10 tips voor een weelderig bloemenperk

beeld vtwonen Beeld

Soms valt je oog er zomaar op: een weelderig bloemenperk waar je uren naar kunt blijven kijken. Met een overdaad aan bloemen die lustig over de randen heen hangen. Wil je ook zo’n perk in je tuin? Dat kan met deze tips van tuinontwerper Arjan.

Lees verder onder de advertentie

Planten selecteren

Voor je begint met het ontwerpen van een perk is het handig om te bepalen wat je – naast die bloemenweelde – wilt bereiken. Wil je een zo lang mogelijk bloeiende perk? Wil je meerdere perken aanleggen die elk hun eigen kleurthema hebben? Is je tuin van formaat en voel je wel wat voor een dramatisch perk met hoge planten? Je kunt kiezen uit duizenden soorten planten. Door een doel voor het perk te stellen, kun je makkelijker een goede selectie maken.

Tips van de ontwerper

Arjan Boekel is het brein achter de uitbundige perken op de foto’s. Zijn beste ontwerptips:

  1. Ga op zoek naar vaste planten die écht lang bloeien. Van het Zeeuws knoopje (Astrantia major) bijvoorbeeld bloeit het ras ‘Roma’ erg lang, onder de salies is Salvia nemorosa ‘Caradonna’ een topper.
  2. Kies verschillende vormen van bloeiwijze. Luchtige wolken, strakke aren, margrietachtige bloemen en platte schermen vullen elkaar mooi aan.
  3. Verschil in hoogte zorgt voor spanning en diepte in het perk. Zelfs in kleine perken is het mooi om hogere planten toe te passen, die zijn dan bij voorkeur wel luchtig.
  4. Gebruik het liefst zomer- en nazomerbloeiende vaste planten. In het voorjaar kun je voor extra kleur bloembollen gebruiken. Vroegbloeiende vaste planten zijn later in het jaar vaak saai of sterven zelfs vroegtijdig af.
  5. Gebruik niet te veel verschillende soorten, zo hou je het rustig.
  6. Plant de topstukken aan in wat grotere groepen.
  7. Een herhaling van de groepen zorgt voor een rustig beeld in het perk. Maak de groepen als je ze herhaalt niet precies even groot, dat oogt natuurlijker.
  8. Wissel beplanting in groepen af met indrukwekkende, solitaire planten zoals grote siergrassen (Molinia, Miscanthus, Calamagrostis), planten met groot blad (Rheum, Darmera, Rodgersia) en grote bloeiende planten (Thalictrum, Sanguisorba, Actaea).
  9. Ook de solitaire planten kun je herhalen, daarmee creëer je een prettig ritme.
  10. Zorg dat herhaalde solitairen niet steeds op dezelfde afstand van elkaar staan, maar wissel de plantafstand af.
Lees verder onder de advertentie

Bron foto’s: Boekel Tuinen