Geef het gras een oppepper door te verticuteren: zo ga je aan de slag

beeld vtwonen Beeld

Voor een mooi gazon is alleen eens in de zoveel tijd maaien niet genoeg. Door mos, onkruid maar ook maaien ontstaat er een soort viltlaag op het gras waar water, licht en lucht maar moeilijk doorheen komen. Als deze viltlaag te dik wordt, dan kan het gras verticuteren helpen. Wij leggen uit hoe het werkt en wanneer je aan de slag moet.

Hoe en waarom gras verticuteren

Te weinig zuurstof, structuur en voedingsstoffen in de bodem zorgt ervoor dat mos het wint van gras. Schaduwtuinen met een gazon hebben het extra moeilijk, maar ook het gras te kort maaien kan de oorzaak zijn van mosvorming. Wat tegen die viltlaag en een grote hoeveelheid mos op het gazon helpt, is verticuteren. Het is een beetje te vergelijken met schoonharken, maar je gaat iets rigoureuzer te werk.

Door met een speciale verticuteermachine over de grasmat te gaan, worden mos en viltlagen verwijderd en de wortels doorgesneden. Doordat de wortels worden afgesneden kan er niet direct nieuw mos gevormd worden en zo wordt de cirkel doorbroken. Het gras kan daarna weer ademen en het water kan bij de wortels van het gras komen.

Wanneer is het tijd om het gras te verticuteren?

Een dunne viltlaag van ongeveer één centimeter is goed voor het gazon. Deze laag beschermt het gazon namelijk tegen hitte en verlies van water. Maar als de laag te dik wordt, dan is het tijd om het gazon te verticuteren. Je kunt dit het best twee keer per jaar doen: in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus. Bekijk voor gezond gras de onderhoudskalender voor een groen gazon.

Lees verder onder de advertentie

Stappenplan voor gras verticuteren

Omdat het handmatig verwijderen van mos een hardnekkige klus is, kun je het best een verticuteermachine gebruiken. Zo’n machine kun je ook huren bij de meeste bouwmarkten. Zo ga je te werk:

  • Maai eerst het gazon, zodat je goed bij de viltlaag komt.
  • Verticuteren gaat het handigst als het gras een beetje vochtig is. Heeft het al even niet geregend? Geef het gazon dan eerst een goede sproeibeurt.
  • Stel de verticuteermachine af op de dikte van het vilt: is de viltlaag behoorlijk dik, kies dan de diepste stand.
  • Maak met de machine rechte banen over het gazon en haal daarna het tuinafval weg met een gazonhark.
  • Trek dan nogmaals banen over het gazon, maar nu in de horizontale richting. Haal de mosresten weer weg.
  • Na het verticuteren kun je het gazon bemesten om het gras een oppepper te geven.
  • Sproei in de dagen na het verticuteren dagelijks het gazon.
  • Schrik niet als het gras er na afloop uitziet als een slagveld, het komt vanzelf weer goed.

Kale plekken in gazon opnieuw inzaaien

Als er echt te veel mos in het gazon zat, dan kunnen er na het verticuteren behoorlijk wat kale plekken ontstaan. Deze gaten vul je op met tuingrond en een bodemverbeteraar en daarna kun je ze inzaaien met graszaad voor gazonherstel. Check goed of je het graszaad hebt dat bij de huidige gazonsoort hoort. Lees meer in het artikel over gras zaaien.

Lees verder onder de advertentie

Bekijk ook onderstaande video voor tips over het verticuteren van het gazon:

Voor meer tips over het onderhouden van een gazon kun je kijken in de gazon onderhoudskalender

Lees verder onder de advertentie

Direct online een verticuteermachine bestellen? Ga naar de vtwonen shop.

Voor meer informatie: Honda.nl