4x woonidee: sierlijsten, ornamenten en lambriseringen mee verven

beeld vtwonen Beeld

In hele oude panden vind je ze nog op het plafond of muren: ornamenten en sierlijsten. Oók bij de Franse interieurontwerpster Marie en haar gezin, die Parijs verruilden voor het Normandische platteland. Hier knapten ze een 19de-eeuws pand op tot een droom van een familiehuis. Bijzonder: Marie schilderde de lambriseringen, sierlijsten en ornamenten in één kleur. Want, zegt ze: ‘Zo ontstaat een rustiger totaalbeeld in huis.’

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Gevoel voor kleur

Marie richtte elke kamer in het huis eigenhandig in. De gemeenschappelijke ruimtes verfde ze grijs, kaki en taupe en alle kamers vulde ze met objecten uit verschillende tijdperken. ‘Mijn uitgangspunt is altijd om stijlen te mixen. Iets kitscherigs kan prima matchen met iets eigentijds, als je er maar voor zorgt dat de kleuren harmoniëren. De eenheid die ontstaat door bij elkaar passende kleuren, maakt het mogelijk om heel diverse meubels en objecten bij elkaar te zetten. Op die manier ontstaat een interieur dat niet wordt overheerst door een specifieke stijl of mode’, vertelt Marie.

Lees verder onder de advertentie

1. Intieme sfeer creëren

De grootste ruimte in het huis, de woonkamer, is geverfd in een diep groenblauwe tint, die de kamer meteen intimiteit geeft. De kleur heeft wat weg van het veelzijdige petrol, dat door sommigen als diepblauw wordt gezien en door anderen als grijsblauw of groen. Je kunt petrol een warme of juist koude ondertoon geven, dat is afhankelijk van de kleuren- en materialencombinatie die je maakt. Door de combinatie met zwart en kobaltblauw heeft deze woonkamer een wat koelere, stoere uitstraling gekregen.

LEES OOK
Petrol: zo combineer je deze blauw-groene kleur

2. Kunst op een stevige ondergrond

Kunst komt eigenlijk veel mooier uit op wanden met een stevige kleur dan op witte muren. Dat zag je ook na de verbouwing van het Rijksmuseum. En in dit Normandische familiehuis zie je het ook terug: ieder kunstwerk is perfect afgestemd op het kleurpalet in de kamer waar het schilderij hangt.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

3. Een meegeverfd plafond

In haar slaapkamer heeft Marie alle wanden dezelfde zachtbeige tint gegeven. De kleur is ook doorgetrokken op het plafond, zo ontstaat er een rustig geheel. Met accessoires en schilderijen kun je net als Marie een mooi contrast toevoegen.

DIY-idee: de sierlijke ornamenten en lijsten ademen een klassieke sfeer. Maar niet iedereen heeft zulke oude elementen in huis. Wil je deze classy stijl ook bij jou thuis naar boven halen? Met deze DIY kun je de sierlijsten zelf maken.

4. Alles in één kleur

De lambrisering, sierlijsten én de ornamenten hebben in de eetkamer allemaal dezelfde kleur gekregen. ‘Dit zorgt voor een rustig totaalbeeld.’ Bijzonder: Marie combineerde de oude stijl van het huis met moderne designmeubels. Zo koos ze voor een vintage eettafel van glas en metaal uit 1970 en vintage draadstoelen van Harry Bertoia.

Bron: Beelden: productie & styling Marie-Maud Levron | Fotografie Yann Deret