Adderwortel (Superba)

Persicaria bistorta ‘Superba’: de adderwortel heeft dikkere bloeiaren, maar is wel vrij windgevoelig.

Waar groeit adderwortel?

Bij het geslacht duizendknoop (Periscaria) zijn de duidelijk aanwezige knopen op de stengels heel opvallend. De vele soorten komen uit Europa, Noord-Azië en Noord-Amerika. Ook in ons land kun je hem langs veenriviertjes nog in het wild tegenkomen, maar hij begint zeldzaam te worden. Sommige soorten zijn door hun kruipende groeiwijze goed te gebruiken als een onkruiddrukkende bodembedekker, terwijl andere soorten soms worden gezien als het onkruid zelf, omdat ze enorm kunnen woekeren (bijvoorbeeld perzikkruid). Maar er zijn ook soorten met een meer opgaande groeiwijze zonder al te grote uitbreidingsdrang.

Wanneer bloeit adderwortel?

Persicaria bistorta (adderwortel) heeft een opgaande groeiwijze en de mooi gevormde bloeiaren piepen met hun lange stelen een eind boven het blad uit. Al met al kunnen ze tijdens de bloei van mei tot augustus, een hoogte bereiken van bijna een meter. Vooral in een wat grotere groep komen de licht roodpaarse bloemen goed tot hun recht. Het is een mooie borderplant, ook voor langs een vijver of waterloopje. Deze soort is woekerend, maar toch vrij gemakkelijk onder controle te houden.

Is adderwortel gezond?

Aardig om te weten is dat deze plant eeuwen geleden werd gebruikt als wondkruid of bloedstelpend middel. En zoals de naam al zegt, ook tegen slangengif.

Waar kan ik adderwortel planten?

Vrijwel alle Persicaria-soorten stellen weinig eisen aan de grond. Ze groeien echter bijna zonder uitzondering alleen goed indien de grond voldoende vocht bevat. Geef dus voldoende waterPersicaria bistorta groeit van nature op vochtige grond in de schaduw. Een zonnige plaats kan ook goed voldoen, maar dan mag de grond zeker niet te droog zijn.

Moet ik adderwortel snoeien?

Omdat deze plant woekert, is het noodzakelijk hem af en toe te corrigeren. Dit doe je het best in het voorjaar.

jm95uxi8gyhx_w2400.jpg

Kenmerken: