Zeeuws knoopje (Rubra)

Wat voor bloemen heeft de Astrantia carniolica ‘Rubra’?

Het Zeeuwse knoopje Astrantia carniolica ‘Rubra’ bloeit rijkelijk met rode bloemen.

Welke soorten Zeeuwse knoopjes zijn er?

Astrantia carniolica komt uit de Zuidoost-Alpen en is vernoemd naar een gebied dat nu Karinthië heet. In ons land zien we hem minder vaak dan twee andere Zeeuwse knoopjes, Astrantia major en Astrantia maxima. Die hebben grotere bloemen. Dit is daarom meer een plant voor verzamelaars. De soort is wat lager (ongeveer een halve meter) en heeft roze bloemen. De populariteit van deze plant is de laatste jaren groot geworden. Dat is ook niet zo vreemd want de bescheiden bloemetjes staan bij elkaar in schermen en worden omgeven door fraaie geaderde windselbladeren en geven een spectaculaire aanblik. En je hebt de hele zomer plezier van ze.

Waar komt de Astrantia carniolica ‘Rubra’ vandaan?

De herkomst van het Zeeuws knoopje is van Midden- en Zuid-Europa tot in de Kaukasus. De Nederlandse naam heeft dus niets te maken met de oorsprong. De naam is verbonden met een sieraad in de Zeeuwse klederdracht waar deze plant op lijkt. De wetenschappelijk naam Astrantia komt van aster, Latijn voor ster, naar de vorm van de bloem.

Hoe kan ik de Astrantia carniolica ‘Rubra’ onderhouden?

De beste resultaten worden verkregen op grond die gelijkmatig vochtig blijft. Alle soorten en cultivars hebben het liefst wat lichte schaduw. De Astrantia carniolica ‘Rubra’ afsnijden in het voorjaar.

w8g5t548ustx_w2400.jpg

Kenmerken: