Waar komt de Persicaria vandaan?
Persicaria: bij het geslacht dat in het Nederlands duizendknoop heet, zijn de duidelijk aanwezige knopen op de stengels heel opvallend. De vele soorten Persicaria komen uit Europa, Noord-Azië en Noord-Amerika. Ook in ons land kunt u hem langs veenriviertjes nog in het wild tegenkomen, maar de Persicaria begint zeldzaam te worden.
Persicaria als bodembedekker
Sommige soorten zijn door hun kruipende groeiwijze goed te gebruiken als een onkruiddrukkende bodembedekker, terwijl andere soorten soms worden gezien als het onkruid zelf omdat ze enorm kunnen woekeren (bijvoorbeeld perzikkruid). Maar er zijn ook soorten met een meer opgaande groeiwijze zonder al te grote uitbreidingsdrang. Een mooie soort is de Persicaria bistorta 'Superba', deze adderwortel heeft wat dikkere bloeiende aren, maar hij is wel vrij windgevoelig.
Hoe onderhoud ik de Persicaria?
Vrijwel alle Persicaria-soorten stellen weinig eisen aan de grond. Ze groeien echter bijna zonder uitzondering alleen goed indien de grond voldoende vocht bevat. Lees ook eens het artikel water geven. Persicaria bistorta groeit van nature op vochtige grond in de schaduw. Een zonnige plaats kan ook goed voldoen, maar dan mag de grond zeker niet te droog zijn. Omdat deze plant woekert, is het noodzakelijk hem af en toe te corrigeren. Meer weten over snoeien? Tussen alle snoeiartikelen vind je zeer bruikbare tips.
Is de adderwortel winterhard?
De Periscaria is goed winterhard, je hoeft hem dus niet te beschermen tegen vorst. In de winter verliest hij zijn blad.
Kenmerken:
Benaming
Naam
bladverliezend
Latijnse naam
Persicaria bistorta
Familie
adderwortel
Latijnse familie
bistorta
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Geen snoei nodig.
Bemesting
Geen mest nodig.
Winterhard
volkomen
Bodem
alle grondsoorten
Vochtigheid
zeer groot
Licht
Type
Halfschaduw
Beschrijving
halfschaduw
Hoogte
Minimaal
40
Maximaal
100
Beschrijving
40-100 centimeter
Kleuren
Kleurbeschrijving
roze
Bloeitijd
Begin
Mei
Eind
Juli