel), zoals ornamenten, lambrisering

of paneeldeuren

groene bank

Klassiek kleurgebruik en materialen

Met een warme, donkerhouten vloer is de basis voor een klassieke woonkamer letterlijk en figuurlijk al gelegd. Het allerliefst een vloer met de Hongaarse punt als legpatroon. Maar ook een visgraatvloer met band en bies of een houten parketvloer met brede planken passen goed bij deze stijl.

In een klassieke woonkamer worden vaak donkere, intense kleuren gebruikt. Denk aan een basis van antraciet, zwart en bruin, gecombineerd met kleuren die rijkdom uitstralen, zoals bordeauxrood, donkerblauw, smaragdgroen en donkerpaars. Vind je een muur verven in een van deze tinten te gewaagd? Deze klassieke kleuren kun je ook doorvoeren in meubels en accessoires. Wit, beige, taupe en lichtgroen kunnen ook goed dienst doen als basis. Tip: schilder lambriseringen, sierlijsten en ornamenten in één kleur. Zo ontstaat een rustiger totaalbeeld in de woonkamer.

Houd je van een vrolijke twist? Behang in sierlijke patronen en bloemen is erg geliefd in een klassieke woonkamer.

woonkamer behang ballonnen
Ballonnen prijs op aanvraag partyballoon.nl). Tule (boerenbonthal.nl). Franjegordijn (slinger.nl). Glazen salontafel 45×80 cm, vaas, fluwelen kussen met franjes (nordal.eu). Groen kussen, grijze champagneglazen met ribbel van Ferm Living (vtwonen.be). Zilvergrijze fluwelen bank van Jonathan Adler (ankevangoor.com). Champagnekoeler prijs op aanvraag (iblaursen.dk).

Houd je van een vrolijke twist? Behang in sierlijke patronen en bloemen is erg geliefd in een

klassieke woonkamer.

Materialen in de klassieke woonkamer

Als het gaat om materiaalgebruik kun je in een moderne klassieke woonkamer denken aan luxe, zware stoffen. Dikke velours gordijnen of een XL-vloerkleed met glanzende, zijde-achtige vezels zijn daar een goed voorbeeld bij.

Deze materialen komen vaak terug in een klassieke woonkamer:

Klassieke meubels

In een klassiek interieur stelen de meubels de show. Ze zijn meestal groot van stuk en geven een vorstelijk gevoel. Donkere, houten meubels kunnen altijd. Maar ook banken, tafels en bijzetters met sierlijke poten zijn welkom. De bank of chaise lounge in velours zijn misschien wel het meest populair. En over hét ultieme statement piece voor de klassieke woonkamer valt niet te twisten, dat is namelijk de design fauteuil! De Eames Lounge Chair of de Togo zijn prachtige voorbeelden.

vtwonen 07-2021 | vitra Eames chair de lounge stoel voor een blauw kunstwerk en een blauwe kast | designklassiekers goede investering
Eames Lounge Chair van Vitra met daarin hond Soof. Vloerlamp Flos. Poster Helle Heiberg & Joel Anderson. Eikenhouten kast van de opa van Michiel, geschilderd in Svenska Blue van Annie Sloan. Erop onder meer een monstera (gatenplant). Muurverf Shaded White van Farrow & Ball. Overig herkomst onbekend.
fauteuil klassiek

Accessoires voor de klassieke woonkamer

Houd je van een subtiele benadering, dan geef je met decoratie iedere woonkamer een klassieke twist. Voorbeelden zijn statige kroonluchters, messing kandelaren, Perzische tapijten, kunstwerken van oude meesters en sierlijke spiegels.

Is verzamelen of kringloopwinkels afstruinen jouw ding? Creëer een stilleven van jouw vondsten. Dat kan bijvoorbeeld door luxe serviesgoed tentoon te stellen in een glazen kast of mooie vondsten onder enkele stolpen.

Decoratie geeft iedere woonkamer een klassieke twist. Dit met bijvoorbeeld een Perzisch tapijt, of kunstwerken

van oude meesters

velvet poef

Klassiek in de mix

We zeiden het al even: klassiek komt in vele gradaties. Combineer klassiek gerust met andere woonstijlen. Wij geven een paar voorbeelden:

  • Modern klassieke woonkamer: Mix een landhuis- of chateaugevoel met de kleuren, materialen en meubels van nu. Het resultaat is een modern, maar klassiek interieur. Paneeldeuren hoeven niet per se met glas-in-lood, maar mogen ook van staal. En sierlijsten maak je zelf met deze handige DIY.
  • Klassiek landelijke woonkamer: De klassieke landelijke woonkamer is een rustige, romantische plek. Donkere houtsoorten maken plaats voor lichte soorten. En mysterieuze kleuren van een modern klassiek interieur worden vervangen door lichte basistinten. De buffetkast gevuld met luxe serviezen speelt een hoofdrol. In de zithoek staat een riante plofbank en een fijne oorfauteuil. En als kers op de taart schittert een grote kroonluchter boven de salontafel.
  • Klassiek en retro: Deze twee stijlen leven heel goed naast elkaar in de woonkamer. Retro is alleen een tikkeltje nieuwer en vrolijker. Ruil de donkere, mysterieuze basis van een klassieke woonkamer in voor warme specerijkleuren en spannende kleurcombinaties.

nog meer: woonkamer