Gazon onderhouden

Voor mooi groen gras moet je het gazon onderhouden. Handig dus, deze kalender voor gazon onderhoud. Want die laat je precies zien wanneer wat moet gebeuren. Zo krijg je het perfecte gazon.

Januari: Zo lang het sneeuwt of vriest kun je beter zo min mogelijk over het gazon lopen, daar kan het namelijk van beschadigen. Strooi in januari kalk om de vorming van mos tegen te gaan.

Februari: Je kunt nog steeds kalk strooien tegen mosvorming.

Maart: In maart moet je het gazon verticuteren. Het gras begint dan te groeien, dus start daarom ook met bemesten. Het gazon moet bijna elke maand in het voorjaar en de zomer bemest worden.

April: Het gras bemesten, eventueel kale plekken bijzaaien en graskanten bijknippen. Vanaf half april tot eind mei kun je ook beginnen met zaaien als je een nieuw gazon wilt aanleggen. Doe dit alleen als de temperatuur boven de tien graden uitkomt. De koude nachten kunnen ervoor zorgen dat het gras niet goed kiemt, daarom kun je er ook voor kiezen om in de nazomer (half augustus tot eind oktober) te zaaien.

Mei: Bemesten en vanaf nu tot oktober wekelijks maaien. Ook kun je tot eind mei een nieuw gazon zaaien.

Juni: Gazon bemesten en wekelijks maaien. Bij droog weer moet je het gazon sproeien.

Juli: Wekelijks maaien. Maai als het gazon erg droog is het gras wat minder kort.

Augustus: In deze maand kun je het gazon voor de tweede keer van het jaar verticuteren. Ook kun je kale plekken bijzaaien en moet je nog steeds wekelijks blijven maaien. Daarnaast is het vanaf half augustus tot eind oktober een prima periode om een nieuw gazon te zaaien. Je kunt dan wel pas het volgende jaar van je gras genieten.

September: Het gazon moet in september nogmaals bemest worden en wekelijks gemaaid. Daarnaast kan er nog steeds gezaaid worden.

Oktober: In deze maand mag het gazon voor de laatste keer van het jaar gemaaid worden. Bij het tuincentrum zijn speciale overwinteringspakketten voor het gazon te koop. Lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

November: Steeds blad wegharken, zodat het gazon genoeg lucht krijgt.

December: Kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Bij vorst en sneeuw zo min mogelijk over het gazon lopen.

Voor een kalender voor onderhoud van de gehele tuin kun je kijken in onze algemene tuinkalender.

Direct online een grasmaaier bestellen? Ga naar onze shop.

nog meer: tuinieren