Gazon aanleggen

beeld vtwonen Beeld

Als je een gazon gaat aanleggen, moet je zorgen voor de juiste voorbereiding. Je kunt vervolgens kiezen om het gazon te zaaien of om graszoden te leggen. Natuurlijk is kunstgras ook nog een optie.

Lees verder onder de advertentie

Kijk in het artikel over gazon soorten om de juiste keuze te maken. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken of je een sproeisysteem wilt aanleggen. Dit moet je namelijk doen voordat je het gazon aanlegt!

Gazon aanleggen

Of je nu kiest om een gazon zelf in te zaaien of om graszoden te leggen, het voorbereidende werk is hetzelfde. Het beste is om een paar weken van tevoren te beginnen met deze voorbereidingen. Zo heeft de grond de tijd om in te klinken.

  1. Zet de omtrek van het gazon uit met stokken en touw.
  2. Spit de grond één spade diep om. Alleen als de grond erg hard is, is het beter om twee à drie spaden diep te spitten. Verwijder plantenwortels, stenen en rommel.
  3. Laat de grond minstens twee weken rusten, zodat de grond kan inklinken.
  4. Verwijder al het nog aanwezige onkruid.
  5. Hark compost, gazonmest en potgrond door de bovenlaag van de grond. Stamp of rol de grond goed aan. Je kunt nu beginnen met graszoden leggen of het gazon zaaien.
Lees verder onder de advertentie

Gazon ideeën

Naast een vierkant of rechthoekig gazon aanleggen, kun je nog veel meer creatieve vormen maken met gras. Denk er ook eens aan om kantopsluitingen te gebruiken om de vorm van je gazon te behouden. Hieronder vind je een aantal leuke ideeën voor je gazon.

Verhoogde grasmat

Maak eens een verhoging in de tuin en bedek die met een mooie grasmat. Dat is ideaal om op te zonnebaden en ziet er ook leuk uit. Of maak bovenop een verhoogd vak een gazon. Een klein gazon dat een duidelijke vorm heeft, zal daardoor extra mooi uitkomen. Je kunt een metalen, houten of stenen rand plaatsen om het niveauverschil op te vangen.

Gras in een daktuin

Voor een daktuin kun je een bak maken waarin een klein gazon groeit. Dat is een fijne plek om op te liggen.

Lees verder onder de advertentie

Ronde vormen

In een kleine tuin werken ronde vormen altijd erg goed. Zo creëer je een gevoel van ruimte. Bij ronde vormen is het makkelijker om te zaaien dan om zoden te leggen.

Gazon in stroken en vakken

Om de vormgeving in een ontwerp te benadrukken, kan een gazon in stroken of vakken verdeeld worden, onderbroken door bestrating. Uitsparingen in de bestrating kun je tot minigazon omvormen, zoals cirkels of stroken in de bestrating. Als het gras precies zo hoog ligt als de bestrating is het makkelijk te maaien.

Gras op hellingen

Een gazon is meestal een vlak, horizontaal gedeelte van de tuin, gras kan echter heel goed op hellende en met een goede verzorging zelfs op verticale oppervlakken groeien. Veel mogelijkheden dus voor hellingen, heuvels en zelfs daken.

Lees verder onder de advertentie

Gazon in stervorm

Zet een stervorm uit met touw en bijvoorbeeld tonkinstokken of metalen tentharingen. Steek de grond langs het touw uit, verwijder eventueel onkruid en egaliseer de grond. Zaai de ster in met graszaad of vul hem in met zoden.

Gazon op de trap

Verbind verschillende hoogtes in de tuin eens met een grastrap. Natuurlijk is er wel een risico met echt gras: de treden kunnen stuk gestoten worden. Het kunstgras van tegenwoordig is gelukkig een prima alternatief. Op een trap tegen een zeer steile helling moeten de banen dan wel extra vastgezet worden met pennen, om verschuiving en wegzakken te voorkomen.

Grasstappers

Zet in bestaande bestrating met behulp van een stok met daaraan een touw en een krijtje cirkels uit. Haal alle stenen daarbinnen weg en kant de cirkels af met de stenen die eruit zijn gekomen. Vervolgens kun je binnen de cirkel gras gaan zaaien.

Lees verder onder de advertentie

Zachte bank

Een hoogteverschil in de tuin is ook prima te overbruggen met een bank van gras. Hoewel een grasbank natuurlijk eveneens goed kan in een tuin die helemaal vlak is. De ondergrond bestaat uit een stevige basis van aarde vermengd met bouwzand. ‘Plamuur’ daarmee de vorm die je voor ogen hebt, maar zorg ervoor dat de verticale delen niet te recht zijn, omdat die voor schaduw op de horizontale delen kunnen zorgen: gras in de schaduw groeit minder goed. Voor een grasbank zijn graszoden het handigst.